I to je moguće

Zdrava prehrana na budžetu: Kako se hraniti bolje, a ne potrošiti previše?

Saznaj nekoliko trikova pomoću kojih možeš uštedjeti novac i vrijeme, a istovremeno se hraniti zdravije

profimedia-0314840469.jpg
Foto: Profimedia.hr

Zdrava prehrana znači da smo u svoj jelovnik uključili raznovrsne i uravnotežene namirnice bogate hranjivim tvarima. Ovakav način prehrane je naravno, dobar za naše zdravlje, a osim toga održava i našu liniju. No, nije se uvijek lako pridržavati zdrave prehrane i kuhati si svaki dan pogotovo ako smo u stisci s vremenom ili imamo ograničeni budžet.


Image
Znanstveno dokazano

Želiš se riješiti sala na trbuhu? Ovo je najbolja prehrana

Iako se većina nas iskreno želi zdravije hraniti, često nas odlazak u trgovinu odvrati od toga jer nam se čini da su zdrave namirnice jednostavno preskupe, a i nemamo toliko vremena svakodnevno si pripremati kvalitetne obroke.

Image
Foto: Pexels

Upravo zbog toga, kad nas uhvati glad, češće nego ne posegnemo za vrećicom čipsa ili gotovom hranom u nedostatku vremena, ali ako si damo samo malo truda i bolje organiziramo svoje vrijeme i novac, pripremanje zdravih obroka može biti jednostavno i ne mora biti skupo. U nastavku smo stoga izdvojile nekoliko savjeta koji ti mogu pomoći.

Planiraj svoje obroke

Posveti se planiranju i pripremi obroka bar jedan dan u tjednu kako ti se ne bi događalo da izađeš gladna iz kuće i bespotrebno potrošiš na proizvode iz pekare ili brzu hranu. U zamrzivaču uvijek imaj neko smrznuto povrće, a u smočnici konzerve poput slanutka, leće i graha te žitarice poput ječma, bulgura ili kvinoje, jer osim što su ove namirnice praktične, također imaju puno dulji rok upotrebe i dugoročno će ti uštedjeti novac.


Image

Započni s jednostavnim obrocima

Ne moraš se odmah pretrgnuti oko pripremanja velikih obroka. Dovoljno je započeti s jednostavnim jelima kao što su salate i sendviči s kruhom od cjelovitih žitarica, ali bez nepotrebnih nezdravih dressinga, umaka i namaza. Umjesto crvenog mesa neka se na tvom jelovniku češće nađu piletina, riba (pa makar i srdelice iz konzerve), jaja, mahunarke i druge namirnice bogate proteinima koje su jednako hranjive, a uštedjet će ti novac.

Image

Kupuj namirnice u velikim zalihama

Možda ne zvuči tako, ali kupovanje namirnica u većim količinama štedi novce. Strateško kupovanje namirnica dobro je za tvoj džep, a osimšto nećeš morati ići do trgovine svaki dan, također ćeš odoljeti iskušenju da kupuješ često nepotrebne stvari jer ćeš u trgovinu dolaziti pripremljena! Također obrati pažnju na to da ne ideš u trgovinu dok si gladna jer ćeš nesvjesno potrošiti više novaca nego si planirala.

Image

Iskoristi jeftinu hranu na najbolji način

Kelj, grah, kupus, leća, tuna u salamuri i jaja samo su neke zdrave namirnice koje koštaju manje od mnogih nezdravih proizvoda koji se više reklamiraju, a također su i svestrane, pa ih možeš kombinirati i za gotovo svaki obrok u danu.

Image

Prati 'akcije'

Redovito praćenje reklamnih kataloga i kupovanje namirnica sa sniženja kao i mudro iskorištavanje popusta uvelike može uštedjeti tvoj novac. Planiraj svoje obroke prema popustima u trgovinama, iskoristoi

Image

Možda će te zanimati

Image
ŽENSKO ZDRAVLJE

Najčešći zdravstveni problemi s kojima se suočavaju žene u 40-ima

Image
ZIMSKA BEAUTY RUTINA

Njega stopala važna je i u zimskim mjesecima – ovo su kreme za njegu koje volimo