Gastro
Gastro

'Dižu iz mrtvih': Tri jednostavna recepta za juhe koje jačaju imunitet

'Dižu iz mrtvih': Tri jednostavna recepta za juhe koje jačaju imunitet
Fina domaća juha nahranit će i tijelo i dušu, a što je važnije za imunitet od toga da se osjećaš dobro?

Naše bake uz svaki su ručak servirale juhu. Mi to činimo puno rjeđe, što je velika šteta. Bilo bi dobro, prvenstveno zbog zdravlja, vratiti juhu na trpeze. Ako je već, zbog dinamike života, nemoguće svaki dan jesti domaću, okrepljujuću juhu, sigurne smo da to možeš činiti barem triput tjedno.  Zimi topla juha prija više, no u bilo koje drugo doba godine, jer te u trenu zagrije nakon što promrzla dođeš kući. Još ako ju napraviš tako da bude malo pikantnija, učinila si dodatni bonus svome imunitetu jer kapsaicin (spoj koji papričicama daje ljutinu) potiče cirkulaciju i izmjenu tvari u organizmu, a time jača otpornost tijela na viruse.  

U nastavku ti donosimo tri jednostavne i okrepljujuće juhe. Jedna od njih već sutra može biti na tvome stolu. Ako imaš klince, to je razlog više da što češće kuhaš juhu i navikneš ih na ovaj zdravi obrok. Juha ustvari i nije samo obrok već ritual. Ona je ta koja će te smiriti kada sjedneš za stol. Iz one ubrzane energije u kojoj moraš biti kako bi bila produktivnija, juha kao da te odvodi u sasvim drugu, mirnu energiju blagovanja. Kao da te nježno spušta na stolac, stavlja ti ubrus oko vrata da se ne isprljaš, spušta žlicu u ruku i kaže: "Dobar tek".  

Stara dobra pileća juha s griz knedlama

Sastojci: Griz knedle Postupak: Oguli povrće, a luk prepeci na kolutu od štednjaka ili na plinu, dok ne zamiriši. Sve sastojke stavi u tri litre hladne vode  i kada zakuha, smanji vatru te ostavi kuhati sat vremena. Zarazliku od ostalih juha s mesom, pileća je brzo gotova.  Griz knedle: Razmutu jajej u zdjelici, dodaj griz i ulje te dobro promiješaji ostavi da stoji desetak minuta. Zakuhaj malo juhe ili vodu pa s dvije žličice stavljaju u nju knedle. Kada isplivaju i udvostruče veličinu, gotove su. Trebat će im jedno 15 minuta da se skuhaju. Prije no što serviraš juhu, možeš skinuti meso s kostiju i vratiti ga natrag u juhu.     

jedan pileći hrbat, želudac i srce

dvije mrkve

jedan manji celer 

jedan korijen peršina s listom

jedan luk

nekoliko zrna papra, sol

lovorov list

jedan režanj češnjak

jedno jaje

osam žlica griza

četiri žlice ulja

sol po žeji

Pikantna juha od bundeve

Sastojci:   Postupak: Luk nareži na sitne kockice, mrkvu na kolutove, budnevu i krumpir također na kockice. Prvo izdinstak luk pa dodaj ostalo povrće i još kratko dinstaj dok ne razvije aromu. Podlij ga temeljcem ili vodom tezačini i ostavi da se kuha dok svo povrće omekša. Kad je juha gotova u nju umiješja žličicu maslaca i izradi štapnim miskerom. S kajenskim paporom budi pažljiva jer je vrlo pikantan.    

30 dkg bundeve izrezane na kocikce

glavica luka

jedna mrkva

jedan krumpir

dva režnja češnjaka

sol, papar

kurkuma

lovorov list

pileći temeljac ili voda

kajenski papar

Juha od rajčice

Rajčica obiluje likopenom, osobitoona kuhana. Riječ je o antioksidansu koji odlično djeluje na imunitet, ali i na zdravlje kože. Juhu od rajčice bilo bi dobro imati redovito na jelovniku. Sastojci: Postupak: Luk nareži na veće komade, mrkvu i peršin na kolutove, celer na kockice. Stavi povrće dinstati na malo masnoće, a nakon par minuta dodaj crvenu papriku, žlicu brašan, a potom i koncentrat rajčice. Dinstaj povrće na laganoj vatri uz miješanje kako ne bi zagorjelo te nakon dvije-tri minute pelate i vodu/temeljac (ulijevaj do željene gustoće). Ostavi juhu da se kuha pola sata i serviraj s komadićima prepečenog kruha.  

100 dcl pelata

velika žlica pasirane rajčice iz tube

glavica luka

mrkva

manji celer

peršin s listom

majčina dušica, bosiljak i origano

kajenski papar, sol i papar

voda ili pileći temeljac

žličica crvene paprike

žlica brašna