Prekrasan ljubimac

Pametni, aktivni i zaštitnički nastrojeni: Sve što trebaš znati o njemačkim ovčarima

Njemački ovčar pastirska je pasmina poznata po svojoj hrabrosti, odanosti i instinktima čuvanja, a evo što sve trebaš znati o njima

njemacki-ovcar.jpg
Foto: Pexels

Možda ga se sjećaš iz serije "Inspektor Rex" ili nekog drugog filma, možda znaš nekoga tko ga ima ili ga možda imaš i sama. Kako bilo, jedno je sigurno - barem si malo upoznata s pasminom njemačkih ovčara.

Image
Toliko su slatki, kako se uopće odlučiti?

Ovo je top pet najpopularnijih pasmina svijeta. Znaš li koji su?

Ovi prekrasni psi imaju prepoznatljivu boju dlake, vrlo su odani i zaštitnički nastrojeni i kao takvi savršeni su kućni ljubimci i obiteljski psi. Pametna i vrlo lako obučena, njemački ovčar mnogima je omiljena pasmina koja je prilično aktivna i uvijek želi nešto raditi.

Bilo da već dugo razmišljaš o njemačkom ovčaru ili kod kuće imaš štene, izdvojile smo nekoliko važnih stvari koje moraš znati o ovoj predivnoj pasmini.

Povijest

Njemački ovčari su, kako im ime govori, pasmina koja potječe iz Njemačke, a razvijena je početkom 1800-ih križanjem različitih pastirskih pasmina. Pasmina je bila podvrgnuta strogoj selekciji i brzo je napredovala. U Velikoj Britaniji psi su poznati kao Alzaški jer su uzgajivači pasmine htjeli zaštititi psa od protunjemačkih osjećaja nakon Prvog svjetskog rata.

Image
Foto: Pexels

Njemačke ovčare uveli su u SAD vojnici koji su se vraćali kući iz Prvog svjetskog rata. Pasmina je privukla pažnju javnosti zbog filmskih zvijezda Strongheart i kasnije, Rin Tin Tin. Do Drugog svjetskog rata njemački ovčari bili su vojna pasmina. Prvi psi vodiči bili su njemački ovčari, a danas su oni jedan od najpopularnijih pasa u Americi. Godine 1999. njemački ovčari bili su treći na listi 50 najboljih pasmina Američkog kinološkog saveza.

Njemački ovčar pastirska je pasmina poznata po svojoj hrabrosti, odanosti i instinktima čuvanja. Ova pasmina čini izvrsnog psa čuvara, policijskog psa, vojnog psa, psa vodiča slijepih i psa tragača i spasitelja. Za mnoge je obitelji njemački ovčar također vrijedan obiteljski ljubimac.

Osobnost

Njemački ovčari obično nisu agresivni - oni su rezervirani psi i ne sklapaju prijateljstva odmah, ali jednom kad to učine, izuzetno su odani. S obitelji su laki i pristupačni, ali kad im se prijeti, mogu biti snažni i zaštitnički nastrojeni, što ih čini izvrsnim čuvarima.

Image
Foto: Pexels

Ova visoko inteligentna pasmina koja se može obučiti uspijeva u bilo kojem poslu - njemački ovčar može se naučiti raditi gotovo sve. Jedna stvar u kojoj nisu dobri je dugo biti sami. Bez druženja koje im je potrebno - kao i tjelovježbe i mogućnosti da primijene svoju inteligenciju - postaju dosadni i frustrirani. Njemački ovčar kojeg obitelj nedovoljno vježba i zanemaruje, vjerojatno će izraziti nagomilanu energiju na načine koji ti se ne sviđaju, poput lajanja i žvakanja.

Kao i svakom psu, njemačkom ovčaru je potrebna rana socijalizacija - izlaganje mnogim različitim ljudima, znamenitostima, zvukovima i iskustvima - dok su mladi. Socijalizacija pomaže da štene njemačkog ovčara izraste u dobrog psa.

Briga

Njemački ovčari stvoreni su za akciju, što znači da imaju puno energije koju trebaju sagorjeti svakodnevnom tjelovježbom. Ako ih ostaviš na miru dulje vrijeme bez vježbe, očekuj probleme. Dosada i neaktivnost dovode do problema u ponašanju - žvakanja, kopanja i lajanja. Njemački ovčar očajnički treba vježbati i svoje tijelo i um.

Image
Foto: Pexels

Poput mnogih pastirskih pasmina, njemački ovčari laju. Lajanje nije nužno problem, ali može biti ako je psu dosadno. Učenje naredbe "Tiho" trebalo bi biti dio obuke poslušnosti svakog njemačkog ovčara.

Njemački ovčari vole žvakati, a njihove snažne čeljusti mogu uništiti većinu materijala. Ako odaberu pogrešnu stvar za grickanje, mogu oštetiti zube, progutati nešto od čega im je loše ili se čak ugušiti. Spasi svog psa i svoje stvari dajući mu sigurne igračke za žvakanje i kosti kako bi se mogao zabaviti kad se ne igraš s njim.

Izgled i dlaka

Njemački ovčar izvorno je uzgajan za čuvanje stada u oštroj klimi, a njihov dvostruki kaput srednje duljine savršeno odgovara njihovom poslu, djelujući kao zaštita za psa od kiše i snijega te zaštita od nečistoća i prljavštine. Vrste dlaka njemačkog ovčara raznolike su kao i njihova boja. Neki njemački ovčari su dugodlaki, međutim, "idealni" njemački ovčar ima dvostruki kaput srednje duljine. Vanjska dlaka je gusta s ravnom dlakom koja leži uz tijelo, a ponekad je valovita.

Image
Foto: Pexels

Njihova dlaka dolazi u raznim bojama i uzorcima uključujući crnu, crnu i krem, crnu i preplanula, sivu, bijelu i još mnoge druge. Također, njemački ovčar se snažno linja oko dva puta godišnje, a ostatak vremena neprestano gubi manju količinu dlake. Stoga, kako bi to kontrolirala, četkaj ga barem nekoliko puta tjedno.