
Kraljica zimske trpeze: Imamo recept za sarmu s kojim ne možeš pogriješiti

Nedavno smo pomaknuli sat na zimsko računanje vremena, a osim kazaljki, odnosno mraka koji padne još za vrijeme kasnog ručka, jasno obilježje zime je i svima omiljena sarma. Ljeti punimo paprike, zimi motamo sarmu. Postoji li išta slađe od triput podgrijane sarme? Teško!
Vjeruje se da je prva sarma, odnosno dolma (turski naziv za zamotano jelo, povrće punjeno nadjevom od mesa) smotana prije tri tisuće godina u Armeniji, a bilo je to meso zamotano u lišće vinove loze. Sarmu su proslavili, odnosno proširili po svijetu Turci, a na području Balkana toliko se udomaćila da ju sve zemlje s ovih prostora smatraju svojim tradicionalnim jelom.
Ni Hrvatska nije iznimka. Novogodišnji ručak nezamisliv je bez sarme kao i ostale blagdanske ili svečanije zimske trpeze. U nastavku ti donosimo recept za sarmu koji te neće iznevjeriti. Ako te, pak strah, upustiti se u motanje sarme jer ne znaš tehniku, vjeruj nam - taj je strah neopravdan.
Vrlo brzo ćeš ući u štos, a tada će se sarma i češće nalaziti na tvome stolu. Osim što ju možeš podgrijavati, štoviše podgrijana je i ukusnija, možeš je i zamrznuti u porcije i odlediti kada se zaželiš finog, okrijepljujućeg jela, koje obiluje hranjivim tvarima i vitaminom C, prijeko potrebnim da te sačuva od prehlada i viroza tijekom zime. Naš omiljeni recept provjeri u nastavku.
Sastojci za veliki lonac sarme:
glavica kiselog kupusa (oko kilogram)
700 grama miješanog mljevenog mesa
80 do 100 grama riže
komad - dva slanine, debljine prsta
domaća kobasica (po želji)
mala glavica luka
dva-tri režnja češnjaka
žličica mljevene crvene paprike
lovorov list
sol i papar
svinjska mast ili ulje
Postupak:

Otvorio se najljepši dnevni boravak na rijeci, savršeno mjesto za bijeg u prirodu nadomak Zagreba

Trinaesta dm ženska utrka u znaku brige o zdravlju i dobre zabave

Od cvjetića do prugica: Sinsay ima predivnu kolekciju ljetne posteljine
