
Zdravo, brzo i fino: Recepti za salate s tunom za svaki dan

Tražiš li ideju za obrok koji je istovremeno lagan, osvježavajuć, hranjiv i brzo gotov? Salate su savršen odgovor! Možeš ih prilagoditi svojem ukusu, trenutnoj inspiraciji ili onome što imaš u hladnjaku. A kad u priču ubaciš tunu, dobivaš cjelovit obrok bogat proteinima i zdravim omega-3 masnim kiselinama. Bilo da paziš na liniju, trebaš brzi ručak za posao ili jednostavno želiš nešto zdravo i ukusno, salata s tunom sjajan je izbor.
Zašto odabrati salatu s tunom?
Osim što je ukusna, salata s tunom ima niz prednosti:
Brza priprema: Većina recepata gotova je za 10-15 minuta, idealno za dane kad nemaš puno vremena.
Bogatstvo proteinima: Tuna je izvrstan izvor proteina, ključnih za izgradnju mišića i dugotrajan osjećaj sitosti. Jedna konzerva tune može sadržavati i preko 25 grama proteina!
Svestranost: Možeš je jesti samu, kao namaz za sendvič, punjenje za tortilju ili zdjelu salate obogatiti omiljenim povrćem. Odlična je i kao lagana večera ili zdrava užina.
Idealna za planiranje obroka: Tuna salata može stajati u hladnjaku 3 do 4 dana, što je čini odličnim izborom za pripremu unaprijed.
Savjeti za savršenu tuna salatu
Odabir tune: Većina recepata najbolje funkcionira s tunom u komadima (solid) pakiranom u vodi ili maslinovom ulju. Albacore tuna, poznata i kao bijela tuna, ima blaži okus i čvršću teksturu. Uvijek dobro ocijedi tunu prije upotrebe kako salata ne bi bila vodenasta.
Prilagodi svojem ukusu: Slobodno dodaj sastojke koje voliš! Kuhana jaja, kiseli krastavci (sitno sjeckani ili kao relish), kapari, kukuruz, grašak, naribana mrkva, komadići jabuke ili čak curry prah mogu obogatiti tvoju salatu.
Načini posluživanja: Tuna salata je izvrsna u klasičnom sendviču (probaj i tostiranu verziju –
Čuvanje: Tuna salatu čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Najbolje ju je pojesti unutar 3 do 4 dana. Zbog majoneze i tune, izbjegavaj ostavljati salatu na sobnoj temperaturi dulje vrijeme.
Bilo da se odlučiš za neku od predloženih verzija ili kreiraš vlastitu kombinaciju, tuna salata je brz, zdrav i prilagodljiv obrok koji može zadovoljiti različite ukuse. Isprobaj recepte i uživaj u svježini i jednostavnosti! U slast!
Ideje za neodoljive lagane salate s tunom
Zaboravi na teške salate pretrpane majonezom. Donosimo ti ideje za lagane, svježe i nutritivno bogate varijante koje će te oduševiti.
Klasična tuna salata na laganiji način
Ovo je verzija omiljenog klasika, ali s manje masnoća zahvaljujući kombinaciji majoneze i grčkog jogurta.
Sastojci:
2 konzerve tune u vodi (ocijeđene)
2 žlice majoneze (lagane ili obične)
2 žlice punomasnog grčkog jogurta
1 stabljika celera (sitno nasjeckana)
1/4 glavice crvenog luka (sitno nasjeckanog)
1 žličica senfa
1 žlica svježe nasjeckanog peršina (ili kopra)
sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Priprema: U zdjeli vilicom usitni ocijeđenu tunu. Dodaj majonezu, grčki jogurt, nasjeckani celer, luk, senf i peršin. Sve dobro promiješaj da se sastojci sjedine. Posoli i popapri po želji, još jednom promiješaj i posluži odmah ili ohladi prije posluživanja.
Mediteranska tuna salata bez majoneze
Prava eksplozija mediteranskih okusa u laganoj varijanti bez majoneze, savršena za tople dane.
Sastojci:
2 konzerve tune u maslinovom ulju (ocijeđene, ulje možeš djelomično sačuvati)
1/2 šalice kuhanog slanutka
1/4 šalice crnih maslina (nasjeckanih)
2 žlice kapara
1/4 šalice sušenih rajčica iz ulja (nasjeckanih)
1/4 crvenog luka (tanko narezanog)
2 žlice svježeg limunovog soka
1 žlica maslinovog ulja (ili sačuvanog ulja iz tune)
svježi bosiljak ili peršin
sol i papar
Priprema: U zdjeli pomiješaj ocijeđenu tunu, slanutak, masline, kapare, sušene rajčice i luk. U maloj posudici umuti limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar. Prelij dresing preko salate, dodaj nasjeckano svježe začinsko bilje i lagano promiješaj. Posluži odmah ili ostavi da se okusi prožmu pola sata u hladnjaku.
Osvježavajuća tuna salata s avokadom
Kremasti avokado savršeno se spaja s tunom i daje ovoj salati bogatu teksturu i dodatne zdrave masti.
Sastojci:
1 konzerva tune u vodi (ocijeđena)
1 zreli avokado (narezan na kockice)
1/4 crvenog luka (sitno nasjeckanog)
1/2 krastavca (narezanog na kockice)
1 žlica soka limete ili limuna
1 žlica maslinovog ulja, šaka svježeg korijandera ili peršina (nasjeckanog)
sol i papar po ukusu
Priprema: U zdjeli lagano pomiješaj ocijeđenu tunu, kockice avokada, nasjeckani luk i krastavac. Pazi da ne zgnječiš avokado previše. U maloj posudi pomiješaj sok limete/limuna, maslinovo ulje, sol i papar. Prelij preko salate, dodaj nasjeckani korijander ili peršin i vrlo nježno promiješaj. Posluži odmah kako avokado ne bi potamnio.
Tuna salata s hrskavim povrćem i jogurtom
Hrskavo povrće i lagani preljev od jogurta čine ovu salatu izuzetno svježom i zasitnom.
Sastojci:
2 konzerve tune u vodi (ocijeđene)
1/2 šalice grčkog jogurta
1 stabljika celera (nasjeckana)
1/2 crvene paprike (narezane na kockice)
1/4 šalice kukuruza šećerca (iz konzerve ili smrznutog)
2 žlice nasjeckanog svježeg kopra ili vlasca
1 žličica senfa
sol i papar po ukusu
Priprema: Ocijeđenu tunu stavi u zdjelu i usitni vilicom. Dodaj grčki jogurt, nasjeckani celer, papriku, kukuruz, kopar ili vlasac i senf. Sve dobro izmiješaj dok se sastojci ne sjedine. Začini solju i paprom po ukusu, još jednom promiješaj i salata je spremna za posluživanje.

Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
