OMILJENI KLASIK

Svi ih vole - imamo recept za savršeno kremaste lazanje

Lazanje su tradicionalno talijansko jelo koje se može pripremiti na mnogo načina, ali jedna stvar je uvijek obavezna - bešamel umak

shutterstock_2246622159.jpg
Foto: Shutterstock

Lazanje su jedno od najomiljenijih jela koja donose pravi užitak na stolu. Slojevi mekanih lazanja, bogatog mesnog nadjeva, kremastog bešamela i naribanog parmezana čine ovo jelo savršenim izborom za obiteljska okupljanja, posebne prigode ili jednostavno uživanje u omiljenoj hrani. U ovom receptu kombinira se mješavina mesa, povrća i začina, dok bešamel i parmezan dodaju nevjerojatnu kremastost i bogatstvo okusa. Uz sve to, pečenje u pećnici daje lazanjama predivnu zlatno-smeđu koricu, koja će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. Cjelokupan postupak, iako zahtjevan, rezultira jelom kojim ćeš zasigurno impresionirati svoju obitelj i prijatelje. Uz parmezan i svježi ružmarin kao ukras još ćeš više uživati u ovom obroku.

Sastojci:

  • 350 g tjestenine za lazanje
  • 300 g mljevene govedine
  • 50 g slanine
  • 50 g maslaca
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 grančica celera
  • 1 lovorov list
  • 300 g pasirane rajčice
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 2 dl crnog vina
  • 3 žlice naribanog parmezana
  • 1 prstohvat soli
  • 1 prstohvat papra
  • 1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • Maslac za mazanje posude
  • 1 grančica ružmarina za ukras

Bešamel umak:

  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 0.5 l toplog mlijeka
  • 1 prstohvat soli
  • 1 prstohvat papra
  • 1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića

Priprema:

  • Oguli i operi luk, pa ga sitno nasjeckaj. Operi i nasjeckaj celer, te operi, oguli i sitno nasjeckaj mrkvu. Slaninu nareži na male komadiće. U tavi rastopi maslac i kratko preprži slaninu. Dodaj sitno nasjeckani luk, celer i mrkvu, te prži dok luk ne postane zlatno smeđi. Dodaj mljeveno meso, posoli i popapri, te začini muškatnim oraščićem i lovorovim listom. Dobro isprži meso dok ne postane ravnomjerno zapečeno, a zatim dodaj čašu crnog vina. Kada alkohol ispari, dodaj pasiranu rajčicu. U posudi pomiješaj koncentrat rajčice s malo tople vode i dodaj u umak. Kada umak zavrije, smanji temperaturu i pokriveno kuhaj oko sat vremena. Na kraju ukloni lovorov list.
  • U loncu rastopi maslac, dodaj brašno i dobro miješaj dok ne postane glatka smjesa bez grudica. Polako dodaj toplo mlijeko uz stalno miješanje. Posoli, popapri i začini muškatnim oraščićem, te miješaj na laganoj vatri još oko 5 minuta. Zagrij pećnicu na 200 °C. Zakuhaj litru posoljene vode i stavi lazanje. Kuhaj ih 2 minute, a zatim ih izvadi i stavi u zdjelu s hladnom vodom da se ohlade.
  • Namaži lim za pečenje maslacem i na dno stavi jedan sloj kuhanih lazanja. Preko stavi sloj mesnog umaka, pa sloj bešamela. Ponovi postupak s još slojeva dok ne iskoristiš sve sastojke.
  • Posljednji sloj prekrij bešamelom i pospi s parmezanom. Stavi lazanje u pećnicu i peci 30-40 minuta. Kada su gotove, izvadi iz pećnice i ostavi da se ohlade barem 30 minuta kako bi se učvrstile. Ohlađene lazanje nareži, posluži i ukrasi s grančicom ružmarina, piše Okusno.je.

Image
ODUŠEVLJAVA SVAKI PUT

Okusi tradicije na tanjuru - složenac od kiselog kupusa, slanine i krumpira