Hrana je pokretač našeg organizma, energija koja nam je potrebna da bismo živjeli i uživali. Naše majke i bake sate i sate su provele ispred štednjaka spremajući mirisna variva, radeći vlastitu tjesteninu, kuhajući ajngemahtec i ostala jela čijih se mirisa i okusa i danas jako dobro sjećamo.
Današnji način života ne ostavlja nam baš vremena da svaki dan kuhamo pašticadu ili spremamo sporo pečenje koje će se topiti u ustima, ali to ne znači da moraš živjeti na sendvičima i brzoj hrani.Postoje zdravi i brzi obroci koje možeš spremati svakodnevno, a koji ti neće oduzeti previše vremena ni novca. Za tebe smo izdvojili pet zdravih jela za prste polizati koja ćeš spremiti za samo pola sata.
Tjestenina s piletinom i lećom
Ovo jelo idealan je spoj sezonskog povrća, lagane piletine i leće. Idealna kombinacija koja bi se mogla svidjeti i najmlađima. Brzo i fino, savršeno za radni dan kada nemaš vremena puno kuhati, a htjela bi zdrav, uravnotežen i jeftin obrok.
Za dvije osobe potrebna su ti dva otkoštena pileća filea, glavica luka, malo češnjaka, dvije mrkve, tikvica, 100 ml pasirane rajčice i 100 g zelene leće i po želji tjestenine. Začiniti s malo soli, papra, kurkume i maslinovog ulja.
Za pripremu ovog jela leću moraš potopiti u vodu najmanje 2 sata prije kuhanja (ako je suha leća). Za to vrijeme na maslinovom ulju prodinstaj povrće, dodaj začine i kurkumu. Kada povrće omekša dodaj pasiranu rajčicu i ako je potrebno malo vode. Prokuhaj i kuhaj na laganoj vatri 15 minuta. U to vrijeme stavi kuhati leću u vrelu vodu također na 15 minuta. U međuvremenu pileći file prepeci na gril tavi, a paralelno s tim skuhaj i tjesteninu. Kada je povrće dinstano, a piletina gotova, sjedini sve sastojke, dodaj mu kuhanu leću, meso i tjesteninu. Dobar tek!
Lungić s medom i soja sosom
Ovo sočno jelo bogatog okusa je ručak za poželjeti,a za 3-4 osobe trebat će ti oko kilogram lungića, 4 žlice soja sosa, jedna žlica meda, tri režnja češnjaka, ružmarin, 100 ml vode, dvije žlice brašna, sol, papar i ulje.
Lungić izreži na medaljone debljine do dva centimetra, posoli i popapri te uvaljaj u brašno. Na zagrijanu tavu dodaj ulje i peci meso 3-4 minute sa svake strane. Nakon toga izvadi sa strane i ostavi da se meso malo odmori. Za to vrijeme pomiješaj med, soja sos, češnjak i ružmarin te ulij u tavu u kojoj se peklo meso. Neka se umak reducira dvije minute nakon
čega vrati meso u tavu. Kao prilog možeš skuhati povrće ili krumpir. U slast!
Orada u škartocu
Vrlo jednostavno, lagano i brzo jelo koje se sprema u svega nekoliko minuta.
Za dvije osobe ti treba pola kile orade, glavica luka, dva režnja češnjaka, dvije mrkve, osam krumpira, malo cherry rajčica, soli, papra i ulja.
Oradu je potrebno očistiti i po želji filetirati ali ne nužno. povrće očisti i nareži na ploške te posoli i popapri kao i ribu. Sve posloži na papir za pečenje i zatvori kao 'poklon bonbon'- zamotaj hranu u papir i zaveži špagom krajeve tako da izgleda kao bombončić. Peći na 190 stupnjeva oko 20 minuta.
Zeleni rezanci s piletinom i špinatom
Kremasto jelo s piletinom u sočnoj kombinaciji sa špinatom savršeno je zdrav ručak za sve uzraste, a trebat će ti samo pola sata pripreme i malo volje.
Za dvije osobe je potrebno pola kile pilećih prsa, glavica luka, 200 ml vrhnja za kuhanje, tri šake smrznutog špinata, pola kile zelenih rezanaca i malo soli, papra i maslinovog ulja.
Priprema je jednostavna-potrebno je prodinstati luk na malo ulja, dodati mu posoljenu, narezanu piletinu i dinstati desetak minuta. U Međuvremenu dodati vrhnje za kuhanje i nastaviti dinstati još 15 minuta. Nakon toga dodaj narezani špinat (ili smrznuti). Gustoću reguliraj s malo vode. Za to vrijeme skuhaj tijesto i tvoje jelo je spremno za posluživanje.
Piletina s kurkumom i prokulicama
Brzo i fino a nadasve zdravo jelo koje će oduševiti sve ukućane.
Za dvije osobe trebat će ti pola kile pilećih prsa, žlica kurkume, majčina dušica, pola kile prokulica, dva veća krumpira i dva režnja češnjaka. Začini sve soli, paprom i maslinovim uljem.
Prvo pripremi marinadu za piletinu tako što ćeš u zdjelu staviti kurkumu, prstohvat soli, malo majčine dušice, te nekoliko žlica maslinova ulja. Mariniraj piletinu pola sata. Za to vrijeme očisti prokulice, izreži krumpir i stavi kuhati u posoljenu vodu. Kada povrće omekša procijedi ga i začini soli, paprom i dodaj malo maslinovog ulja. Piletinu ispeci na tavi i serviraj s povrćem.