Kombinacija lagane i sočne biskvitne kore, marmelade, kiselog vrhnja i kokosovog posipa. Desert koji je brz i jednostavan za pripremiti, a za njega je potrebno samo nekoliko poznatih sastojaka. Kolač je još bolji sljedeći dan kada biskvit upije okuse i svi se sastojci povežu. Jednostavna priprema čini ga idealnim za svakodnevne užitke, a kad se ostavi da odstoji, biskvit postane još sočniji i okus je još bogatiji. Iako se lako priprema, njegova neodoljiva tekstura i bogatstvo okusa čine ga pravom slatkom poslasticom koja će osvojiti svakog tko je proba. Idealno za obiteljska okupljanja, uživanje uz kavu ili kao desert za posebne prigode.
Sastojci:
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1,5 dl ulja
- 1,5 dl vode
- 2 žlice ruma
- 300 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 300 g marmelade po izboru
- 250 g kiselog vrhnja
- 50 g kokosovog brašna
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 °C. Namasti lim za pečenje veličine 25 x 35 cm.
- Odvoji žumanjke od bjelanjaka i čvrsto umuti bjelanjke u čvrsti snijeg. Žumanjke umuti sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobiješ svjetlu smjesu. U smjesu od žumanjaka dodaj ulje, pa zatim vodu i rum, sve dobro promiješaj.
- U drugoj zdjeli pomiješaj brašno i prašak za pecivo, a zatim ih umiješaj u smjesu od žumanjaka. Na kraju lagano umiješaj snijeg od bjelanjaka.
- Smjesu izlij u pripremljeni pleh i peci 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Ostavi da se biskvit ohladi u plehu.
- Ohlađeni biskvit okreni na dasku i prereži na dva dijela. Jedan dio premaži s 250 g marmelade, a drugi s kiselim vrhnjem. Spoji obje polovice.
- Na vrh premaži preostalu marmeladu i pospi kokosovim brašnom. Nareži na komade i poslužit, piše Okusno.je.