Drevni japanski pas

Shiba Inu: Sve što trebaš znati o ovim malim psima hrabrog srca

Zovu ih mačkama u svijetu pasa, umjetnicima za bijeg, kraljicama drame i malim psima hrabrog srca, a njihov neodoljivi osmijeh osvaja na prvu. Upoznaj jednu od najstarijih pasmina pasa na svijetu - Shiba Inu

jaycee-xie-aH9Uskj8XTU-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

I dok su neke pasmine pasa jako dobro poznate i popularne u cijelom svijetu, postoje i druge pasmine o kojima ljudi općenito manje znaju. Ovdje bi svakako pripadala i Shiba Inu, unatoč tome što je jedna od najstarijih pasmina pasa na svijetu.

Image
Toliko su slatki, kako se uopće odlučiti?

Ovo je top pet najpopularnijih pasmina svijeta. Znaš li koji su?

Shiba Inu jedna je od šest nacionalnih japanskih pasmina pasa (uz Akitu, Kishu Kena, Hokaida, Kai Kena i Šikoku), a unatoč tome što je najmanja, Japanci ih opisuju kao neustrašive i pripravne pse dobre naravi.

Image
Foto: Pexels

Iako je ovaj drevni japanski pas omiljeni kućni ljubimac u Japanu, u ostatku svijeta tek je posljednjih godina počeo privlačiti pažnju šire publike. A budući da svojim neodoljivim izgledom jako lako može osvojiti nečije srce, mnogi se odlučuju na ovu pasminu bez puno istraživanja, što je, naravno, velika pogreška bez obzira o kojem psu se radi. Je li Shiba Inu pravi pas za tebe, provjeri u nastavku.

Izgled

Izgled sličan lisici, klasična boja Shiba Ine je narančasto-crvena iako dolazi u više boja, uključujući crnu i krem. Bez obzira na boju, Shiba Inu ima gustu dlaku, sličnu onom sibirskog haskija. Iako im tijelo krasi debelo krzno, ispod njega su sami mišići, tako da te ne treba zavarati njihov medoliki izgled - Shibe su pravi sportski psi.

"Urajiro" je jedinstveni japanski izraz koji opisuje bijele oznake svih Shiba na prsima, obrazima, trbuhu, unutarnjim ušima i nogama. Njihove su oči intenzivno tamnosmeđe boje koje odgovaraju njihovim samouvjerenim osobnostima.

Nije teško razlikovati mužjaka i ženku ove pasmine, jer imaju različite fizičke i emocionalne kvalitete. Za početak, mužjaci su visoki do 40 centimetara i teški oko 10 kilograma, a ženke su manje, visoke oko 35 centimetara i teške oko 7 kilograma. Mužjak ima šire lice, dok ženka ima mekše crte lica. Bez obzira na spol, Shiba Inu ima živahne, trokutaste uši i pahuljasti uvijeni rep te je građen baš kao lovački pas - spretan, okretan, sa samouvjerenim stavom.

Temperament Shiba Ine

Iako temperament svakog psa ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući podrijetlo i odgoj, općenito govoreći, ženka Shiba Inu može biti plašljivija od mužjaka. To je najočitije kod stranaca, gdje će biti posebno oprezna. Međutim, posjeduje veliku inteligenciju i češće ju je lakše trenirati nego mužjaka. Mužjaci su obično aktivniji i odmah prijateljski raspoloženi prema ljudima, ali mogu biti oprezni s drugim muškim psima. Bilo da dovedeš kući mužjaka ili ženku psića Shiba Inu, pobrini se da ih učiš i socijaliziraš od prvog dana i upotrijebiš trening pozitivnog pojačanja kako bi mogli naučiti imati dobre manire u novim situacijama.

Oba spola su nevjerojatno pametna, ali nerijetko se kreću u ritmu vlastitog bubnja. Oni će razumjeti da želiš da sjednu, ostanu ili se prevrnu, ali učinit će to kad se njima da. "Ako ih je vlasnik ispravno odgojio, prirodno su poslušni i iznimno predani", kaže Cheri Fellinger, profesionalna trenerica i vlasnica Shiba Ine za Daily Paws.

Sa svojom nestašnom prirodom, Shiba Ine trebaju ljude koji mogu biti dosljedni i strpljivi kako bi ovaj pas mogao napredovati na način koji zaslužuje.

Životne potrebe

Shiba Inu možda je mala pasmina pasa, ali potrebna im je velika fizička, ali i mentalna stimulacija. Budući da vole istraživati, ali i odlutati, ovog psa nikada ne bi trebala ostavljati samog na otvorenom - pa čak i u ograđenom dvorištu jer ne krasi ih uzalud nadimak 'umjetnici za bijeg'. Osim toga, nerijetko trče za manjim životinjama u nastojanju da zaštite svoj prostor, što nije iznenađujuće s obzirom na njihove lovačke korijene. Zbog toga bi Shiba uvijek trebala biti na povodcu izvan svog doma.

Kao i kod svih pasa, potrebno ih socijalizirati u mladosti kako bi se navikli biti u blizini drugih životinja. Mogu se dobro slagati s mačkama i drugim psima ako su uvedeni u njihov život tijekom šteneće dobi, ali možda neće tako lako htjeti dijeliti svoju hranu, igračke pa čak i životni prostor ako upoznaju svoju krznenu braću i sestre u odrasloj dobi.

Zbog svoje agilnosti i kraljevskog stava, na glasu su kao mačke u svijetu pasa. "Po prirodi nalik mačkama, oni su jako pristojni suputnici u zatvorenom prostoru koji itekako drže do sebe", kaže Sarah Hodges, autorica, trenerica i primijenjena bihevioristica iz Međunarodnog udruženja konzultanata za ponašanje životinja. "Iako toleriraju djecu i mogu se vezati za njih, njihova neovisna priroda može se činiti neprijateljskom i hladnom ljudima koji traže pažnju."

Unatoč njihovim nasmijanim licima i dubokom osjećaju za svoje ljude, Shiba Inu nije poznat po svojoj privrženosti. Ali ako odvojiš vrijeme i naučiš malu djecu pravilnom načinu interakcije s ovom pasminom, bit će nagrađeni ljubaznim i zabavnim pratiteljem.

Briga i njega

Sa svojim debelim dvostrukim krznenim kaputima, Shiba Ine dosta se linjaju. Njihova 'najteža' razdoblja opadanja dlake su u proljeće i jesen, ali gube krzno tijekom cijele godine i mora ih se redovito četkati - ako ne želiš živjeti u carstvu dlaka. Iako malo koji pas iz prve uživa u podrezivanju noktiju, Shiba Ine su posebno glasne u iskazivanju nezadovoljstva zbog kraćenja noktiju, pa ih je odmalena potrebno postupno navikavati na ovu radnju.

Kao što smo već spomenule, radi se o aktivnoj pasmini, stoga nije iznenađenje da je Shiba Inu odličan suputnik na planinarenju, a zahvaljujući svom prirodnom zimskom kaputu - voli i zimske radosti.

Sve ostalo je osnovna njega, kao i kod drugih pasa, a unatoč tome što se puno linjaju, prirodno su čisti psi bez mirisa.

Zdravlje

Životni vijek Shiba Ine je 13-16 godina. "Shibe misle da su sretne sve dok idu svojim putem i nisu prisiljene učiniti ništa što ne žele, poput rezanja noktiju na nogama, čišćenja ušiju ili veterinarskog tretmana", kaže Fellinger.

Ova pasmina poznata je po dramatičnosti i može pričati i vrištati ako im stvari ne idu na ruku. Sve šale na stranu, odgovorni vlasnik mora biti marljiv u sprječavanju određenih zdravstvenih problema za svog Shibu. Pretilost i zubne bolesti veliki su rizik za ove pse, pa su pravilna prehrana i higijena zubi neophodni. Njihovi genetski problemi mogu uključivati ​​displaziju kuka, luksaciju patele i alergije, prema National Shiba Club of America. U svakom slučaju, vlasnici trebaju pomno pratiti sve simptome ovih stanja i upozoriti svog veterinara ako primijete nešto neobično.