Jede ti se nešto slatko, a ne želiš napraviti nered u kuhinji? Imamo pravo rješenje za tebe - jednostavan čokoladni kolač s bananom. Ovaj desert nije samo bogat okusima, već i dobar način da iskoristiš one prezrele banane koje su se zadržale u tvojoj kuhinji. Čokolada, mliječna ili tamna, pojačat će okus ove slastice. Kolač se jednostavno priprema pa će ga lako napraviti i oni manje vješti u kuhinji. Uživaj u nevjerojatno osvježavajućem okusu i sočnom nadjevu.
Sastojci:
- maslac za podmazivanje lima za pečenje
- 150 g maslaca zagrijanog na sobnoj temperaturi
- 130 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 3 jaja
- 1 zrela banana
- 150 ml jogurta
- 120 g tamne čokolada za kuhanje
- 180 g brašna
- 4 žlice kakaa u prahu
- pola vrećice praška za pecivo
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Uski duguljasti lim za pečenje (dimenzija 30 x 12 centimetara) namaži maslacem i obloži papirom za pečenje. Čokoladu nareži na komadiće i otopi u mikrovalnoj pećnici, ali iznad posude s vodom.
- U posudi istuci maslac s običnim i vanilin šećerom. U smjesu postepeno dodaj jedno po jedno jaje. Narezanu bananu dodaj u drugu zdjelu i izgnječi je vilicom. Ako je banana tvrđa, svejedno je možeš lako omekšati štapnim mikserom.
- Izgnječenu bananu pomiješaj s jogurtom i otopljenom čokoladom. U treću zdjelu stavi brašno i malo praška za pecivo. Prosijane sastojke dobro izmiješaj. Naizmjenično umiješaj suhe i mokre (banana, jogurt, čokolada) sastojke u smjesu jaja i maslaca.
- Na kraju ćeš dobiti srednje gustu masu koju izliješ u pripremljeni lim i rasporedi po cijeloj površini te zagladi vrh. Peci kolač u zagrijanoj pećnici oko sata. Pečeni kolač ohladi u pećnici 10 minuta, zatim ga stavi na rešetku obloženu papirom za pečenje i ostavi da se potpuno ohladi.
- Ohlađenu tortu po želji možeš preliti otopljenom čokoladom i ukrasiti po želji, Okusno.je.