Tko je ne bi volio?

Kraljica zimske trpeze: Imamo recept za sarmu s kojim ne možeš pogriješiti

Kada je u pitanju sarma, nemamo mjeru. Jedemo je dok je ima, jedemo je danima. Tražiš li savršeni recept za sarmu, provjeri naš favorit u nastavku

profimedia-0309119548.jpg
Foto: Profimedia

Nedavno smo pomaknuli sat na zimsko računanje vremena, a osim kazaljki, odnosno mraka koji padne još za vrijeme kasnog ručka, jasno obilježje zime je i svima omiljena sarma. Ljeti punimo paprike, zimi motamo sarmu. Postoji li išta slađe od triput podgrijane sarme? Teško!

Image
IZVOR VITAMINA

Kiseli kupus riznica je zdravlja. Imamo recepte kako ga ukusno pripremiti

Vjeruje se da je prva sarma, odnosno dolma (turski naziv za zamotano jelo, povrće punjeno nadjevom od mesa) smotana prije tri tisuće godina u Armeniji, a bilo je to meso zamotano u lišće vinove loze. Sarmu su proslavili, odnosno proširili po svijetu Turci, a na području Balkana toliko se udomaćila da ju sve zemlje s ovih prostora smatraju svojim tradicionalnim jelom.

Image
Foto: Profimedia

Ni Hrvatska nije iznimka. Novogodišnji ručak nezamisliv je bez sarme kao i ostale blagdanske ili svečanije zimske trpeze. U nastavku ti donosimo recept za sarmu koji te neće iznevjeriti. Ako te, pak strah, upustiti se u motanje sarme jer ne znaš tehniku, vjeruj nam - taj je strah neopravdan.

Vrlo brzo ćeš ući u štos, a tada će se sarma i češće nalaziti na tvome stolu. Osim što ju možeš podgrijavati, štoviše podgrijana je i ukusnija, možeš je i zamrznuti u porcije i odlediti kada se zaželiš finog, okrijepljujućeg jela, koje obiluje hranjivim tvarima i vitaminom C, prijeko potrebnim da te sačuva od prehlada i viroza tijekom zime. Naš omiljeni recept provjeri u nastavku.

Sastojci za veliki lonac sarme:

  • glavica kiselog kupusa (oko kilogram)
  • 700 grama miješanog mljevenog mesa
  • 80 do 100 grama riže
  • komad - dva slanine, debljine prsta
  • domaća kobasica (po želji)
  • mala glavica luka
  • dva-tri režnja češnjaka
  • žličica mljevene crvene paprike
  • lovorov list
  • sol i papar
  • svinjska mast ili ulje

Postupak:

Odvoji od glavice 12-13 listova i svakom od njih ukloni zadebljani dio kako bi ih mogla smotati. Luk usitni, češnjak također, kratko ih prodinstaj na masti. Prvo luk, a pred kraj dodaj češnjak da pusti miris, ali pazi da ne zagori. Ako želiš možeš i slaninu sitno nasjeckati i prodinstati pa dodati smjesi. Mi ćemo slaninu staviti sa strane u lonac. Pomiješaj meso i rižu, posoli, popapri, dodaj luk i češnjak, zajedno s masti na kojoj su se dinstali pa smjesom koju si dobila puni listove kupusa kako je prikazano u videu. Kupus možeš malo isprati kako ne bi bio prekiseo, ali ne pretjeruj s ispiranjem.

Sada kada si smotala sarme, ostatak kupusa nareži na trakice pa dio položi na dno većeg lonca. Potom poredaj sarme, slaninu, kobasicu, dodaj lovorov list i papar u zrnu te ostatkom narezanog kupusa prekrij sarmu. Ulij vode toliko da prekrije sarmu i kupus, možeš i malo više. Nakon što prokuha voda, sarme na laganoj vatri kuhaj dva sata. Po želji je možeš i zapržiti. Petnaestak minuta prije, no što je sarma gotova, umiješaj u nju zapršku (na tavi na žlici masti poprži slatku papriku i brašno) i ostavi da se skuha i zgusne. Sarmu možeš jesti bez priloga ili samo uz kruh. Želiš li je ipak "podebljati", skuhaj pire. Dobar tek!