Svima nam se dogodio scenarij u kojem smo jako gladne, hladnjak je skoro pa prazan, a nismo raspoložene za odlazak do supermarketa. U tom trenutku vrijeme je da proradi naša mašta i da od sastojaka koje imamo složimo ukusno i hranjivo jelo. Jedno od takvih jela je musaka.
Iako se u gastronomskom svijetu kao zemlju iz koje dolazi musaka smatra Grčka, postoje i oni koji tvrde da dolazi iz Rumunjske. Originalna musaka se radi s patlidžanom, ali smo mi na Balkanu odlučili ju prilagoditi svojim ukusima i patlidžan zamijeniti krumpirom. Tako je krumpir sada baza svih naših musaka, a još jedna stvar koja se u svakoj musaki mora naći je preljev od vrhnja i jaja.
Takav preljev odlično će se zapeći i stvoriti hrskavu koricu koju toliko volimo. No osim što je ukusna, musaka je i nutritivno bogato jela pa je zato idealna za zimu. Dok su krumpiri odličan izvor kalija, magnezija fosfora i vitamina B, jaja u preljevu će dodati dozu zdravih proteina i željeza. Još kada tome dodamo povrće poput tikvica ili mljeveno meso, musaka postaje prava riznica nutrijenata.
Okupi obitelj oko stola ili si osiguraj ručak za nekoliko dana uz ove recepte za jednostavne musake sa samo nekoliko sastojaka.
Musaka s mljevenim mesom
Postupak:
1. U lonac dodaj ulja da pokrije dno, dodaj nasjeckani luk i češnjak te pirjaj nekoliko minuta.
2. Dodaj mljeveno meso u lonac i peci dok ne promijeni boju.
3. Kada je pečeno, meso ukloni s vatre i dodaj papar, sol i crvenu papriku te Vegetu.
4. Krumpire oguli, nareži na ploške, dodaj malo ulja, papra i soli te dobro izmiješaj.
5. Na dno posude za pečenje poredaj ploške krumpira, zatim dodaj red mljevenog mesa i tako dok ne potrošiš sve sastojke. Zadnji sloj neka bude krumpir.
6. Posudu prekrij aluminijskom folijom i peci oko sat vremena na 200 stupnjeva.
7. U posebnoj posudi pomiješaj jaja i kiselo vrhnje te smjesom prelij musaku. Peci još nekoliko minuta bez folije.
Potrebno ti je:
- 1/2 kg mljevenog mesa
- 1 crveni luk
- 4 češnja češnjaka
- 1 žlica Vegete
- 1 žličica crvene slatke paprike
- 3 grančice peršina
- sol i papar po ukusu
- 10 srednjih krumpira
- 3 jaja
- 1 kiselo vrhnje
Musaka sa sirom
Postupak:
1. Tri jaja tvrdo skuhaj i nareži na ploške.
2. Krumpire oguli, nareži na ploške, dodaj malo ulja, papar i sol te dobro promiješaj.
3. Na dno posude za pečenje posloži narezane krumpire, zatim dodaj sloj kuhanih jaja i završni sloj krumpira.
4. Posudu prekrij aluminijskom folijom i musaku peci oko 45 minuta na 200 stupnjeva.
5. Nakon 45 minuta makni foliju i musaku zalij smjesom tri jaja i vrhnja te posipaj sirom. Sve skupa zapeci još nekoliko minuta.
Potrebno ti je:
- 4 velika krumpira
- 6 jaja
- 1 kiselo vrhnje
- 250 g naribanog sira
- Papar
- Sol
Musaka s tikvicama
Potrebno ti je:
Postupak:
1. Tikvicu operi i nareži na ploške.
2. Krumpire oguli, nareži na ploške, dodaj malo ulja, papar i sol te dobro promiješaj.
3. Na dno posude za pečenje posloži narezane krumpire, zatim dodaj sloj tikvica i završni sloj krumpira.
4. Posudu prekrij aluminijskom folijom i musaku peci oko 45 minuta na 200 stupnjeva.
5. Nakon 45 minuta makni foliju i musaku zalij smjesom tri jaja i vrhnja te posipaj sirom. Sve skupa zapeci još nekoliko minuta.
- 4 velika krumpira
- 1 tikvica
- 3 jaja
- 1 kiselo vrhnje
- 250 g naribanog sira
- Papar
- Sol