Prema mišljenju liječnika

Tri pravila koja trebaš slijediti želiš li se riješiti viška kilograma i ne udebljati se

Liječnici i nutricionisti su otkrili važne prehrambene savjete o tome kako spriječiti debljanje te izbjeći ponovno vraćanje kilograma

pexels-kevin-malik-9031972.jpg
Foto: Pexels

Blagdani su nam pred vratima, a za mnoge to znači i borbu s viškom kilograma. Skupiti suvišne kilograme nije teško, no pravi je izazov kada ih se želimo riješiti. Svi znamo da su zdrava prehrana i vježbanje ključni za mršavljenje, no postoje i brojni drugi prehrambeni trikovi i pravila koja je dobro usvojiti ako želiš smršavjeti te održati svoju idealnu težinu.

Image
Uvrsti ih u svoju prehranu

Šest zdravih prehrambenih navika koje će ti pomoći kod mršavljenja

Osim uravnotežene prehrane i fizičke aktivnosti, hidratacija i kvalitetan san također su vrlo važni za održavanje zdrave tjelesne težine, napominju stručnjaci. Osim toga, liječnici i nutricionisti su otkrili i neke druge savjete o tome kako spriječiti debljanje te izbjeći ponovno vraćanje kilograma.

Prema njihovu mišljenju, tri su važna pravila koja bismo trebali slijediti želimo li se riješiti suvišnih kilograma i ne se ponovno udebljati. U nastavku doznaj koja su.

Izbjegavaj nesvjesno grickanje

Svi mi volimo nešto gricnuti između obroka, no studije su pokazale da pretjerano uživanje u nezdravim grickalicama i slatkišima može doprinijeti debljanju. Stručnjaci ističu kako su zdravi međuobroci su dobar izbor kada smo stvarni gladni, no nesvjesno grickanje dovodi do nakupljanja kilograma. Ljudi na taj način često unose više kalorija nego kao da bi pojeli jedan običan obrok jer ne obraćaju pozornost i na kraju pojedu više nego što su planirali. Osim toga, uglavnom je riječ o nezdravoj hrani.

shimmer fallback

Štetno je i grickanje nezdrave hrane u kasnim večernjim satima jer takve namirnice imaju puno kalorija, a jako malo hranjivih tvari. Kada si gladna, biraj hranu bogatu hranjivim tvarima koja će pozitivno utjecati na tvoje zdravlje, savjetuju nutricionisti. Pritom je važno imati na umu da i zdrave grickalice debljaju ako s njima pretjerujemo. Dakle, napravi si kvalitetan plan obroka i grickaj umjereno, i to samo onda kada si stvarno gladna. Važno je znati slušati signale o gladi i sitosti koje ti mozak šalje i na taj način ćeš spriječiti nakupljanje kilograma, kažu stručnjaci.

Smanji unos šećera

Prekomjerna konzumacija namirnica koje obiluju šećerom izaziva debljanje, ali može dovesti i do brojnih drugih zdravstvenih problema. Slatkiši i razne druge poslastice jesu ukusni, no u nutritivnom smislu je takva hrana bezvrijedna jer ne sadrži nikakve hranjive tvari. Namirnice koje su bogate kalorijama i šećerom potiču nas da još više žudimo za nezdravim ugljikohidratima jer naglo dižu i spuštaju razinu šećera u krvi uzrokujući tako 'nered' u našem tijelu. Osim toga, pretjerani unos šećera može dovesti do pretilosti i doprinijeti razvoju bolesti kao što su dijabetes tipa 2 te bolesti srca.

shimmer fallback

Izbjegavaj slanu hranu prije spavanja

Grickanje u kasnim večernjim satima ne mora nužno dovesti do debljanja ili nadutosti, no pritom je jako važan izbor namirnica koje unosimo. Tako konzumacija slane hrane kasno navečer može izazvati probavne smetnje te nakupljanje kilograma. Kako pojašnjavaju liječnici, natrij uzrokuje zadržavanje vode u tijelu i tako dovodi do nadutosti. Osim toga, navečer se preporuča izbjegavati i mliječne proizvode.  Najbolji međuobroci su oni koji ne sadrže puno kalorija, a bogati su kvalitetnim nutrijentima, vlaknima i proteinima. Namirnice koje zadovoljavaju ta dva kriterija omogućit će ti da budeš sita i zdrava, a ujedno će i smanjiti rizik od prejedanja. Ako te navečer uhvati glad, najbolji izbor namirnica su banane, bademi i orasi. Općenito, ono što jedeš i kada to jedeš ključne su dvije stvari koje je dobro imati na umu želiš li održavati zdravu tjelesnu težinu i spriječiti nakupljanje kilograma.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.