Izbjegavanje određenih namirnica, osobito onih koje su napravljene da budu jako ukusne, može biti jako teško. Ali evo u čemu je kvaka - svatko od nas treba osvijestiti što mu tijelo poručuje. Na primjer, možda si pomislila da ti ne odgovaraju mliječni proizvodi ili gluten jer se nakon konzumacije pojavljuju glavobolja ili bolovi u želucu. "Treba znati da su namirnice poput glutena ili mliječnih proizvoda česti alergeni, ali to ne znači da su loši za sve", objašnjava nutricionistkinja Julie Andrews za Prevention.com.
No, iako svaki čovjek ima drugačiji metabolizam i na različitu hranu može loše reagirati, ipak postoje namirnice koje svi trebaju izbjegavati. Stručnjaci govore o namirnicama koje imaju malu ili nikakvu nutritivnu vrijednost za tijelo, a neke mogu biti potpuno štetne za tijelo. U nastavku otkrij koje namirnice trebamo potpuno izbjegavati ili konzumirati jako rijetko te se podsjeti zašto je tako.
Konzervirano voće
Zašto je voće u ovom obliku tako ukusno? Šećer, šećer i još šećera. "U konzervirano voće se obično dodaje šećer. Kako je voće samo po sebi slatko nema potrebe za dodatni unos šećera", objašnjava nutricionistkinja Amy Gorin. Ako ipak jako voliš ovakve namirnice svakako potraži proizvode koji su konzervirani u vodi ili vlastitom soku bez dodanih šećera.
Gazirana pića bez šećera
Gazirana pića bez šećera odnosno "dijetalni sokovi" prepuni su umjetnih zaslađivača, a ovo je glavni razlog zašto bi ih trebalo izbjegavati. "Ovo može biti gore od pravog šećera. Umjetni zaslađivači se povezuju i s većim rizikom od raka i gastrointestinalnim problemima. Također sastojak aspartam povezuje se s dijabetesom", ističe nutricionistkinja Shonali Soans.
Suhomesnati proizvodi
Većina ljudi obožava ove proizvode, ali bogati sendvič sa salamom ili nekim drugim ovakvim proizvodom ima više nedostataka nego prednosti. "Ovakvi proizvodi povezani su s visokim krvnim tlakom i bolestima srca. Naime bogati su zasićenim masnoćama i natrijevim nitritima koji se koriste za konzerviranje. Ova kombinacija stvara štetne upalne proces koji škode zdravlju", kaže Andrews.
Gotova tijesta
Gotove pizze, slatka peciva i druge poslastice postala su dio naših života. Dovoljno ih je samo ubaciti u pećnicu i imamo nešto toplo za pojesti. No koliko god bilo praktično i ukusno ovako pripremljeni proizvodi sadrže puno trans masne kiseline. Što znači da su puna kalorija, ali utječu i na razinu kolesterola i povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Energetska pića
Zašto su energetska pića tako ukusna? Puna su umjetnih okusa i šećera. "Ovakva pića sadrže i veće količine šećera, a umjetne arome mogu uzrokovati upale u tijelu", dodaje nutricionistkinja Lorraine Kearney. Još je jedan od problema što se ne zna koji sastojci se točno koriste za okuse, na primjer kako se dobiva okus borovnice ili nekog drugog voća.