Gastro
Fino i egzotično

Tagine - tradicionalno marokansko jelo bogatog okusa

Tagine - tradicionalno marokansko jelo bogatog okusa
Kad je već takva situacija da ne možeš putovati, dovedi svijet k sebi. 'Skuhaj' jedno putovanje za okusne pupopljke na svom štednjaku

Tagine je jelo koje je dobilo ime po tradicionalnoj zemljanoj posudi za kuhanje koja se sastoji od zdjele i poklopca stožastog oblika, a koristi se za pripremu hrane u Maroku.

Neobičan poklopac služi kako bi u posudi njoj cirkulirao zrak, odnosno para te se na taj način sve arome zadržale u jelu i stvorio "efekt" pećnice. Također, vrlo je praktičan za podneblje u kojem se koristi jer ne traži za pripremu hrane puno tekućine. Za zemlju koja oskudijeva vodom, to je važan faktor.

Želiš li pripremiti jelo u taginu, odvoji vremena jer je riječ o posuđu u kojem se hrana sporo kuha, no iz njega i najtvrđi komadi mesa izlaze mekani kao maslac. Možemo reći da je ovo jelo vrlo slično pečenju, odnosno kuhanju pod pekom. Stožasti poklopac doprinosi tome da se sjedine arome namirnica koje si stavila u tagine, primjerice riže, mesa i povrća. Želiš li unaprijediti svoje kulinarske vještine i probati nešto novo, pripremi janjetinu s povrćem. U Maroku upravo ovo meso najčešće pripremaju. Tagine je jelo koje se sastoji od komadića mesa, puno različitih začina, povrća, a može u njega ići i voće, a zove se kao i posuda u kojoj se kuha.

Sastojci za četiri osobe:

60 dkg janjeće plećke

2 dcl kokošjeg temeljca

prstohvat soli

3-4 sušene marelice

žlica maslinovog ulja

manja glavica luka

2 režnja češnjaka

žličica svježe naribanog đumbira

žlica paste od rajčice

četvrtina štapića cimeta

četvrtina žličice mljevene kurkume

četvrtina mljevenog korijandera

manje od četvrtine žličice mljevenog kardamona

manje od četvrtine žličice mljevenih klinčića

malo svježe mljevenog papra

nekoliko listova korijandera

nekoliko listića svježe mente

desetak tostiranih badema

šalica kus kusa

Postupak:

Janjetinu izreži na kockice i posoli te ostavi u hladnjaku preko noći ili barem sat vremena prije pripreme jela. Temeljac zakuhaj, makni s vatre pa u njega stavi sušene sušene marelice i ostavi 15 minuta.

U tagine ulij maslinovo ulje i zagrij na srednje jakoj vatri. Dodaj komadiće janjetine i zaprži ih sa svih strana. Ako ti je previše mesa, učini to u par koraka jer ukoliko je posuda prepuna, meso će se kuhati, a ne zapeći. Nakon što je janjetina dobila koricu sa svih strana, izvadi je na tanjur, a na ulje dodaj sitno narezani luk i pusti da se zastakli pa onda ubaci đumbir i češnjak.

Nakon minute dodaj rajčicu, a onda u tagine vrati janjetinu i ulij temeljac s marelicama te začini svim navedenim začinima. Ostavi neka jelo prokuha, smanji temperaturu, poklopi i pusti da kuha oko sat i pol. Kada je jelo gotovo, začini ga svježe narezanim listićima korijandera i mente te za prilog posluži kus kus.