Uvrsti ih u svoju prehranu

Šest zdravih prehrambenih navika koje će ti pomoći kod mršavljenja

Uvrstiš li ovih šest prehrambenih navika u svoju rutinu, stručnjaci kažu kako ćeš uz njih ubrzati sagorijevanje masti

zdrave-navike.jpg
Foto: Unsplash

Gubitak težine, sagorijevanje masnoće i gubitak sala na trbuhu je proces. To nije nešto što se događa preko noći nakon što prestaneš piti slatke sokove i jesti slatkiše. Na kraju krajeva, i za debljanje je bilo potrebno puno vremena i puno loših odluka kada je u pitanju prehrana, a ako se želiš riješiti koje kile viška i dosadnog sala na trbuhu, potrebno je usvojiti neke zdrave prehrambene navike.

Image

4 sastojka koja možeš dodati kavi kako bi ubrzala metabolizam i sagorjela kalorije

Ključ je, naravno, u zdravoj prehrani, ali postoje i još neke sitnice za koje možda nisi znala, a koje bi trebala uvrstiti u svoju svakodnevnu rutinu kako bi lakše smršavjela. Brojni stručnjaci i klinička istraživanja sugeriraju da određene navike mogu ubrzati sagorijevanje masti, a u nastavku smo izdvojile šest navika koje pod hitno moraš usvojiti.

Jedi lisnato povrće svaki dan

Masnoća koje se najviše želiš riješiti je visceralna masnoća. To je masnoća koja se nalazi duboko u trbuhu, okružujući organe poput jetre i gušterače. Istraživanja pokazuju da visceralna mast luči biokemikalije koje mogu uzrokovati kardiovaskularne bolesti i određene vrste raka, a neprijatelj za ovu vrstu masnoće je tamno lisnato povrće poput špinata, kelja i rukole. Jedna je studija pokazala da je konzumacija tamno obojenog povrća poput ovog povezana sa smanjenjem visceralne abdominalne masnoće, kao i masnoće u jetri. Ovo tamno lisnato povrće je odlična i zdrava hrana jer ima malo kalorija, a sadrži mnogo hranjivih tvari poput vitamina K, magnezija, folata, kalcija, vitamina C i vlakana.

shimmer fallback

Pij kavu

Kofein je stimulans koji je dobro poznat po tome što nas razbuđuje, a jača kognitivne funkcije i rad metabolizma, što pomaže u mršavljenju. Mala studija iz 2021. otkrila je da kofein povećava sagorijevanje masti zajedno s tjelovježbom. Kada su istraživači muškim sudionicima dali kofein jednak količini jedne kave 30 minuta prije jutarnjeg i večernjeg treninga, muškarci koji su konzumirali kofein iskusili su značajno povećanje stope oksidacije masti u cijelom tijelu u usporedbi s placebom.

shimmer fallback

Pij zeleni čaj

Mnogi čajevi sadrže kofein, ali jedna se vrsta čaja može pohvaliti posebno snažnim "sagorjevačem" masti koji se zove epigalokatehin galat ili skraćeno EGCG. Ima ga u izobilju u zelenom čaju, a studije su pokazale da ovaj katehin pomaže u sagorijevanju kalorija čak i dok mirujemo, što rezultira gubitkom težine. Jedno je istraživanje pokazalo da su pretile odrasle osobe koje su pile napitak s kofeinom koji je sadržavao katehine zelenog čaja sagorjele više abdominalnog sala tijekom vježbanja nego pretile odrasle osobe koje su pile placebo s kofeinom, ali bez ekstrakta zelenog čaja.

shimmer fallback

Kombiniraj ugljikohidrate s proteinima

Evo savjeta koji ti može pomoći utažiti glad - kada jedeš ugljikohidrate, kombiniraj ih s izvorom proteina. Proteini se probavljaju sporije, pa ćeš se osjećati sito dulje nakon obroka, što znači i manji ukupni unos kalorija. Osim toga, proteini poput jaja, orašastih plodova, ribe i mahunarki sprječavaju da se ugljikohidrati koje jedeš naglo pretvore u glukozu, podižući šećer u krvi. Drugi razlog zašto bi trebala jesti proteine sa svakim obrokom je taj što su oni gradivni blok za rast mišića, a mišići su metabolički aktivniji od masti, što tvom tijelu omogućuje da sagorijeva više kalorija čak i kada miruješ.

shimmer fallback

Popij čašu vode prije svakog obroka

Ovo je dobra navika iz više razloga. Prije svega, voda je ključna ako želiš da tvoji organi funkcioniraju optimalno. Drugo, ako si tijekom cijelog dana dovoljno hidrirana, to ti može pomoći da uneseš manje kalorija. Čaša vode prije obroka puni želudac baš kao i juha za predjelo i pomaže ti utažiti glad, ali bez kalorija. A čak i sam čin unošenja vode u tijelo može ubrzati metabolizam - u jednoj su studiji istraživači otkrili da su sudionici 60 minuta nakon što su popili oko pola litre vode povećali potrošnju energije za 30%.

shimmer fallback

Barem jednom tjedno nemoj jesti meso

Konzumiranje više povrća, a manje mesa izvrsna je navika za zdravlje općenito, kao i za mršavljenje. Ali to ne znači da moraš postati vegan - sve je u umjerenosti. Stekni naviku da barem jednom tjedno pripremiš ručak i večeru bez mesa i fokusiraj se na proteine biljnog podrijetla. Istraživanje Sveučilišta u Kopenhagenu utvrdilo je da biljni proteini još više utažuju glad od obroka na bazi svinjetine i teletine i daju ljudima osjećaj sitosti. Štoviše, istraživači su također otkrili da su sudionici koji su jeli visokoproteinski vegetarijanski obrok unijeli 12 posto manje kalorija u svom sljedećem obroku u usporedbi s onima koji su jeli meso. Dakle, ovo je i više nego dovoljan dokaz da ponekad izbaciš meso iz svoje prehrane.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.