Tražiš li ideju za obrok koji je istovremeno lagan, osvježavajuć, hranjiv i brzo gotov? Salate su savršen odgovor! Možeš ih prilagoditi svojem ukusu, trenutnoj inspiraciji ili onome što imaš u hladnjaku. A kad u priču ubaciš tunu, dobivaš cjelovit obrok bogat proteinima i zdravim omega-3 masnim kiselinama. Bilo da paziš na liniju, trebaš brzi ručak za posao ili jednostavno želiš nešto zdravo i ukusno, salata s tunom sjajan je izbor.
Zašto odabrati salatu s tunom?
Osim što je ukusna, salata s tunom ima niz prednosti:
- Brza priprema: Većina recepata gotova je za 10-15 minuta, idealno za dane kad nemaš puno vremena.
- Bogatstvo proteinima: Tuna je izvrstan izvor proteina, ključnih za izgradnju mišića i dugotrajan osjećaj sitosti. Jedna konzerva tune može sadržavati i preko 25 grama proteina!
- Svestranost: Možeš je jesti samu, kao namaz za sendvič, punjenje za tortilju ili zdjelu salate obogatiti omiljenim povrćem. Odlična je i kao lagana večera ili zdrava užina.
- Idealna za planiranje obroka: Tuna salata može stajati u hladnjaku 3 do 4 dana, što je čini odličnim izborom za pripremu unaprijed.

Savjeti za savršenu tuna salatu
- Odabir tune: Većina recepata najbolje funkcionira s tunom u komadima (solid) pakiranom u vodi ili maslinovom ulju. Albacore tuna, poznata i kao bijela tuna, ima blaži okus i čvršću teksturu. Uvijek dobro ocijedi tunu prije upotrebe kako salata ne bi bila vodenasta.
- Prilagodi svojem ukusu: Slobodno dodaj sastojke koje voliš! Kuhana jaja, kiseli krastavci (sitno sjeckani ili kao relish), kapari, kukuruz, grašak, naribana mrkva, komadići jabuke ili čak curry prah mogu obogatiti tvoju salatu.
- Načini posluživanja: Tuna salata je izvrsna u klasičnom sendviču (probaj i tostiranu verziju – tuna melt), kao punjenje za tortilje ili integralna peciva. Možeš je poslužiti i u listovima zelene salate (poput puterice ili rimske) za laganu, low-carb opciju, na krekerima kao predjelo, ili kao glavni dio obroka na podlozi od miješane zelene salate. Također je odlična kao punjenje za izdubljene rajčice ili polovice avokada.
- Čuvanje: Tuna salatu čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Najbolje ju je pojesti unutar 3 do 4 dana. Zbog majoneze i tune, izbjegavaj ostavljati salatu na sobnoj temperaturi dulje vrijeme.
Bilo da se odlučiš za neku od predloženih verzija ili kreiraš vlastitu kombinaciju, tuna salata je brz, zdrav i prilagodljiv obrok koji može zadovoljiti različite ukuse. Isprobaj recepte i uživaj u svježini i jednostavnosti! U slast!
Ideje za neodoljive lagane salate s tunom
Zaboravi na teške salate pretrpane majonezom. Donosimo ti ideje za lagane, svježe i nutritivno bogate varijante koje će te oduševiti.
Klasična tuna salata na laganiji način
Ovo je verzija omiljenog klasika, ali s manje masnoća zahvaljujući kombinaciji majoneze i grčkog jogurta.
Sastojci:
- 2 konzerve tune u vodi (ocijeđene)
- 2 žlice majoneze (lagane ili obične)
- 2 žlice punomasnog grčkog jogurta
- 1 stabljika celera (sitno nasjeckana)
- 1/4 glavice crvenog luka (sitno nasjeckanog)
- 1 žličica senfa
- 1 žlica svježe nasjeckanog peršina (ili kopra)
- sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Priprema: U zdjeli vilicom usitni ocijeđenu tunu. Dodaj majonezu, grčki jogurt, nasjeckani celer, luk, senf i peršin. Sve dobro promiješaj da se sastojci sjedine. Posoli i popapri po želji, još jednom promiješaj i posluži odmah ili ohladi prije posluživanja.
Mediteranska tuna salata bez majoneze
Prava eksplozija mediteranskih okusa u laganoj varijanti bez majoneze, savršena za tople dane.
Sastojci:
- 2 konzerve tune u maslinovom ulju (ocijeđene, ulje možeš djelomično sačuvati)
- 1/2 šalice kuhanog slanutka
- 1/4 šalice crnih maslina (nasjeckanih)
- 2 žlice kapara
- 1/4 šalice sušenih rajčica iz ulja (nasjeckanih)
- 1/4 crvenog luka (tanko narezanog)
- 2 žlice svježeg limunovog soka
- 1 žlica maslinovog ulja (ili sačuvanog ulja iz tune)
- svježi bosiljak ili peršin
- sol i papar
Priprema: U zdjeli pomiješaj ocijeđenu tunu, slanutak, masline, kapare, sušene rajčice i luk. U maloj posudici umuti limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar. Prelij dresing preko salate, dodaj nasjeckano svježe začinsko bilje i lagano promiješaj. Posluži odmah ili ostavi da se okusi prožmu pola sata u hladnjaku.

Osvježavajuća tuna salata s avokadom
Kremasti avokado savršeno se spaja s tunom i daje ovoj salati bogatu teksturu i dodatne zdrave masti.
Sastojci:
- 1 konzerva tune u vodi (ocijeđena)
- 1 zreli avokado (narezan na kockice)
- 1/4 crvenog luka (sitno nasjeckanog)
- 1/2 krastavca (narezanog na kockice)
- 1 žlica soka limete ili limuna
- 1 žlica maslinovog ulja, šaka svježeg korijandera ili peršina (nasjeckanog)
- sol i papar po ukusu
Priprema: U zdjeli lagano pomiješaj ocijeđenu tunu, kockice avokada, nasjeckani luk i krastavac. Pazi da ne zgnječiš avokado previše. U maloj posudi pomiješaj sok limete/limuna, maslinovo ulje, sol i papar. Prelij preko salate, dodaj nasjeckani korijander ili peršin i vrlo nježno promiješaj. Posluži odmah kako avokado ne bi potamnio.
Tuna salata s hrskavim povrćem i jogurtom
Hrskavo povrće i lagani preljev od jogurta čine ovu salatu izuzetno svježom i zasitnom.
Sastojci:
- 2 konzerve tune u vodi (ocijeđene)
- 1/2 šalice grčkog jogurta
- 1 stabljika celera (nasjeckana)
- 1/2 crvene paprike (narezane na kockice)
- 1/4 šalice kukuruza šećerca (iz konzerve ili smrznutog)
- 2 žlice nasjeckanog svježeg kopra ili vlasca
- 1 žličica senfa
- sol i papar po ukusu
Priprema: Ocijeđenu tunu stavi u zdjelu i usitni vilicom. Dodaj grčki jogurt, nasjeckani celer, papriku, kukuruz, kopar ili vlasac i senf. Sve dobro izmiješaj dok se sastojci ne sjedine. Začini solju i paprom po ukusu, još jednom promiješaj i salata je spremna za posluživanje.