DOMAĆE JE NAJBOLJE

Recept u fotografijama za mekane noklice koje će obogatiti svaku juhu

Ovaj ukusan i jednostavan prilog sigurno će zaslužiti mjesto u svakoj tvojoj juhi i varivu, a s malo pažnje u pripremi bit će nevjerojatno mekan i savršeno oblikovan

shutterstock_1952111875.jpg
Foto: Shutterstock

Noklice ili žličnjaci su jedan od onih klasičnih i jednostavnih obroka koje su pravi comfort food. Bilo da ih pripremaš kao savršen dodatak juhi, uz varivo ili kao samostalno jelo, njihova lagana i pahuljasta tekstura sigurno će osvojiti svakog ljubitelja hrane.

U pripremi noklica ključna je ravnoteža sastojaka i nekoliko jednostavnih trikova koji će ti omogućiti da budu savršene svaki put. Ako želiš naučiti kako pripremiti noklice koje se tope u ustima, slijedi ovaj recept i otkrij tajnu savršenih domaćih noklica.

Sastojci:

  • 1 srednje veliko jaje
  • 30 g maslaca
  • 60 g pšenične krupice
  • 1 prstohvat soli
  • naribani muškatni oraščić (po želji)

Priprema:

  • U posudu stavi jedno srednje veliko jaje i dobro ga izmiksaj vilicom ili ručnom metlicom. Zatim, uz stalno miješanje, polako dodaj otopljeni i ohlađeni maslac. Posoli po želji, a ako voliš, možeš dodati i malo naribanog muškatnog oraščića za dodatnu aromu. Nakon toga, postepeno dodaj pšeničnu krupicu, pazeći da se sve dobro poveže.

Image
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je
  • Kada smjesa postane srednje gusta, prestani miješati i pokrij posudu. Ostavi da odstoji oko 15 minuta.

Image
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je
  • Žličnjake možeš kuhati u posoljenoj vodi ili ih zakuhati direktno u juhi. Za savršen oblik, koristi dvije žlice za oblikovanje, no možeš se poslužiti i jednom žlicom koju prethodno namasti ili umoči u vruću vodu ili juhu. Svaku porciju smjese stavi u lagano prokuhanu tekućinu, a žličnjaci će se sami odvojiti od žlice čim dotaknu vruću tekućinu.

Image
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je
  • Kuhaj ih poklopljene 10 do 15 minuta, dok ne postanu mekani i napuhnuti. Pritom pazi da tekućina ne bude previše vruća, piše Okusno.je.

Image
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je
Image
ZDRAVA I UKUSNA

Kraljica juha - imamo recept u fotografijama za tradicionalnu begovu čorbu