
Tri najbolje juhe koje će potaknuti brže mršavljenje

Kako vrijeme postaje hladnije, možda ćeš sve više žudjeti za utješnom i toplom hranom. Nažalost, mnoga krepka zimska jela, poput bogatih jela od tjestenine, sira, vrhnja i složenaca ne samo da su bogate kalorijama, već su i krcate ogromnim porcijama natrija, zasićenih masti i rafiniranih ugljikohidrata.
Dobra vijest? Još uvijek možeš uživati u obilju utješnih zimskih obroka koji neće poremetiti tvoje napore zdrave prehrane. Pa iako je pred nama period ukusne, ali često i teške blagdanske hrane - nakon Nove godine obično slijedi detoksikacijsko razdoblje, posebno za one koji su u posljednjim mjesecima u godini dobili nekoliko kilograma viška.
No, to ne treba i ne smije značiti gladovanje, stoga smo u nastavku izdvojile ukusne kombinacije juha koje ti mogu pomoći da istovremeno zadovoljiš svoje žudnje, u sebe uneseš hranjive nutrijente, ali i da smršaviš.
Juha od mrkve i đumbira
Mrkva nije samo izvrstan izvor beta-karotena, vitamina C i drugih esencijalnih hranjivih tvari, već je i izvrstan dodatak tvom planu mršavljenja.
Studija iz 2020. objavljena u časopisu
Sastojci:
1 žlica maslinovog ulja
1 nasjeckani luk
3 režnja češnjaka
4-6 nasjeckane mrkve
1.5 žličica nasjeckanog sveježeg đumbira
1 žlica jabučnog octa
700 ml povrtnog temeljca
sol, papar
Priprema:
Zagrij maslinovo ulje u većem loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i obilan prstohvat soli i papra i kuhaj dok ne omekša, povremeno miješajući, oko 8 minuta.
U lonac dodaj zgnječene režnjeve češnjaka (kasnije će se sjediniti) i nasjeckanu mrkvu i kuhaj još oko 8 minuta, povremeno miješajući.
Umiješaj nasjeckani đumbir, zatim dodaj jabučni ocat, a onda i oko 700 ml povrtnog temeljca, možeš dodati i više, ovisno o željenoj gustoći. Smanji na laganu vatru i kuhaj dok mrkva ne omekša, oko 30 minuta.
Pusti da se malo ohladi i prebaci u blender. Blendaj dok ne postane glatko. Kušaj i prilagodi začine, a po želji dodaj i malo nasjeckanog peršina.
Juha od bundeve i kumina
Sa samo 63 kalorije i gotovo tri grama vlakana po šalici, butternut bundeva je zasitan dodatak svakoj prehrani.
Prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu
Sastojci:
1 kg butternut bundeve (oguljene, očišćene i nasjeckane na kockice - sjemenke sačuvaj)
3 žlice maslinovog ulja
1 nasjeckani luk
2 žličice kumina
1 chilli (po želji)
600 ml povrtnog temeljca
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200°C. Raširi bundevu na veliki lim za pečenje i pokapaj s polovicom ulja. Peci 25 minuta, ili dok ne omekša. Izvadi i ostavi sa strane.
Smanji temperaturu pećnice na 140°C i sjemenke od bundeve koje su ti ostale nakon čišćenja rasprši po posebnom limu i stavi u pećnicu da se osuše. U međuvremenu zagrij preostalo ulje u loncu ilidubljoj tavi. Dodaj nasjeckani luk i kuhaj 10 minuta, odnosno dok ne omekša.
Luku dodaj pečenu bundevu, kumin i čili, kuhaj još koju minutu prije nego što preliješ temeljcem. Pusti da zavrije, a zatim smanji vatru i kuhaj 10 minuta.
Izblendaj juhu u blenderu dok ne postane glatka ili pomoću štapnog miksera; začini po ukusu.
Juhu posluži s osušenim sjemenkama.
Juha od bijelog graha i kelja
Želiš utješan obrok koji neće poremetiti tvoj trud za mršavljenje? Probaj skuhati lonac juhe od bijelog graha i kelja.
Studija iz 2020. objavljena u
Sastojci:
1 žlica maslinovog ulja
1 nasjeckani luk
1 nasjeckana mrkva
1 nasjeckana stabljika celera
2 režnja češnjaka
500 grama bijelog graha (ocijeđenog)
950 ml povrtnog temeljca
2 žlice limunovog soka
200 grama nasjeckanog kelja
sol, papar, peršin po želji
Priprema:
Zagrij ulje u srednje velikom loncu za juhu na srednjoj vatri. U lonac dodaj luk, mrkvu i celer i promiješaj. Pirjaj povrće dok lagano ne omekša i ne postane prozirno, oko 5-7 minuta.
U lonac dodaj češnjak, a po želji i malo nasjeckanog chillija. Promiješaj i kuhaj dok češnjak ne zamiriše, oko minutu. Dodaj bijeli grah u lonac i promiješaj. U lonac dodaj povrtni temeljac i još jednom promiješaj. Zakuhaj juhu.
Nakon što proključa, pola juhe ulij u blender. U blender dodaj i limunov sok. Pažljivo povećaj brzinu blendera i miksaj dok se ovaj dio juhe potpuno ne postane glatka tekućina. Ulij taj dio natrag u lonac. Juhu začini solju i paprom.
U lonac dodaj kelj i zakuhaj juhu. Kad kelj malo uvene i postane svijetlo zelen, juhu još jednom začini po želji, ako je potrebno. Umiješaj i nasjeckani peršin i posluži.

Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
