Tiramisu je zasigurno najpoznatija talijanska slastica koja se često povezuje s opuštanjem uz kavu i uživanjem u slatkom okusu. Međutim, ako želiš nešto malo drugačije, a jednako ukusno, isprobaj ovaj lažni tiramisu! Recept je malo drugačiji od tradicionalnog, s kremom od vanilije, tučenim vrhnjem i piškotama natopljenima u čokoladno mlijeko. Razlikuje se od originala i po sastojcima i po okusu, ali možda će ti ova lažna verzija biti još draža jer je predivno kremasta, a osim toga, nema jak okus kave.
Najpoznatija talijanska slastica koja je savršena uz popodnevnu kavu zasigurno je tiramisu. Originalni recept zahtijeva piškote, mascarpone sir i jaku, crnu kavu, a na kraju se sve obilno posipa kakaom u prahu. Lažni tiramisu razlikuje se od originalne verzije u mnogim detaljima, ali je slastica tako ukusna da je sigurno nećeš pripremiti samo jednom. Njegova prednost je i ta što za njega trebaš samo nekoliko osnovnih sastojaka koje vjerojatno već imaš pri ruci.
Sastojci za kremu:
- 50 g šećera
- 40 g kukuruznog škroba
- 4 žumanjka
- 500 ml mlijeka
- 2 vrećice vanilin šećer
Ostali sastojci:
- piškote za tiramisu
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- 200 ml mlijeka
- 1 žlica kakaa u prahu
- 1 vrećica vanili šećera
- malo ruma ili arome ruma
Priprema:
- Prvo pripremi kremu od vanilije. U čistoj posudi pomiješaj obični šećer, škrob, žumanjke i malo mlijeka. Dobro promiješaj tako da nema grudica, a zatim dodaj preostalo mlijeko.
- Stavi posudu na štednjak i kuhaj na srednjoj vatri, stalno miješajući, dok se krema ne zgusne. Dodaj vanili šećer, dobro promiješaj i makni s vatre. Gotovu kremu prebaci u čistu zdjelu i pokrij je prozirnom folijom kako bi se spriječilo stvaranje kore na površini. Ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Dva decilitra mlijeka zagrij na srednjoj vatri, ali pazi da ne zavrije. U toplo mlijeko dodaj kakao u prahu i vanili šećer. Dobro promiješaj da se sastojci rastope i da nema grudica. Dodaj rum (po ukusu), a čokoladno mlijeko ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu. Slatko vrhnje čvrsto umuti.
- Piškote namoči u čokoladno mlijeko i rasporedi po dnu posude za tiramisu. Na piškote nanesi polovicu ohlađene kreme. Prije nego što je naneseš, dobro ju promiješaj kako bi se oslobodio eventualnih grudica. Kremu ravnomjerno rasporedi, a zatim nanesi polovicu vrhnja.
- Na to dolazi novi sloj piškota natopljenih u mlijeku, koji prekrivaš preostalom vanilija kremom. Na kraju stavi sloj umućenog vrhnja, a preko njega posipaj kakao u prahu. Lažni tiramisu dobro ohladi prije posluživanja, piše Okusno.je.