Slanutak, poznat i kao leblebija, skromna je mahunarka koja osvaja srca i tanjure diljem svijeta. Njegova svestranost, ugodan orašasti okus i impresivan nutritivni profil čine ga savršenim sastojkom za bezbroj jela, a posebno blista u salatama. Bilo da tražiš lagani ljetni obrok, zasitni prilog ili zdravu opciju za pripremu unaprijed, salate sa slanutkom nude ponešto za svakoga. Uronimo u svijet ove moćne namirnice i otkrijmo zašto bi trebala postati neizostavan dio tvoje kuhinje.
Zašto je slanutak zvijezda zdravih salata?
Slanutak nije samo ukusan dodatak; on je prava nutritivna bomba koja donosi brojne zdravstvene prednosti. Bogat je biljnim proteinima, što ga čini izvrsnim izborom za vegetarijance, vegane i sve one koji žele povećati unos proteina bez mesa. Proteini su ključni za izgradnju mišića, obnovu tkiva i dugotrajan osjećaj sitosti, što pomaže u kontroli tjelesne težine.

Osim proteinima, slanutak obiluje vlaknima. Visok udio vlakana, posebno topivih, ključan je za zdravlje probavnog sustava – potiče redovitu probavu, hrani dobre bakterije u crijevima i može pomoći u ublažavanju simptoma poput zatvora. Vlakna također igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja srca jer pomažu u snižavanju razine LDL ("lošeg") kolesterola. Nadalje, slanutak ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje nagle skokove šećera u krvi, čineći ga pogodnim za osobe s dijabetesom ili one koji paze na razinu glukoze.
Uz proteine i vlakna, slanutak je riznica vitamina i minerala, uključujući željezo, magnezij, kalij, folate i mangan, koji su neophodni za brojne tjelesne funkcije, od proizvodnje energije do podrške imunološkom sustavu. Njegova tekstura – koja može biti kremasta kad se pasira ili ugodno čvrsta – i blag okus čine ga nevjerojatno prilagodljivim sastojkom koji se lako uklapa u razne kombinacije okusa, od svježih mediteranskih do pikantnih curry varijanti.
Tri recepta za osvježavajuće salate sa slanutkom
Svestranost slanutka dolazi do izražaja u salatama. Evo tri različita recepta koja pokazuju kako ova mahunarka može zasjati u glavnoj ulozi:
Klasična mediteranska salata sa slanutkom
Ova salata je kvintesencija mediteranskih okusa – svježa, lagana i puna boja. Idealna je kao samostalan obrok ili prilog.

Sastojci:
- 2 konzerve (po cca 400g) slanutka, ispranog i ocijeđenog
- 1 veći krastavac (ili 2 manja), narezan na kockice
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 1 manji crveni luk, tanko narezan ili sitno nasjeckan
- 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
- 100-150 g feta sira, narezanog na kockice ili izmrvljenog
- 1/2 šalice crnih maslina (Kalamata ili druge), otkoštenih i prepolovljenih (po želji)
- 1/2 šalice svježeg peršina, nasjeckanog
Za preljev:
- 1/4 šalice kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sok 1 limuna
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan ili protisnut (po želji)
- 1 žličica sušenog origana
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješaj ocijeđeni slanutak, krastavac, papriku, crveni luk, rajčice, feta sir i masline (ako koristiš). U manjoj zdjelici ili staklenci pjenjačom ili mućkanjem dobro izmiješaj sastojke za preljev. Prelij preljev preko sastojaka u zdjeli i nježno promiješaj da se svi sastojci oblože preljevom. Dodaj nasjeckani svježi peršin i još jednom lagano promiješaj. Kušaj i po potrebi dodaj još soli, papra ili limunovog soka. Posluži odmah ili ostavi u hladnjaku barem 30 minuta da se okusi prožmu.
Kremasta salata od pasiranog slanutka (veganska "tuna")
Ova salata je fantastična veganska alternativa klasičnoj salati od tune ili jaja. Odlična je kao namaz za sendviče, punjenje za tortilje ili kao samostalna salata poslužena na listovima zelene salate.
Sastojci:
- 1 konzerva (cca 400g) slanutka, ispranog i dobro ocijeđenog
- 1/4 šalice veganske majoneze (ili obične, ako nisi vegan)
- 1-2 žlice Dijon senfa
- 1 stabljika celera, sitno nasjeckana
- 1 manja mrkva, naribana ili sitno nasjeckana
- 1/4 crvenog ili ljubičastog luka, vrlo sitno nasjeckanog
- 1 žličica jabučnog octa
- 1/2 - 1 žličica curry praha (po ukusu)
- 1/4 žličice dimljene paprike
- Prstohvat češnjaka u prahu
- Sol i papar po ukusu
- Opcionalno: 1/4 žličice crne soli (kala namak) za "jajasti" okus
- Opcionalno: šaka sušenog voća (brusnice, grožđice) za slatko-slani kontrast (dodati neposredno prije posluživanja)
Priprema:
Stavi ocijeđeni slanutak u zdjelu. Možeš ga lagano zagrijati u mikrovalnoj pećnici (30-ak sekundi) kako bi se lakše pasirao. Viljuškom ili gnječilicom za krumpir grubo zgnječi slanutak. Ostavi dio slanutka u komadu za bolju teksturu, ako želiš. Dodaj majonezu, senf, ocat, nasjeckani celer, mrkvu, luk i začine. Dobro promiješaj sve sastojke dok se ne sjedine. Kušaj i prilagodi začine, majonezu ili senf prema želji za postizanje željene konzistencije i okusa. Ako dodaješ sušeno voće, umiješaj ga neposredno prije posluživanja kako salata ne bi postala preslatka stajanjem. Salatu možeš jesti odmah (toplu od zagrijanog slanutka) ili je ohladiti u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja.
Neodoljiva salata s pečenom ciklom, slanutkom i plavim sirom
Kombinacija zemljane slatkoće pečene cikle, orašastog slanutka, oštrine crvenog luka i pikantnosti plavog sira stvara pravu eksploziju okusa.

Sastojci:
- 2 srednje velike cikle, oguljene i narezane na kockice (cca 1.5 cm)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 konzerva (cca 400g) slanutka, ispranog i ocijeđenog
- 1/4 crvenog luka, vrlo tanko narezanog na polumjesece
- 50-70 g plavog sira (Gorgonzola, Roquefort)
- Velika šaka rikole ili baby špinata (ili mješavine)
- 1/4 šalice oraha, grubo nasjeckanih i lagano tostiranih (po želji)
Za preljev:
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica balzamičnog octa
- 1 žličica Dijon senfa
- Prstohvat soli i svježe mljevenog crnog papra
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200°C (400°F). Na lim za pečenje obložen papirom za pečenje rasporedi kockice cikle. Prelij ih žlicom maslinovog ulja, posolite i popaprite. Promiješaj da se ravnomjerno oblože. Peci ciklu 25-35 minuta, ili dok ne omekša i lagano se karamelizira na rubovima. Izvadi iz pećnice i ostavi da se malo ohladi. Dok se cikla peče, pripremi preljev. U maloj zdjelici pjenjačom umuti 3 žlice maslinovog ulja, balzamični ocat, Dijon senf, sol i papar. U velikoj zdjeli za salatu pomiješaj ohlađenu pečenu ciklu, ocijeđeni slanutak, tanko narezani crveni luk i rikolu (ili špinat). Prelij salatu pripremljenim preljevom i nježno promiješaj. Na kraju dodaj izmrvljeni plavi sir i tostirane orahe (ako koristiš). Još jednom lagano promiješaj ili samo pospi po vrhu. Kušaj i po potrebi dodaj začine. Posluži odmah.