Jednostavno i zdravo, a ukusno

Tri brza recepta za večeru koja obiluje proteinima, a pomaže u mršavljenju

Prehrana bogata proteinima puno je više od pilećih prsa i tvrdo kuhanih jaja. Pronašle smo tri ideje za zasitna jela koja će ti pomoći u gubitku masnog tkiva, a istovremeno koristiti tvojim mišićima

profimedia-0658963404.jpg
Foto: Profimedia.hr

Prehrana bogata proteinima ključna je za gubitak masti i održavanje mišića, ali to ne znači samo (i uvijek) jesti običnu piletinu, tvrdo kuhana jaja i piti proteinske napitke.

Sportski nutricionist i fitness trener Scott Baptie stoga je za Insider podijelio tri recepta iz svoje nove knjige "The Ultimate High Protein Handbook".

Image
Kalorično i štetno

Raketa do ljeta: Izbaci ove namirnice i poboljšaj svoje zdravlje, ali i figuru

'Cilj knjige je olakšati zdravu prehranu', rekao je Baptie, s receptima u kojima će uživati cijela obitelj, a koji koji se mogu skuhati u velikim količinama u kratkom vremenu.

Proteini su korisni jer su zasitniji od ugljikohidrata i masnoća što znači da dulje održavaju osjećaj sitosti, pomažu ti da zadržiš mišiće dok gubiš masno tkivo i pomažu mišićima da se oporave i rastu nakon treninga, a koja tri recepta je izdvojio ovaj trener - provjeri u nastavku.

Šarena salata s piletinom

Image
Foto: Profimedia.hr

Sastojci za piletinu:

  • 500 g pilećih prsa
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sok 1 limuna
  • 1 žličica Worchestershire umaka
  • 2 žličice soja umaka
  • 1 žličica slatke paprike
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • začinsko bilje po želji (origano, peršin, bosiljak…)

Sastojci za salatu:

  • pola glavice ljubičastog kupusa (tanko narezanog)
  • pola glavice mladog kupusa /tanko narezanog)
  • 1 mrkva (naribana)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 ljubičasti luk (sitno narezan ili na trakice)
  • 1 žlica jabučnog octa
  • žličica Dijon senfa
  • 150 grama grčkog jogurta
  • 1 avokado (po želji)

Priprema:

  1. Pomiješaj sve sastojke za piletinu i ostavite da se marinira barem 15 minuta.
  2. Pomiješaj sve sastojke za salatu.
  3. Piletinu ispeci na tavi ili u pećnici pa je nareži na komade po želji.
  4. Posluži piletinu sa salatom.

Cilbir - poširana jaja na turski način

Image
Foto: Profimedia.hr

Sastojci za 2 osobe:

  • 400 grama špinata
  • 1 žlica vode
  • 1 žlica octa
  • 4 jaja
  • 400 g grčkog jogurta
  • 3 režnja češnjaka
  • 60 grama maslaca
  • svježi kopar ili peršin (po želji)
  • pita kruh ili tortilja

Priprema:

  1. Stavi špinat u veliki lonac s vodom. Poklopi i stavi kuhati na srednje jaku vatru. Kuhaj 2-3 minute, povremeno miješajući, dok lišće ne uvene i postane svijetlozeleno. Ocijedi u cjedilu i vrati u lonac da ostane toplo.
  2. Široki lonac s vodom stavi kuhati na jaku vatru i dovedi do vrenja. Dodaj ocat i smanji vatru da krčka. Nježno razbij jaje u zdjelu, a zatim ga pažljivo ubaci u vodu koja ključa. Ponovi s preostalim jajima. Poširaj svako jaje 3-4 minute dok se bjelanjci ne stvrdnu, a žumanjci još ostanu tekući. Pažljivo izvadi šupljikavom žlicom i ocijedi na kuhinjskom ručniku.
  3. Jogurt i češnjak zagrij u manjem lončiću na najslabijoj mogućoj vatri da se jogurt ne odvoji.
  4. Stavi špinat u dvije zdjele za posluživanje i žlicom prelij jogurt po vrhu. Na vrh stavi poširano jaje i prelij otopljenim maslacem. Pospi svježim koprom ili peršinom i odmah posluži s toplim pita kruhom ili tortiljom.

Proljetne rolice u vijetnamskom stilu

Image
Foto: Profimedia.hr

Sastojci:

  • 60 grama integralne riže
  • 1 žličica sezamovog ulja
  • 1 žličica kokosovog ulja
  • 2 veće mrkve
  • 100 grama mladog kupusa
  • 200 grama dimljenog tofua ili kozica
  • 1 žličica nasjeckanog đumbira
  • 2 žlice soja sosa
  • sok 1 limuna ili limete
  • 1 avokado
  • 12 listova rižinog papira (od 22 cm)

Sastojci za umak:

  • 100 grama maslaca od kikirikija
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice sweet chilli umaka
  • sok od pola limuna ili limete
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1-2 žlice vode

Priprema:

  1. Napravi umak: sve sastojke osim vode umuti u zdjeli dok se dobro ne sjedine. Dodaj vodu, žlicu po žlicu, dok ne dobiješ glatki i kremasti umak.
  2. Skuhaj 60 grama riže prema uputama na pakiranju. Začini s malo sezamovog ulja.
  3. Zagrij kokosovo ulje u woku ili tavi i miješajući poprži trakice mrkve 2 minute. Dodaj nasjeckani mladi kupus i protein koji koristiš - kozice ili dimljeni tofu i miješajući prži 2 minute. Makni s vatre i umiješajte nasjeckani đumbir, sojin umak, svježe začinsko bilje po želji, sok limete i narezani avokado. Nakon kuhanja, ostavi da se ohladi 10 minuta prije nego rkeneš dalje.
  4. Napuni zdjelu hladnom vodom i uroni u nju list rižinog papira na 20 sekundi ili dok ne postane savitljiv. Položi ga ravno i na vrh stavi malo ohlađene riže i žlicu nadjeva od kozica/tofua, ostavljajući široki prazni rub oko sredine.
  5. Presavij prazne rubove papira preko nadjeva i zarolaj kao paketić. Ponovi s ostatkom dok sve ne potrošiš. Posluži s umakom od kikirikija.