PRHKA I SOČNA

Recept za neodoljivu pitu od jabuka kakvu su radile naše bake

Ova istovremeno prhka i sočna slastica je mnogima omiljeni desert, a idealna je za jesenske dane

Pita od jabuka
Foto: Shutterstock

Među svim starinskim slasticama s jabukama kojih se sjećamo iz djetinjstva jer su ih radile i naše bake, posebno mjesto zauzima klasična pita od jabuka. Ova istovremeno prhka i sočna slastica je mnogima omiljeni desert, a idealna je za jesenske dane. Najbolja se slaže sa šalicom toplog napitka. Prisjeti se djetinjstva i pripremi omiljenu pitu od jabuka već danas!

Sastojci za tijesto:

  • 350 g glatkog brašna
  • 0.5 vrećice praška za pecivo
  • 120 g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 150 g hladnog maslaca narezanog na komadiće
  • 2 žumanjka
  • 4 žlice kiselog vrhnja

Nadjev:

  • 5 - 6 velikih jabuka
  • šećeru (po želji)
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 2 žlice soka od limuna
  • cimet (po želji)

Priprema:

  • Prvo pripremite tijesto. U zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte sol i šećer te sve dobro promiješajte. Zatim dodajte maslac narezan na komadiće i prstima utrljajte masnoću u suhe sastojke dok smjesa ne postane slična mrvicama. Dodajte žumanjke i kiselo vrhnje te brzo zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
  • Dok tijesto odmara, pripremite nadjev. Jabuke ogulite i naribajte. Stavite ih u prikladnu posudu i stavite na štednjak. Po želji zasladite i začinite vanilin šećerom, limunovim sokom i cimetom. Pirjajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok jabuke ne omekšaju i višak tekućine ne ispari. Maknite s vatre i ohladite.
  • Pećnicu zagrijte na 180°C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na dva dijela. Manji pravokutni protvan obložite papirom za pečenje (ili ga premažite maslacem i pospite brašnom). Razvaljajte jedan dio tijesta na pobrašnjenoj radnoj površini u veličini protvana. Pažljivo ga položite u protvan, oblikujte tako da pokrije cijelo dno i na nekoliko mjesta izbodite vilicom. Ravnomjerno rasporedite nadjev od jabuka.
  • Razvaljajte drugi dio tijesta u veličini protvana i prekrijte nadjev. Stavite pitu u zagrijanu pećnicu i pecite 40-50 minuta dok tijesto ne poprimi zlatno-smeđu boju.

    Pita od jabuka je najukusnija dok je još topla. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu i narežite na komade, piše Okusno.je.