Banana bread je jedan od onih recepata koji nikada ne izlazi iz mode – jednostavan je, ukusan i savršen način da iskoristiš prezrele banane. Njegova bogata aroma cimeta i vanilije, zajedno s mekom i sočnom teksturom, čini ga idealnim izborom za doručak, užinu ili desert uz šalicu kave ili čaja. Iako možda nije najzdraviji zalogaj, definitivno je jedan od onih koji će te razveseliti svojim okusom.
Sastojci:
- ulje za podmazivanje kalupa
- 260 g glatkog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 1⁄4 žličice soli
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 4 zrele banane
- 2 jaja
- 120 g šećera
- 120 ml ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 180 °C. Duboki duguljasti kalup (23 x 13 cm) namaži uljem i obloži papirom za pečenje. U zdjelu prosij brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodaj cimet i dobro promiješaj.
- Banane oguli, nareži i stavi u veću zdjelu. Vilicom ih zgnječi u pire, zatim ga pomiješaj s uljem, jajima, šećerom i ekstraktom vanilije. Dodaj suhe sastojke i kuhačom brzo izmiješaj dok ne dobiješ glatko tijesto. Smjesu izlij u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedi.
- Kolač peci u prethodno zagrijanoj pećnici oko 60 minuta, odnosno dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha. Pečeni kolač ostavi u kalupu 10 minuta, a zatim ga uz pomoć papira za pečenje premjesti na rešetku da se potpuno ohladi.
- Ohlađeni kolač nareži na kriške i posluži, piše Okusno.je.