Nisu odustale

Slavne dame koje su hrabro progovorile o borbi s mentalnim problemima

Depresija, tjeskoba i i mnogi drugi mentalni problemi sve su češći problemi i vrlo je važno da se javno razgovara o njima

profimedia-0415791080.jpg
Foto: Profimedia.hr

Unatoč tome što se sve više razgovara o mentalnim problemima na globalnoj razini, mnogima se teško otvoriti i zatražiti pomoć. Istraživanja pokazuju da štetni stereotipi o mentalnim bolestima često sprječavaju mnoge da uopće traže liječenje ili otkriju svoje probleme.

Image
Protivnici društvenih mreža

Ove zvijezde nemaju profile na društvenim mrežama, a evo i zašto

Srećom, posljednjih godina vidimo sve veći pomak u tom području. Razgovori o depresiji, tjeskobi, ovisnosti i još mnogo toga prešli su iz privatne u javnu sferu. Prema stručnjacima za mentalno zdravlje, to nije samo važno, već i učinkovito. A u cijelu tu priču uključile su i najveće svjetske zvijezde te su počele otvoreno razgovarati s čime se bore, ali i nadahnule druge da zatraže pomoć.

Mnoge poznate dame borile su se, i još se bore, s mnogim mentalnim problemima, a nastavku možeš vidjeti tko je prošao kroz tešku postporođajnu depresiju, a tko je godinama patio zbog napada tjeskobe.

POGLEDAJ VIDEO: Kako uspješno postaviti granice u odnosima?

Adele

"Vrlo lako mogu postati depresivna", objasnila je Adele za Vanity Fair. "Imala sam jako tešku postporođajnu depresiju nakon što sam dobila sina i to me prestrašilo. Nisam razgovarala o tome i bila sam vrlo bezvoljna. Četiri moje prijateljice prošle su isto što i ja, i svima nam je bilo neugodno razgovarati o tome", dodala je.

Kendall Jenner

"Zbog vrlo iscrpljujuće tjeskobe budim se po noći s napadima panike. Odakle uopće početi? Sve je tako strašno, teško je imenovati jednu stvar. Samo mislim koliko svijetu treba ljubavi. Svi jedni drugima govore najgore stvari i teško je ostati pozitivan. Teško se osjećati dobro od sve te negativnosti", opisala je svoje stanje u intervju za Harper's Bazaar.

Dakota Johnson

Lijepa glumica godinama se bori s anksioznošću. "Ponekad se uspaničim do te mjere da ne znam što mislim ili radim. Imam česte napade tjeskobe. Ionako ih imam stalno, na audicijama postaje još lošije jer sam jako prestrašena", objasnila je svoje stanje u jednom intervju.

Emma Stone

"Kada sam prvi put imala napad panike sjedila sam u kući svoje prijateljice i mislila sam da kuća gori. Nazvala sam mamu i ona je došla po mene , a sljedeće tri godine to jednostavno nije prestajalo", izjavila je Emma Stone za Wall Street Journal. "Stalno sam pitala mamu da mi objašnjava što će dogoditi u danu. Samo sam trebala znati da nitko neće umrijeti i da se ništa neće promijeniti", dodala je dalje.

Chrissy Teigen

"Čak i ustajanje iz kreveta da stignem negdje na vrijeme bilo je bolno. Donji dio leđa mi je pulsirao, boljela su me ramena, čak i zapešća. Nisam imala apetita i nisam se družila. Nikada nisam mislila da bi se to meni moglo dogoditi. Imam sjajan život. Imala sam svu pomoć koja mi je potrebna, ali nisam ništa mogla kontrolirati. I to je jedan od razloga zašto mi je trebalo toliko vremena da progovorim", rekla je Chrissy o postporođajnoj depresiji.

Selena Gomez

"Otkrila sam da anksioznost, napadi panike i depresija mogu biti nuspojave lupusa što sve može biti jako težak izazov", rekao je Gomez te dodala. "Želim biti proaktivna i usredotočiti se na održavanje svog zdravlja i sreće i zaključila sam da je najbolji način da uzmem mali odmor. Nadam se da ću i druge ohrabriti da krenu u borbu s ovim problemima", rekla je za People.

Kristen Stewart

Kristen Stewart ovo je izjavila o anksioznosti: "Između moje 15. i 20. godine bilo je jako intenzivno. Stalno sam bila zabrinuta i željela sam kontrolirati stvari. Ako nisam znala kako će nešto završiti, razboljela bih se ili jednostavno zatvorila. Naučila sam se opuštenosti i danas sam puno ustrajnija."

Kristen Bell

"Evo u čemu je stvar, za mene depresija nije tuga. Nije to loš dan i potreba za zagrljajem, nego osjećaj potpune izolacije i samoće. Osjećala sam se bezvrijedno, kao da nemam što ponuditi, kao da sam neuspjeh. Sada, nakon što sam zatražila pomoć, vidim da su te misli bile pogrešne", napisala je glumica 2016. godine u eseju za Motto.