Noklice ili žličnjaci su jedan od onih klasičnih i jednostavnih obroka koje su pravi comfort food. Bilo da ih pripremaš kao savršen dodatak juhi, uz varivo ili kao samostalno jelo, njihova lagana i pahuljasta tekstura sigurno će osvojiti svakog ljubitelja hrane.
U pripremi noklica ključna je ravnoteža sastojaka i nekoliko jednostavnih trikova koji će ti omogućiti da budu savršene svaki put. Ako želiš naučiti kako pripremiti noklice koje se tope u ustima, slijedi ovaj recept i otkrij tajnu savršenih domaćih noklica.
Sastojci:
- 1 srednje veliko jaje
- 30 g maslaca
- 60 g pšenične krupice
- 1 prstohvat soli
- naribani muškatni oraščić (po želji)
Priprema:
- U posudu stavi jedno srednje veliko jaje i dobro ga izmiksaj vilicom ili ručnom metlicom. Zatim, uz stalno miješanje, polako dodaj otopljeni i ohlađeni maslac. Posoli po želji, a ako voliš, možeš dodati i malo naribanog muškatnog oraščića za dodatnu aromu. Nakon toga, postepeno dodaj pšeničnu krupicu, pazeći da se sve dobro poveže.
- Kada smjesa postane srednje gusta, prestani miješati i pokrij posudu. Ostavi da odstoji oko 15 minuta.
- Žličnjake možeš kuhati u posoljenoj vodi ili ih zakuhati direktno u juhi. Za savršen oblik, koristi dvije žlice za oblikovanje, no možeš se poslužiti i jednom žlicom koju prethodno namasti ili umoči u vruću vodu ili juhu. Svaku porciju smjese stavi u lagano prokuhanu tekućinu, a žličnjaci će se sami odvojiti od žlice čim dotaknu vruću tekućinu.
- Kuhaj ih poklopljene 10 do 15 minuta, dok ne postanu mekani i napuhnuti. Pritom pazi da tekućina ne bude previše vruća, piše Okusno.je.