Sretan Uskrs!

Kako se slavi Uskrs: Zanimljive tradicije diljem Europe

Veliki tjedan u svakom narodu slavi se na poseban način, a mi smo izdvojili neke zanimljive običaje

Uskrsne tradicije
Foto: Unsplash

Uskrs je najvažniji kršćanski blagdan kada se slavi Isusovo uskrsnuće iz mrtvih. Prema Novom zavjetu, to se dogodilo trećeg dana nakon njegovog raspeća na križ od strane Rimljana. Danas slavlje ove velike žrtve započinje na Veliki petak kada se kršćani sjećaju Isusove teške muke i smrti, a Uskrs se slavi u nedjelju. Uvijek se radi o prvoj nedjelju u travnju.

Image
Uskrsni recepti

Uskrs kod domaćih blogera: Tri recepta koja želimo isprobati

Svaki narod na poseban način slavi ovaj veliki blagdan, a obično je to povezano s tradicijom. Evo neke od najzanimljivijih tradicija diljem Europe.

Uskrs u Portugalu

Uskrs se slavi u cijeloj zemlji, a proslava započinje Velikim tjednon odnosno Cvjetnicom. Veliki petak je dan kada Portugalci ne jedu meso, a u mnogim regijama za večeru se poslužuje bakalar s povrćem. U nedjelju, na sam Uskrs, poslužuje se slatki kruh pod nazivom Folar de Páscoa. Prozračne je teksture, a na sam vrh se stavljaju se kuhana jaja. Obavezno se poslužuju bomboni od badema i čokoladom u obliku zeca.

Uskrs u Italiji

U Italiji ne postoji uskrsni zec koji nosi slatkiše, a ne postoji ni igra u kojoj djeca traže uskrsna jaja. Talijani slave procesijama u kojima se sudionici često oblače u tradicionalne nošnje. Nose se maslinove grančice i palmini listovi, a koriste ih i za ukrašavanje crkava. U procesijama koje se održavaju na Veliki petak, Talijani tišinom pokazuju poštovanje prema križu dok prolazi ulicama.

Uskrsna misa održava se u svakoj talijanskoj crkvi - uključujući najveću misu koju predvodi Papa u bazilici Svetog Petra u Vatikanu. Tradicionalna poslastica je uskrsna torta - slani kolač s kuhanim jajima i špinatom. Uz ovu slanu tortu obavezno se servira i kuglof.

Uskrs u Finskoj

U Finskoj se Uskrs često povezuje s vješticama! Ako Finci na Cvjetnicu otvore ulazna vrata, možda će se pred njima naći male vještice koje nude blagoslov doma u zamjenu za slatkiše. Djeca, posebno djevojčice, crtaju pjegice na licu i oblače se u šarenu odjeću noseći grančice vrbe ukrašene šarenim perjem kako bi otjerale zle duhove. Čokoladna uskrsna jaja često se daju kao zahvalnost za njihov blagoslov.

Na sam Uskrs Finci pale vatre, ali i nježno šibama udaraju stabala kruške, kao podsjetnik na palmine grane i Isusa.

Uskrs na Islandu

Jesi li znala da su na ovom otoku zabranjeni tulumi na Veliki petak? To znači da se kafići, klubovi i klubovi za rekreaciju zatvaraju u ponoć na Veliki četvrtak, a otvaraju se u nakon što prođe Veliki Petak. Izuzetak od ovog pravila su kazališne predstave, koncerti i kulturna događanja. Međutim, u znak protesta protiv ovog pravila, Islanđani igraju Bingo što je postalo tradicija.

Uskrsno jaje glavna je tema Uskrsa na Islandu - čokolada punjena islandskim slatkišima, a u svakom jajetu može se naći poslovica, gotovo poput kineskih kolačića.

Uskrs u Španjolskoj

Semana Santa (Veliki tjedan) također je jedno od najvažnijih vjerskih slavlja u Španjolskoj. Semana Santa je državni praznik što znači obilje jela, pića i procesija. One su dio tradicije još od srednjeg vijeka, a Španjolci izlaze na ulice i gledaju scene Pasije. U Španjolskoj su čokoladna uskrsna jaja sve popularnija, međutim, ona nisu dio španjolske tradicije. Umjesto toga, Španjolci su posluživali torrijas - pržene komade kruha namočene u mlijeko i jaja, a zaslađene su medom ili šećerom. Semana Santa slavi se i u Meksiku, a nesumnjivo je jedan od najvažnijih blagdana i u meksičkoj kulturi.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.