Shakshuka je nevjerojatno jednostavno jelo s jajima koje može jednako dobro funkcionirati za doručak, užinu ili večeru. Povrće s jajima prava je nutritivna bomba koja će nam pomoći da u tijelo unesemo dovoljno vitamina i minerala, ali i da budemo siti.
Osim što je ovo bliskoistočno jelo lako pripremiti, većinu namirnica uvijek imamo u kuhinji, može postati omiljeno brzo jelo za cijelu obitelj. Donosimo ti recept s osam jaja, naravno količine uvijek možeš smanjiti. No, ako želiš napraviti shakshuku s osam jaja i nemaš dovoljno veliku tavu, raspodijeli količinu u dvije tave i pripremaj istovremeno. Naravno, shakshuka može biti i zelena, važno je da se u tavi nalazi tvoje omiljeno povrće i jaja.
Sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 velika luka, sitno nasjeckan
- 2 crvene paprike (izrezane duguljasto)
- 2 zelene paprike (izrezane duguljasto)
- 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckan
- 1 žličica kima
- ½ žličice kajenskog papra
- 1 žlica koncentrata od rajčice ili crvene paprike
- 2 x 400g sjeckane rajčice iz konzerve
- svježi korijander
- svježi peršin
- 85 g izmrvljenog feta sira
- 8 žlica običnog jogurta
- sol
- svježe mljeveni papar
- malo šećera prema potrebi
Priprema:
Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi s poklopcem. Dodaj luk i papriku te začini sa soli i paprom. Pirjaj na srednje jakoj vatri dok ne omekša. Dodaj češnjak i pirjaj još dvije minute te pospi sjemenkama kima i kajenskim paprom. Umiješaj pire od rajčice ili crvenu papriku i pirjaj još nekoliko minuta. Dodaj rajčice iz konzerve s malo vode.
Pirjati 10 minuta, nepokriveno, dok se tekućina ne reducira. Probaj i ako je potrebno dodaj malo šećera zbog kiselosti rajčice. Pripazi na teksturu, ne smije biti previše tekućine, ali niti suho. Kada se umak reducira, umiješaj začinsko bilje.
U povrću napravi osam udubina, zatim razbij jaje u šalici i pažljivo ga spusti u rupu. Postupak ponovi s preostalim jajima. Pirjaj još nekoliko minuta dok se bjelanjak ne stisne, a žutanjak treba ostati tekući. Pospi izmrvljenom sirom feta i posluži uz jogurt.
Dobar tek!