Recepti
ZA LJUBITELJE KARAMELE

Princ William otkrio omiljeni desert Kate Middleton, donosimo recept

Princ William otkrio omiljeni desert Kate Middleton, donosimo recept
Ako si u potrazi za novim slatkim receptom, predlažemo da isprobaš britanski desert koji voli princeza od Walesa

Tijekom posjeta kampusu Duchy College Stoke Climsland u Cornwallu, princ William posjetio je Sam's Bakery, kafić koji vode studenti. Princ je otkrio svoju ljubav prema čokoladi, a kuhar ga je iznenadio tradicionalnom čokoladnom tortom, koja je bila omiljena i kraljici Elizabeti II. Torta je pripremljena po istom receptu kao i ona s kraljevskog vjenčanja Williama i Kate 2011. godine.

Iako se njegova supruga Kate nije pridružila, princ je potvrdio da je njezina omiljena slastica ljepljivi toffee puding, popularan desert u Velikoj Britaniji koji se poslužuje s toplom vanilijom ili sladoledom. Ako voliš karamelu, ova slastica mogla bi postati tvoj novi favorit.

Sastojci:

225 g datulja bez koštica

1 čajna žličica sode bikarbone

175 ml kipuće vode

85 g rastopljenog maslaca

140 g smeđeg šećera

2 jaja

200 g brašna

1 žličica praška za pecivo

1 vanilin šećer

Sastojci za preljev:

200 g smeđeg šećera

100 g maslaca

prstohvat soli

250 ml vrhnja za kuhanje (min. 20% masnoće)

Priprema kolača:

Zagrij pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Lim za pečenje namasti i po želji obloži papirom za pečenje.

Datulje stavi u posudu i prelij kipućom vodom. Dodaj sodu bikarbonu i pusti da se smjesa ohladi na sobnoj temperaturi pa izmiješaj i malo zgnječi.

U drugoj zdjeli pjenjačom umuti maslac i šećer. Dodaj jedno po jedno jaje i dobro izmiksaj. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Na kraju dodaj smjesu od datulja i sve lagano promiješaj. Smjesu izlij u pripremljeni kalup i peci u zagrijanoj pećnici 30 do 35 minuta dok ne porumeni.

Priprema toffee umaka:

U loncu na srednje jakoj vatri otopi maslac i šećer uz stalno miješanje dok se šećer u potpunosti ne otopi.

Dodaj vrhnje za kuhanje i sol te kuhaj još 5 do 10 minuta dok se umak ne zgusne i porumeni. Pečeni biskvit prelij umakom i posluži pripremljenu slasticu, piše Okusno.je.