Ništa ne može nadmašiti miris svježe pečenog kruha koji izlazi iz vlastite pećnice. Ako uz to izgleda i lijepo, naše oduševljenje nema granica. Ovaj rustikalni kruh, s hrskavom koricom i mekanom unutrašnjosti, pravi je izbor za sve ljubitelje domaće kuhinje. Ako uz to izgleda i lijepo, naše oduševljenje ne zna granica.
Rustikalni kruh prema ovom receptu oduševit će te jednostavnom pripremom, predivnom hrskavom koricom, mekom unutrašnjosti i nevjerojatnim mirisom. Izgledom podsjeća na kruh iz prave pekarnice, a okus je toliko dobar da ćeš ga htjeti peći iznova i iznova. Ako voliš svježi domaći kruh, ovo je recept koji moraš isprobati.
Sastojci:
- 600 g brašna (400 g običnog pšeničnog brašna i 200 g pirovog, ali mogu se kombinirati različite vrste brašna)
- 370 ml mlake vode
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
- 1 žlica ulja (maslinovo je izvrsno)
- 2 žlice oštrog brašna za posipanje
Priprema:
- Prosij brašno i na sredini napravi udubinu u koju umrviš kvasac, zatim pospi žlicom šećera.
- Preko kvasca i šećera prelij malo mlake vode i ostavi deset minuta da se kvasac aktivira.
- Dodaj preostalu vodu, ulje i žličicu soli. Uz pomoć miksera umijesi tijesto koje će biti pomalo ljepljivo, ali tako treba biti. Umiješeno tijesto stavi u drugu posudu, pokrij čistom kuhinjskom krpom i ostavi da odstoji 30 minuta.
- Nakon toga, tijesto obradi tako da ga mokrim rukama povučeš i ne mijesiš, nego ga preklopiš sa svih četiri strane prema sredini. Povlači polako i pazi da se gluten u tijestu ne prelomi. Tijesto ponovo pokrij krpom i ostavi da odstoji još 30 minuta. Tijesto ponovo povuci mokrim rukama sa svih strana kako bi se lijepo rastegnulo. Ostavi ga još 30 minuta da odstoji pod krpom.Tijesto istresi na pobrašnjenu radnu površinu i podijeli ga na šest približno jednakih dijelova.
- Svaki komad rastegni na oko pola centimetra debljine i zarolaj, stvarajući oblik valjka. Prstima pritisni na spoju kako bi se tijesto zalijepilo i valjak ostao zatvoren. Ovaj postupak ponovi s preostalim komadima tijesta.Na lim za pečenje stavi papir za pečenje i na njega slaži oblikovane kružiće. Pokrij drugim limom i ostavi da odstoje oko 10 minuta.
- Zagrij pećnicu na 250 °C.
- Vrhove oblikovanih kruščića pospi oštrim brašnom, a zatim na svakom kruhu napravi duboki rez (oko 1 cm) oštrim nožem ili žiletom.
- Na svaki kut pečenja stavi žlicu hladne vode.Pokrij lim za pečenje drugim limom (kao što si to učinio/la za vrijeme dizanja tijesta) i stavi u prethodno zagrijanu pećnicu. Kruh peci 20 minuta.
- Nakon 20 minuta ukloni gornji lim i peci još 5 do 7 minuta. Pečeni kruh imat će predivnu hrskavu koricu i mekanu unutrašnjost, a uz to će nevjerojatno mirisati, piše Okusno.je.