Nisu sve masnoće loše

Tri namirnice koje su pune zdravih masnoća, a pomažu kod mršavljenja

Masnoće su na 'lošem glasu' jer postoji uvriježeno mišljenje da one debljaju, no važno je imati na umu da nisu sve masnoće loše

pexels-ready-made-3850626.jpg
Foto: Pexels

Do idealne tjelesne težine ne dolazi se radikalnim dijetama i izgladnjivanjem, već zdravim načinom prehrane i vježbanjem. Želiš li biti zdrava, to je jedini način za rješavanje suvišnih kilograma.

Ipak, 'hraniti se zdravo' širok je pojam, a informacije na koje nailazimo u medijima često su iskrivljene ili netočne. Zdrava prehrana trebala bi biti uravnotežena i temeljiti se na namirnicama koje sadrže sve ključne nutrijente koji su nam potrebni da bismo mogli normalno funkcionirati.

Image
Pametan gubitak kilograma

Ubrzavaju metabolizam: 7 namirnica koje potiču mršavljenje

Osim proteina, ugljikohidrata i vlakana, tu su i zdrave masnoće koje bi trebale biti neizostavan dio naše svakodnevne prehrane, ističu nutricionisti. Masnoće su na 'lošem glasu' jer postoji uvriježeno mišljenje da one debljaju, no važno je imati na umu da nisu sve masnoće loše.

Razlikujemo zasićene i nezasićene masne kiseline, a ono na što trebamo obratiti pozornost su količina i vrsta masnoća koje unosimo u svoje tijelo, pojašnjavaju stručnjaci. Osim što nam daju energiju, zdrave masnoće podržavaju rad stanica i igraju važnu ulogu u apsorpciji hranjivih tvari.

shimmer fallback

Loše masti mogu biti kancerogene i povećavaju rizik od srčanih bolesti, a najčešće ih nalazimo u proizvodima životinjskog porijekla, poput mesa, jaja i mliječnih proizvoda. Dobre, nezasićene masnoće nalaze se ponajprije u biljnim proizvodima, ribi i orašastim plodovima i njih bismo trebali jesti što češće. Koje namirnice su neke od najboljih izvora zdravih masnoća i zašto bi ih trebala dodati u svoju prehranu - otkrij u nastavku.

Maslinovo ulje

Nije tajna da je upravo maslinovo ulje jedan od glavnih sastojaka na kojima se bazira jedna od najzdravijih prehrana na svijetu – mediteranska. Prema mišljenju nutricionista, maslinovo ulje je jedna od najzdravijih masnoća jer sadrži nezasićene masne kiseline koje smanjuju razinu loših masnoća u tijelu, a osim toga sadrži i važne antioksidanse za koje su studije pokazale da doprinose mršavljenju te imaju protuupalno djelovanje.

shimmer fallback

Avokado

Tko ne voli ukusan tost s avokadom ili zdravi čokoladni mousse od avokada? Ovo voće je još jedna sjajna i svestrana namirnica koju bi svatko trebao dodati u svoju prehranu, a obiluje zdravim masnoćama koje povoljno utječu na kardiovaskularno zdravlje i probavni sustav te potiču gubitak kilograma. Osim toga, avokado sadrži i čitav niz drugih nutrijenata kao što su vitamini E, C i A koji djeluju kao antioksidansi te jačaju ljudsko zdravlje, a mogu potaknuti i rad metabolizma.

shimmer fallback

Bademi

Kada je riječ o hrskavom i zdravom međuobroku, šaka orašastih plodova najbolji je izbor, ističu nutricionisti. Prema njihovom mišljenju, bademi su izuzetno hranjivi i zasitni te se smatraju izvorom vrijednih proteina koji pomažu kod mršavljenja. Osim toga, bogati su i vlaknima koja su važna za pravilno funkcioniranje probavnog sustava, a s obzirom na to da daju osjećaj sitosti, mogu smanjiti i rizik od prejedanja pa ih svakako uključi u svoju prehranu.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.