Ako tražiš jelo koje utjelovljuje toplinu i bogatstvo bosanske kuhinje, Begova čorba je savršen izbor! Ova tradicionalna, kremasta juha nije samo ukusan obrok, već i pravo iskustvo koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Iako se često priprema zimi, Begova čorba savršeno prija u bilo koje doba godine. Jedan od ključnih sastojaka je bamija, ali ne brini – ako je ne možeš pronaći ili ne želiš koristiti, recept će i dalje funkcionirati jednako dobro.
Sastojci:
- 500 g piletine ili kokošjeg mesa (polovica manje piletine)
- 2 crvene mrkve
- 2 žute mrkve
- 1 komad korijena celera
- 1 korijen peršina
- 1 glavica luka
- 1 lovorov list
- Nekoliko zrna papra
- 1 žlica domaće mješavine začina (ili Vegete)
- Sol i mljeveni papar po ukusu
Za zapršku:
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice brašna
- 1 žumanjak
- 1 žlica kiselog vrhnja
- Svježi nasjeckani peršin
- 30 g sušene bamije (opcionalno)
Priprema:
Operi meso i stavi ga u lonac. Oguli povrće (mrkve, celer, peršinov korijen i luk) te ih dodaj mesu. Ubaci lovorov list, začinsku mješavinu i zrna papra. Prelij vodom i kuhaj na laganoj vatri oko sat vremena za piletinu, odnosno dva sata za kokoš.
Iz lonca izvadi meso, mrkvu i peršinov korijen. Procijedi juhu.
Povrće i meso nareži na željene komade.
U drugom loncu otopi maslac i dodaj brašno. Prži dok ne dobije zlatnu boju, a zatim polako ulij dva litra procijeđene juhe uz stalno miješanje da ne nastanu grudice. Dodaj narezano povrće i meso te kuhaj na laganoj vatri još 15 minuta.
Umuti žumanjak i kiselo vrhnje te dodaj u juhu uz stalno miješanje. Posoli i popapri po ukusu, zatim makni s vatre.
Serviraj čorbu u zdjelicama i ukrasi nasjeckanim svježim peršinom.
Savjet: Ako koristiš bamiju, prethodno je kratko prokuhaj i dodaj zajedno s povrćem u juhu, piše Okusno.je.