Gorka dinja

Sok od karele - napitak koji već danas trebaš uključiti u svoju prehranu

U pravilu, što je nešto zdravije to je lošijeg okusa. Tako je i s karelom, gorkom dinjom. No, zanemari okus, jer je ova voćka izuzetno dobra za zdravlje

alex-lvrs--ZvC04d-xLw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ako još nisi čula za karela sok, vrijeme je da to ispraviš. Riječ je o zdravom napitku koji se dobiva od karele - gorke dinje, hranjivog, ali ne i ukusnog voća koje potječe iz Afrike. Dobro uspijeva i u Aziji te na Karibima. Zove se još i momordika, latinski momordica charantia. Izuzetno je gorkog okusa, a jede se još zelena, zajedno s korom koja je hrapava i smežurana.

shimmer fallback

Karela obiluje vitaminima C i A te antioksidansima, a ova kombinacija hranjivih tvari izuzetnoje dobra za zacjeljivanje rana i regeneraciju kože, stoga se karela danas koristi i u kozmetičke svrhe. Odavna je sastavni dio ayurvedske i kineske medicine.

Image
Osvježavajuće i slasno

Jesi li probala pomelo, zdravo voće fantastičnog okusa?

Sok od karele popularni je napitak za jačanje imuniteta, snižavanje kolesterola, regulaciju šećera u krvi, čišćenje kože te mršavljenje. Ovaj sok obiluje netopivim vlaknima pa će također potaknuti probavu i produljiti sitost.

Iako je riječ o izuzetno zdravome soku osobe s dijabetesom trebale bi se prije konzumacije posavjetovati s liječnik, a isto se preporučuje trudnicama, dojiljama i osobama s hormonalnim disbalansom.

Kako napraviti sok od karele?
Sastojci
jedna gorka dinja
voda
sok od limuna, sol i med

Postupak
Dobro operi karelu pod mlazom vode, odsjeci joj krajeve pa ju prereži po dužini i poprečno. Dobit ćeš četiri komadića. Odstrani žlicom sjemenke iz ploda. Karelu stavi u bledner zajedno s medom, vodom, limunovim sokom i malo soli te izblendaj. Procijedi napitak kroz gazu i popij.
Ukoliko imaš sokovnik, ne moraš koristiti gazu, već ovaj korak preskoči.
Po želji, u napitak od karele možeš dodati i jabuku, svježe krastavce, đumbir ili ananas.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.