Pravi kavaliri

Cavalier King Charles španijel - vesela i neodoljiva pasmina koja obožava djecu

Cavalier King Charles španijel se vrlo brzo prilagođava zahtjevima vlasnika. Veseli je i uravnoteženi četveronožni prijatelj, ugodno društvo za obitelji i samce te veliki obožavatelj djece

profimedia-0339648211.jpg
Foto: Profimedia.hr

Cavalier King Charles španijel je vrlo elegantan pas koji u svom imenu nosi povezanost s britanskom povijesti. Maleni psi vrlo su nježni, a opet su vrlo razigrani. Cavalierova ljepota, kraljevska gracioznost, pa čak i temperament, označavaju ga kao jednog od plemića psećeg svijeta što nije nimalo slučajno jer se radi o pasmini koja je povezana s kraljevskim svijetom.

Image
Rasni ljepotani

Neodoljive pseće njuškice: 10 pasmina koje krasi nevjerojatna ljepota

Današnja pasmina pasa Cavalier King Charles španijel nastala je od patuljastih španijela i radi se o minijaturnoj pasmini pasa, a izvorno je iz Velike Britanije. Mogu se vidjeti na slikama Titiana i Gainsborougha, a uzgajani su kao lovački psi britanske aristokracije. Žene su ih obožavale i često su bili njihovi kućni ljubimci koje su držali u krilu. Kralj Charles II. ih je također obožavao, kao i kraljica Victoria. Njihov uzgoj se povećava u drugoj polovici 19. stoljeća, a 1945. godine se ova pasmina odvojila i postala jedinstvena.

Image
Foto: Unsplash

Od izgleda i karaktera do njege i zdravlja - sve o ovoj preslatkoj i veseloj pasmini saznaj u nastavku.

Tipičan izgled

Cavalier King Charles španijel se od španijela kralja Charlesa razlikuje samo po jednoj specifičnosti - duljini nosa. Obje pasmine su dobile ime po kralju Charlesu I. i II., a oni su bili veliki ljubitelji španijela. Cavalier King Charles španijel je maleni pas s tamnim i velikim okruglim očima. Ima duge uši, vrlo svilenkastu dlaku koja je malo valovita pri kraju. Imaju vrlo kratko tijelo i noge s ravnim leđima. Životni vijek im je od devet do četrnaest godina, a prosječno su visoki od od 30 do 33 cm te obično teže od pet i pol do osam kilograma.

Image
Foto: Unsplash

Karakter Cavalier King Charles španijela

Ovo je vrlo nježna i dobroćudna pasmina, ipak se radi o psima koji su uvijek prijateljski raspoloženi. Sjajno se slažu s djecom i drugim kućnim ljubimcima, socijalno su kompatibilni sa psima i privrženi kada su u pitanju "njihovi" ljudi. Zbog toga što su nekada u prošlosti bili lovački psi, njihov lovački nagon i danas se može javiti. Ipak, vrlo se lako treniraju jer su pametni, ali nisu skloni lajanju, što je još jedan od razloga zašto se redovito nalaze među omiljenim pasminama. No ovo nisu psi koje vole biti sami i zato nisu za vlasnike koje malo vremena provode kod kuće. Ova je pasmina koja voli obiteljski život i teško podnosi samoću.

Image
Foto: Unsplash

Mali, ali aktivni psi

Unatoč tome što se radi o malim psima, Cavalier King Charles španijeli su sportski psi koji vole biti u pokretu. To znači da neće previše uživati na kauču. Vole duge šetnje i druženje sa psima - čak su i mužjaci skloni društvu. Cavalier King Charles španijel svakako bi trebao biti redovito u društvu drugih pasa jer je društveni život vrlo važan za njegovu dobrobit. Uvijek su raspoloženi za zabavu i igre – bile to igre s loptom, traženje ili vježbanje malih trikova. Pseći sportovi, poput agility treninga za male pse, idealni su za ovog poslušnog i živahnog psa.

Image
Foto: Unsplash

Za koga su najbolji odabir?

Cavalier King Charles španijel je idealan suputnik za sve ljubitelje pasa koji traže pouzdanog i prijateljski raspoloženog ljubimca – pravog kavalira. Odličan su odabir za ljude koji nikada nisu imali psa jer ih je lako trenirati i vrlo su prijateljski raspoloženi prema ljudima i životinjama. No ova pasmina je najsretnija kada može provesti puno vremena sa svojim voljenim ljudima. Također je važno da vlasnik bude aktivan jer ovaj pas treba puno kretanja, a onda može biti sretan i u stanu. Vole djecu, Cavalier King Charles španijel također brzo postaje prijatelj sa životinjama koje već žive u kući.

Image
Foto: Unsplash

Njega i zdravlje

Imaju dugu i svilenkastu dlaku koja može biti u četiri boja, a kako bi ostala sjajna i ne bi se petljala potrebno je redovito četkati. Važno ih je četkati jednom tjednom. Također je vrlo važno paziti na higijenu ušiju jer su dugačke i preklopljene pa se vrlo lako mogu razvijati upale.

Image
Foto: Pexels