403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Recepti
FINI I ZDRAVI OBROCI

Kus kus: Zvijezda brzih, zdravih i ukusnih salata

Kus kus: Zvijezda brzih, zdravih i ukusnih salata
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Zbog svog blagog, neutralnog okusa, kus kus se odlično slaže s raznim sastojcima, a upravo ta prilagodljivost čini ga idealnom bazom za maštovite, zasitne i hranjive salate

Kus kus, sitna tjestenina zlatne boje koja potječe iz Sjeverne Afrike, sve je popularniji sastojak u kuhinjama diljem svijeta. Iako izgledom podsjeća na žitaricu, tehnički je riječ o tjestenini napravljenoj od durum pšenice (semoline) i vode. Njegova popularnost nije slučajna – jednostavan je za pohranu, nevjerojatno brz za pripremu i izuzetno svestran, što ga čini savršenim dodatkom svakom jelovniku, posebno kada nemaš puno vremena.

Nutritivna vrijednost kus kusa

Kus kus se lako priprema, no je li kus kus i zdrav? Odgovor je potvrdan! Kus kus nudi niz zdravstvenih prednosti. Dobar je izvor biljnih proteina i vlakana, posebno ako odabereš integralnu varijantu. Vlakna su ključna za zdravu probavu, pomažu u održavanju osjećaja sitosti i mogu doprinijeti boljoj ravnoteži crijevne mikroflore. Osim toga, kus kus je koristan izvor selena, esencijalnog minerala koji djeluje kao snažan antioksidans, podržava imunološki sustav i igra važnu ulogu u funkciji štitnjače. U usporedbi s bijelom rižom, kus kus pruža više proteina te veći doprinos vitaminima i mineralima.

Njegova najveća prednost u užurbanom svijetu je brzina pripreme. Većina kus kusa dostupnog u trgovinama već je prethodno pareno, pa ga je dovoljno preliti vrućom vodom ili temeljcem i ostaviti nekoliko minuta da nabubri. Zbog svog blagog, neutralnog okusa, odlično se slaže s raznim sastojcima – od svježeg i pečenog povrća, preko mahunarki i sireva, do piletine, ribe ili tofua. Upravo ta prilagodljivost čini ga idealnom bazom za maštovite, zasitne i hranjive salate. Važno je napomenuti da kus kus sadrži gluten jer se pravi od pšenice, stoga nije prikladan za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten.

Kus kus: Zvijezda brzih, zdravih i ukusnih salata

U nastavku donosimo tri recepta za ukusne i zdrave salate s kus kusom koje možeš lako pripremiti.

Klasična mediteranska salata s kus kusom

Ova salata pršti svježinom i okusima Mediterana, idealna je kao lagani ručak, večera ili prilog jelima s roštilja.

Sastojci:

1 šalica (oko 170g) instant kus kusa

1,5 šalica vruće vode ili povrtnog temeljca

1 žlica maslinovog ulja (+ za dresing)

Prstohvat soli

1 veći krastavac, narezan na kockice

1 crvena paprika, narezana na kockice

1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih

½ šalice crnih maslina (Kalamata), narezanih

½ šalice izmrvljenog feta sira

¼ šalice svježeg peršina, nasjeckanog

¼ šalice svježe mente, nasjeckane

1 konzerva (oko 400g) slanutka, ispranog i ocijeđenog

Dresing:

3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

2 žlice svježeg limunovog soka

1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan ili protisnut (po želji)

Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Priprema:

U zdjeli pomiješaj suhi kus kus, žlicu maslinovog ulja i prstohvat soli. Prelij vrućom vodom ili temeljcem. Promiješaj, poklopi i ostavi da stoji 5-10 minuta, dok kus kus ne upije svu tekućinu. Nakon što kus kus nabubri, razrahli ga vilicom. Prebaci u veliku zdjelu za salatu i ostavi da se malo ohladi. Ohlađenom kus kusu dodaj krastavac, papriku, cherry rajčice, masline, feta sir, slanutak, peršin i mentu (ako koristiš). U maloj zdjelici pjenjačom umuti sastojke za dresing: maslinovo ulje, limunov sok, češnjak (ako koristiš), sol i papar. Prelij dresing preko salate i nježno sve promiješaj da se sastojci sjedine. Salatu možeš poslužiti odmah ili je ostaviti u hladnjaku barem 30 minuta da se okusi prožmu.

Hranjiva salata s kus kusom i piletinom

Ova salata je kompletan obrok, bogata proteinima i vlaknima, s dodatkom slatkoće sušenog voća i hrskavosti orašastih plodova.

Kus kus: Zvijezda brzih, zdravih i ukusnih salata

Sastojci:

1 šalica (oko 170g) instant kus kusa

1,5 šalica vrućeg pilećeg ili povrtnog temeljca

200g kuhane ili pečene piletine, narezane na kockice

1 srednja mrkva, naribana ili narezana na tanke trakice

½ šalice graška (svježeg blanširanog ili smrznutog odmrznutog)

¼ šalice suhih brusnica

¼ šalice tostiranih badema (listića ili grubo sjeckanih)

2 mlada luka, tanko narezana

Dresing:

3 žlice maslinovog ulja

1,5 žlica jabučnog octa

1 žličica meda ili javorovog sirupa

½ žličice Dijon senfa (po želji)

Sol i papar po ukusu

Priprema:

Pripremi kus kus prema uputama u prethodnom receptu, koristeći vrući temeljac. Ostavi da se ohladi. U velikoj zdjeli pomiješaj ohlađeni kus kus, piletinu, mrkvu, grašak, brusnice, bademe i mladi luk. U maloj zdjelici ili teglici dobro protresi sve sastojke za dresing: maslinovo ulje, jabučni ocat, med (ili javorov sirup), Dijon senf (ako koristiš), sol i papar. Prelij dresing preko salate i lagano promiješaj da se svi sastojci povežu. Posluži odmah ili ohladi prije posluživanja za još bogatiji okus.

Egzotična salata s kus kusom i pečenim povrćem

Topla i aromatična salata inspirirana marokanskim okusima, savršena za hladnije dane ili kao bogat prilog. Pečeno povrće daje joj dubinu okusa, a začini dašak egzotike.

Kus kus: Zvijezda brzih, zdravih i ukusnih salata

Sastojci:

1 šalica (oko 170g) instant kus kusa

1,5 šalica vrućeg povrtnog temeljca

1 žlica maslinovog ulja (+ za pečenje i dresing)

Prstohvat soli

1 manji patlidžan, narezan na kockice

1 srednja tikvica, narezana na kockice

1 crvena paprika, narezana na veće komade

1 crveni luk, narezan na kriške

1 konzerva (oko 400g) slanutka, ispranog i ocijeđenog

½ šalice suhih marelica, narezanih

¼ šalice svježe mente ili korijandera, nasjeckanog

Dresing:

3 žlice maslinovog ulja

2 žlice svježeg limunovog soka

1 žličica mljevenog kumina

½ žličice mljevenog korijandera

Prstohvat cimeta

Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Priprema:

Zagrij pećnicu na 200°C. Na lim za pečenje obložen papirom rasporedi patlidžan, tikvicu, papriku i crveni luk. Prelij s malo maslinovog ulja, posoli i popapri. Peci oko 20-25 minuta, dok povrće ne omekša i lagano porumeni. Dok se povrće peče, pripremi kus kus: u zdjeli pomiješaj suhi kus kus, žlicu maslinovog ulja i prstohvat soli. Prelij vrućim temeljcem, promiješaj, poklopi i ostavi 5-10 minuta da nabubri. Razrahli vilicom. U velikoj zdjeli pomiješaj pripremljeni kus kus, pečeno povrće, slanutak, narezane suhe marelice i svježu mentu ili korijander. U maloj zdjelici pjenjačom umuti sastojke za dresing: maslinovo ulje, limunov sok, kumin, korijander, cimet, sol i papar. Prelij dresing preko salate i nježno promiješaj. Ovu salatu možeš poslužiti toplu ili na sobnoj temperaturi.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx