
Svi ih vole - imamo recept za savršeno kremaste lazanje

Lazanje su jedno od najomiljenijih jela koja donose pravi užitak na stolu. Slojevi mekanih lazanja, bogatog mesnog nadjeva, kremastog bešamela i naribanog parmezana čine ovo jelo savršenim izborom za obiteljska okupljanja, posebne prigode ili jednostavno uživanje u omiljenoj hrani. U ovom receptu kombinira se mješavina mesa, povrća i začina, dok bešamel i parmezan dodaju nevjerojatnu kremastost i bogatstvo okusa. Uz sve to, pečenje u pećnici daje lazanjama predivnu zlatno-smeđu koricu, koja će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. Cjelokupan postupak, iako zahtjevan, rezultira jelom kojim ćeš zasigurno impresionirati svoju obitelj i prijatelje. Uz parmezan i svježi ružmarin kao ukras još ćeš više uživati u ovom obroku.
Sastojci:
350 g tjestenine za lazanje
300 g mljevene govedine
50 g slanine
50 g maslaca
1 luk
1 mrkva
1 grančica celera
1 lovorov list
300 g pasirane rajčice
2 žlice koncentrata rajčice
2 dl crnog vina
3 žlice naribanog parmezana
1 prstohvat soli
1 prstohvat papra
1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
Maslac za mazanje posude
1 grančica ružmarina za ukras
Bešamel umak:
50 g maslaca
50 g brašna
0.5 l toplog mlijeka
1 prstohvat soli
1 prstohvat papra
1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
Priprema:
Oguli i operi luk, pa ga sitno nasjeckaj. Operi i nasjeckaj celer, te operi, oguli i sitno nasjeckaj mrkvu. Slaninu nareži na male komadiće. U tavi rastopi maslac i kratko preprži slaninu. Dodaj sitno nasjeckani luk, celer i mrkvu, te prži dok luk ne postane zlatno smeđi. Dodaj mljeveno meso, posoli i popapri, te začini muškatnim oraščićem i lovorovim listom. Dobro isprži meso dok ne postane ravnomjerno zapečeno, a zatim dodaj čašu crnog vina. Kada alkohol ispari, dodaj pasiranu rajčicu. U posudi pomiješaj koncentrat rajčice s malo tople vode i dodaj u umak. Kada umak zavrije, smanji temperaturu i pokriveno kuhaj oko sat vremena. Na kraju ukloni lovorov list.
U loncu rastopi maslac, dodaj brašno i dobro miješaj dok ne postane glatka smjesa bez grudica. Polako dodaj toplo mlijeko uz stalno miješanje. Posoli, popapri i začini muškatnim oraščićem, te miješaj na laganoj vatri još oko 5 minuta. Zagrij pećnicu na 200 °C. Zakuhaj litru posoljene vode i stavi lazanje. Kuhaj ih 2 minute, a zatim ih izvadi i stavi u zdjelu s hladnom vodom da se ohlade.
Namaži lim za pečenje maslacem i na dno stavi jedan sloj kuhanih lazanja. Preko stavi sloj mesnog umaka, pa sloj bešamela. Ponovi postupak s još slojeva dok ne iskoristiš sve sastojke.
Posljednji sloj prekrij bešamelom i pospi s parmezanom. Stavi lazanje u pećnicu i peci 30-40 minuta. Kada su gotove, izvadi iz pećnice i ostavi da se ohlade barem 30 minuta kako bi se učvrstile. Ohlađene lazanje nareži, posluži i ukrasi s grančicom ružmarina, piše Okusno.je.

Ideje s kojima će vaš dom postati najtoplije utočište ovu jesen

Elegantnu kombinaciju kraljice Letizije zasjenile su šarmantne cipele francuskog stila

Ili ih volimo ili mrzimo, ali kaubojske čizme se vraćaju ove jeseni
