Bogato okusima

Brzi recept za shakshuku - jednostavno jelo s jajima i povrćem

Shakshuka je jelo sa sjevera Afrike, točnije Tunisa, ali vrlo je popularno i na Bliskom Istoku. No, danas je ovo jelo bogato povrćem popularno u cijelom svijetu

profimedia-0352403207.jpg
Foto: Profimedia.hr

Shakshuka je nevjerojatno jednostavno jelo s jajima koje može jednako dobro funkcionirati za doručak, užinu ili večeru. Povrće s jajima prava je nutritivna bomba koja će nam pomoći da u tijelo unesemo dovoljno vitamina i minerala, ali i da budemo siti.

Image
Batch cooking by Ivana

Batch cooking recepti s kojima ćeš uštedjeti vrijeme i novac

Osim što je ovo bliskoistočno jelo lako pripremiti, većinu namirnica uvijek imamo u kuhinji, može postati omiljeno brzo jelo za cijelu obitelj. Donosimo ti recept s osam jaja, naravno količine uvijek možeš smanjiti. No, ako želiš napraviti shakshuku s osam jaja i nemaš dovoljno veliku tavu, raspodijeli količinu u dvije tave i pripremaj istovremeno. Naravno, shakshuka može biti i zelena, važno je da se u tavi nalazi tvoje omiljeno povrće i jaja.

Sastojci:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 velika luka, sitno nasjeckan
  • 2 crvene paprike (izrezane duguljasto)
  • 2 zelene paprike (izrezane duguljasto)
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckan
  • 1 žličica kima
  • ½ žličice kajenskog papra
  • 1 žlica koncentrata od rajčice ili crvene paprike
  • 2 x 400g sjeckane rajčice iz konzerve
  • svježi korijander
  • svježi peršin
  • 85 g izmrvljenog feta sira
  • 8 žlica običnog jogurta
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • malo šećera prema potrebi

Priprema:

Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi s poklopcem. Dodaj luk i papriku te začini sa soli i paprom. Pirjaj na srednje jakoj vatri dok ne omekša. Dodaj češnjak i pirjaj još dvije minute te pospi sjemenkama kima i kajenskim paprom. Umiješaj pire od rajčice ili crvenu papriku i pirjaj još nekoliko minuta. Dodaj rajčice iz konzerve s malo vode.

Pirjati 10 minuta, nepokriveno, dok se tekućina ne reducira. Probaj i ako je potrebno dodaj malo šećera zbog kiselosti rajčice. Pripazi na teksturu, ne smije biti previše tekućine, ali niti suho. Kada se umak reducira, umiješaj začinsko bilje.

U povrću napravi osam udubina, zatim razbij jaje u šalici i pažljivo ga spusti u rupu. Postupak ponovi s preostalim jajima. Pirjaj još nekoliko minuta dok se bjelanjak ne stisne, a žutanjak treba ostati tekući. Pospi izmrvljenom sirom feta i posluži uz jogurt.

Dobar tek!