Recepti
ZA PRAVE GURMANE

Brzi ručak - losos u kremastom umaku s njokima

Brzi ručak - losos u kremastom umaku s njokima
S njokima ne možeš pogriješiti, a ako im dodaš kremasti umak i dimljeni losos užitak je zagarantiran

Povratak u svakodnevni ritam, znači da uvijek tražimo nešto jednostavno za jelo, a istovremeno ukusno. Donosimo ti recept za brzinski ručak koji ćeš pripremiti u svega 20 minuta. Riječ je o lososu s njokima u kremastom umaku i cherry rajčicama koje će dodati kiselkastu aromu jelu.

Sastojci:

500 g krumpirovih njoka

2 žlice maslinovog ulja

1 šaka cherry rajčica

2 češnja češnjaka

100 g dimljenog lososa

1 žličica suhog kopra

2 dl vrhnja za kuhanje

Sol i mljeveni papar (po ukusu)

Naribana korica naranče

Priprema: 

Skuhaj njoke prema uputama na pakiranju.Dok se njoki kuhaju, pripremi umak. U tavu dodaj maslinovo ulje i zagrij ga. Dodaj oprane cherry rajčice i prži ih na laganoj vatri dok ne omekšaju i počnu se raspadati, što će trajati oko 5 minuta.

Zatim dodaj nasjeckani češnjak i kratko prži dok ne zamiriše. Dimljenog lososa nareži na trakice i dodaj u tavu. Prži sve zajedno nekoliko minuta dok losos ne promijeni boju.Dodaj žličicu suhog kopra, prelij vrhnjem za kuhanje i dobro promiješaj. Kuhaj umak još minutu-dvije da se okusi prožmu, a zatim po želji dodaj sol i papar.

Ocijeđene njoke stavi u umak i lagano promiješaj tavu kako bi se umak dobro obložio oko njoka. Ako je umak pregust, dodaj malo vode u kojoj su se njoki kuhali; ako je prerijedak, pustite da se još kratko kuha.

Gotove njoke posluži na tanjure, naribaj malo korice naranče za svježinu, a po želji dodaj nekoliko kapi aromatičnog ulja poput narančinog, limunovog, čili ulja ili ulja od peršina. Ja sam koristila čili ulje za dodatnu aromu, piše Okusno.je.