Kuhana jaja su pravi kulinarski dragulj – jednostavna za pripremu, iznimno hranjiva i nevjerojatno svestrana. Jedan od najpopularnijih načina kako uživati u njihovoj punoći okusa i teksture jest upravo u salatama. Bilo da tražiš brz i zasitan ručak, laganu večeru ili ukusan prilog glavnom jelu, salate s kuhanim jajima nude bezbroj mogućnosti. Od kremastih klasika s majonezom do laganih mediteranskih inačica s obiljem svježeg povrća i začinskog bilja, jaja pružaju savršenu proteinsku osnovu.
Osim što su ukusna, jaja su i nutritivno bogata. Jedno veće jaje sadrži oko 6 grama visokokvalitetnih proteina te je dobar izvor esencijalnih nutrijenata poput kolina, važnog za zdravlje mozga, te luteina i zeaksantina koji doprinose zdravlju očiju. Uklapaju se u različite prehrambene stilove, uključujući mediteransku prehranu i prehranu baziranu na biljnim namirnicama (gdje pomažu boljoj apsorpciji vitamina iz povrća).
U nastavku ti donosimo četiri provjerena recepta za salate s kuhanim jajima koje će zadovoljiti različite ukuse i prigode.
Klasična francuska salata
Gotovo da nema svečanog stola u Hrvatskoj bez popularne francuske salate. Iako zahtijeva malo više vremena za pripremu zbog kuhanja i sjeckanja povrća, rezultat je bogata, kremasta salata koja savršeno nadopunjuje nareske, pečenja ili druga glavna jela.
Sastojci:
- 3-4 krumpira srednje veličine
- 3 mrkve
- 4 tvrdo kuhana jaja
- 200 g kiselih krastavaca
- 1 manja konzerva (oko 150 g) graška iz konzerve
- 1 manja jabuka (kiselija sorta)
- 200 g majoneze
- 100 g kiselog vrhnja
- Sol, papar po ukusu
- Po želji: malo senfa
Priprema:
Krumpir skuhaj u ljusci dok ne omekša (provjeri čačkalicom, oko 40-60 min). Mrkvu oguli i skuhaj cijelu (oko 35 min, dok ne omekša). Jaja skuhaj u tvrdo (12 minuta u kipućoj vodi), zatim ih ohladi u ledenoj vodi radi lakšeg guljenja. Ohlađeni krumpir oguli i nareži na kockice veličine otprilike kao za igru "Čovječe, ne ljuti se". Mrkvu nareži na malo sitnije kockice od krumpira. Jaja također nareži na kockice slične veličine kao krumpir. Kisele krastavce nasjeckaj što sitnije kako njihova kiselost ne bi dominirala. Jabuku oguli i naribaj na krupniji ribež (nemoj je rezati na kockice). Grašak ocijedi i isperi. Sve nasjeckane sastojke pažljivo pomiješaj u velikoj zdjeli. Dodaj majonezu, kiselo vrhnje, sol, papar i po želji malo senfa. Sve dobro, ali nježno promiješaj. Kušaj i po potrebi dodatno začini. Salatu dobro ohladi u hladnjaku najmanje 4 sata, a idealno preko noći, kako bi se okusi proželi.
Osvježavajuća krumpir salata s jajima
Ova verzija krumpir salate, poznata kao krompir salata, popularna je diljem Balkana, posebice kao prilog ribljim jelima. Bez majoneze, s laganim preljevom od maslinovog ulja i limuna ili octa, odličan je izbor za toplije dane.

Sastojci:
- 750 g krumpira (Yukon Gold ili crveni krumpir)
- 4-5 tvrdo kuhanih jaja
- 1 srednji luk (bijeli ili žuti)
- 7 žlica maslinovog ulja (ili suncokretovog)
- 2 žlice limunovog soka (ili jabučnog octa)
- 1 žličica sušenog peršina (ili 1 žlica svježeg)
- Sol, svježe mljeveni papar po ukusu
Priprema:
Krumpir skuhaj (u ljusci ili oguljen i narezan, ovisno o preferenciji). Jaja skuhaj u tvrdo. Ako si kuhao krumpir u ljusci, malo ga prohladi i oguli. Nareži ga na ploške ili veće kocke. Jaja oguli i nareži na ploške. Luk oguli i nareži na tanke polumjesece. U manjoj zdjelici pjenjačom umuti maslinovo ulje, limunov sok (ili ocat), peršin, sol i papar dok ne dobiješ emulziju (vinaigrette). U većoj zdjeli pažljivo pomiješaj narezani krumpir, jaja i luk. Prelij pripremljenim vinaigretteom i nježno promiješaj da se svi sastojci oblože. Salatu možeš poslužiti toplu ili hladnu. Odlično se slaže s pečenom ili prženom ribom.
Mediteranska salata s jajima, avokadom i povrćem
Za one koji traže zdraviju, ali jednako ukusnu i zasitnu opciju, ova mediteranska salata je pun pogodak. Bez teške majoneze, puna svježih okusa povrća, začinskog bilja i kremastog avokada, uz dodatak kvalitetnog maslinovog ulja.

Sastojci:
- 4-6 tvrdo kuhanih jaja
- 1 veliki zreli avokado
- 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
- 1 manji krastavac, narezan na kockice
- 1/4 crvenog luka, sitno nasjeckanog (ili ljutika)
- Šaka svježeg peršina, nasjeckanog
- Šaka svježe mente, nasjeckane
- 3-4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1-2 žlice svježeg limunovog soka
- Sol, papar po ukusu
- Prstohvat dimljene paprike ili sumaka (po želji)
Priprema:
Tvrdo kuhana jaja oguli i nareži na četvrtine ili deblje ploške. Stavi ih u zdjelu. Jajima dodaj nasjeckani peršin i mentu, polovicu maslinovog ulja, sol, papar i po želji prstohvat paprike ili sumaka. Nježno promiješaj. U drugoj zdjeli pomiješaj prepolovljene cherry rajčice, narezani krastavac, nasjeckani crveni luk i avokado narezan na kockice. Povrće i avokado prelij ostatkom maslinovog ulja i limunovim sokom, posoli i popapri te lagano promiješaj. Salatu možeš poslužiti tako da na tanjur ili pladanj prvo rasporediš začinjena jaja, a preko njih staviš mješavinu povrća i avokada. Alternativno, sve sastojke možeš vrlo nježno sjediniti u jednoj zdjeli. Posluži odmah.
Brza proteinska salata s jajima i grčkim jogurtom
Ova verzija je idealna kada želiš brz, laganiji, ali proteinima bogat obrok. Korištenjem grčkog jogurta smanjuje se udio masti u usporedbi s klasičnom salatom od jaja, a zadržava se kremasta tekstura.
Sastojci:
- 6-8 tvrdo kuhanih jaja
- 3-4 žlice grčkog jogurta (običnog)
- 1-2 žlice majoneze (po želji, za dodatnu kremoznost)
- 1 žličica Dijon senfa
- Prstohvat dimljene paprike (po želji)
- Malo sriracha umaka (po želji, za ljutinu)
- Sol, papar po ukusu
- Po želji: sitno sjeckani celer, vlasac ili mladi luk
Priprema:
Tvrdo kuhana jaja oguli i nasjeckaj na željenu veličinu (grublje ili sitnije). U zdjeli pomiješaj grčki jogurt, majonezu (ako koristiš), Dijon senf, papriku, srirachu (ako koristiš), sol i papar. Dobro izmiješaj da dobiješ jednoličan preljev. Dodaj nasjeckana jaja u zdjelu s preljevom. Po želji dodaj i sjeckani celer ili vlasac za dodatnu hrskavost i svježinu. Nježno promiješaj sastojke. Možeš vilicom lagano zgnječiti dio jaja ako voliš kremastiju teksturu, ali ostavi i komadiće za bolji dojam. Kušaj i po potrebi doradi začine. Salatu možeš poslužiti odmah na krekerima, tostu, u tortilja wrapu ili kao dio veće zelene salate.
Salate s kuhanim jajima nude nevjerojatnu raznolikost – od bogatih i kremastih do laganih i osvježavajućih. Bilo da slijediš jedan od ovih recepata ili ih koristiš kao inspiraciju za vlastite kreacije, kuhana jaja su pouzdan i ukusan temelj za brojne salate koje mogu obogatiti tvoj jelovnik.