ZDRAVA I UKUSNA

Kraljica juha - imamo recept u fotografijama za tradicionalnu begovu čorbu

Begova čorba jedan je od bosanskih klasika koji uvijek rado pripremamo

sanja sirk.jpg
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je

Ako tražiš jelo koje utjelovljuje toplinu i bogatstvo bosanske kuhinje, Begova čorba je savršen izbor! Ova tradicionalna, kremasta juha nije samo ukusan obrok, već i pravo iskustvo koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Iako se često priprema zimi, Begova čorba savršeno prija u bilo koje doba godine. Jedan od ključnih sastojaka je bamija, ali ne brini – ako je ne možeš pronaći ili ne želiš koristiti, recept će i dalje funkcionirati jednako dobro.

Sastojci:

  • 500 g piletine ili kokošjeg mesa (polovica manje piletine)
  • 2 crvene mrkve
  • 2 žute mrkve
  • 1 komad korijena celera
  • 1 korijen peršina
  • 1 glavica luka
  • 1 lovorov list
  • Nekoliko zrna papra
  • 1 žlica domaće mješavine začina (ili Vegete)
  • Sol i mljeveni papar po ukusu

Za zapršku:

  • 1 žlica maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • Svježi nasjeckani peršin
  • 30 g sušene bamije (opcionalno)

Priprema:

Operi meso i stavi ga u lonac. Oguli povrće (mrkve, celer, peršinov korijen i luk) te ih dodaj mesu. Ubaci lovorov list, začinsku mješavinu i zrna papra. Prelij vodom i kuhaj na laganoj vatri oko sat vremena za piletinu, odnosno dva sata za kokoš.

Image
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je

Iz lonca izvadi meso, mrkvu i peršinov korijen. Procijedi juhu.

Image
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je

Povrće i meso nareži na željene komade.

Image
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je

U drugom loncu otopi maslac i dodaj brašno. Prži dok ne dobije zlatnu boju, a zatim polako ulij dva litra procijeđene juhe uz stalno miješanje da ne nastanu grudice. Dodaj narezano povrće i meso te kuhaj na laganoj vatri još 15 minuta.

Image
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je

Umuti žumanjak i kiselo vrhnje te dodaj u juhu uz stalno miješanje. Posoli i popapri po ukusu, zatim makni s vatre.

Serviraj čorbu u zdjelicama i ukrasi nasjeckanim svježim peršinom.

Image
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je

Savjet: Ako koristiš bamiju, prethodno je kratko prokuhaj i dodaj zajedno s povrćem u juhu, piše Okusno.je.