Iznimno su talentirani

Odani, poslušni i neodoljivi: Ovo je 10 najinteligentnijih pasmina pasa

O karakteristikama i intelektualnim sposobnostima naših najboljih prijatelja provedena su brojna istraživanja, a studije su potvrdile da postoje određene pasmine pasa koje se posebno izdvajaju iz 'čopora'

pexels-helena-lopes-1938125.jpeg
Foto: Pexels

Oni su naši najbolji i najodaniji prijatelji. Ako si ikad imala psa, onda sigurno i sama znaš kako su psi izuzetno inteligentna i emotivna bića, no da bi mogli pokazati svoj puni potencijal, potrebni su im dobar i kvalitetan trening, puno pažnje i socijalizacija.

Image
Rasni ljepotani

Neodoljive pseće njuškice: 10 pasmina koje krasi nevjerojatna ljepota

O karakteristikama i intelektualnim sposobnostima pasa provedena su brojna istraživanja, a studije su potvrdile da postoje određene pasmine pasa koje se posebno izdvajaju iz 'čopora'.

Prilikom istraživanja ispitivala se tzv. radna inteligencija pasa (spremnost na obuku i praćenje naredbi), a rezultati su objedinjeni u knjizi 'The Intelligence of Dogs'. Ova je knjiga objavljenja davne 1994. godine, a njezino ažurirano izdanje izašlo je 2006. godine. Do današnjeg dana ostala je značajan dio literature vezane uz tu tematiku.

Ako planiraš nabaviti psa ili te samo malo više zanimaju neke zanimljive činjenice o pojedinim pasminama pasa, u nastavku otkrij kojih se to deset pasmina smatra najpametnijima.

Border Collie (Graničarski škotski ovčar)

Izuzetno energični, upečatljivi i inteligentni, border collieji zadivljuju svojim intelektualnim sposobnostima. Neumorni su i obožavaju akciju, a studije su potvrdile da u jako kratkom vremenu mogu naučiti novu naredbu i spremni su slijediti je 95 posto vremena.

Image
Foto: Pexels

Pudlica

Iako naizgled djeluju kao 'ženskasti' psi, pudlice su puno više od toga. Pametne su te poznate po izuzetnoj sposobnosti učenja i dresure. Jako brzo uče nove naredbe, odane su i mogu se dresirati u različite svrhe.

Image
Foto: Pexels

Njemački ovčar

Zbog svoje zavidne inteligencije, pripadnici ove radne pasmine često služe kao policijski, spasilački ili terapijski psi. Jako su poslušni, hrabri i znatiželjni. Izvrsni su psi čuvari, uvijek vjerni i odani svom vlasniku.

Image
Foto: Pexels

Zlatni retriver

Zlatni retriver je omiljena obiteljska pasmina, a ovi psi su i jako inteligentni. Izvorno su bili namijenjeni za lov, no danas se dobro uklapaju u obiteljski život. Vole djecu, ali potrebno im je puno akcije.

Image
Foto: Pexels

Doberman pinč

Iako se često smatraju krvoločnima, dobermani su zapravo izuzetno inteligentni psi kojima samo treba kvalitetan trening. Ova pasmina pojavila se u 19. stoljeću u Njemačkoj. Dobri su čuvari, ali vole društvo. Zaštitnički su nastrojeni prema svom vlasniku.

Image
Foto: Pexels

Šetlandski ovčar (sheltie)

Pripadnici ove pomalo graciozne i nježne pasmine jako su inteligentni, agilni i poslušni. Vole akciju, no jednako tako će uživati i u maženju sa svojim vlasnikom.

Image
Foto: Pexels

Labrador retriver

Labradori obožavaju ljude i vole im ugađati, stoga i ne čudi da često služe kao psi vodiči, psi za otkrivanje narkotika ili pak samo kao obiteljski kućni ljubimci. U Americi su najpopularnija pasmina. Izuzetno su pametni i obožavaju djecu.

Image
Foto: Pexels

Patuljasti kontinentalni španijel (Papillon)

Ovaj neobičan mali pas s ušima koja posjećaju na leptira jako je inteligentan i savršen je obiteljski pas. Energični su, oprezni, ali uglavnom prijateljski nastrojeni prema svima. Jako su poslušni i brzo uče.

Image
Foto: Pexels

Rotvajler

Mnogi ne znaju da su rotvajleri jedna od najstarijih pasmina na svijetu, a rimski stočari držali su pretke današnjeg rotvajlera kao psa za čuvanje stoke. Veliki su, snažni i mišićavi te izuzetno pouzdani. Potreban im je odgovoran vlasnik koji će se pobrinuti za njihov temeljiti trening i redovito vježbanje. Zauzvrat, oni će ga nagraditi odanošću i neizmjernim prijateljstvom.

Image
Foto: Pexels

Australski govedar

Australski pas, poznat i kao blue heeler, u srodstvu je s dingom – australskim divljim psom. Ta pasmina kod nas nije toliko popularna, no ovi psi su izuzetno inteligentni i energični. Uz to su i jako pažljivi, znatiželjni i vole ugađati svom vlasniku. Vole akciju i najbolje se snalaze kada imaju posla.  

Image
Foto: Pexels