Ljeto nam nije najdraži period godine samo zbog visokih temperatura i preslatkih ljetnih outfita nego i zbog velikog izbora svježeg voća i povrća koje možemo svakodnevno jesti. No jednom kada temperature polako počnu padati, sve je manje osvježavajućeg voća i povrća koje nam daje dnevnu dozu vitamina i minerala.
Iako su brokule, kelj, naranče i ostale biljke koje jedemo tijekom zime vrlo hranjive, ne možemo samo tih pet istih namirnica jesti u krug, a tu nam u pomoć dolazi zimnica. Zimnica je odličan način kako i usred hladne zime jesti dovoljnu količinu vitamina i minerala koje tijekom toplijih mjeseci unosimo svježim namirnicama. Jedna od popularnih namirnica koju nalazimo u zimnici je kiseli kupus.
Kiseli kupus tradicionalno se priprema tako da svježim glavicama mladog kupusa izvadimo središnji tvrdi dio i napunimo ga solju. Takve glavice stavimo u posudu, prekrijemo ih krpom i na nju stavimo težak kamen kako bi istisnuo sok iz kupusa. Kiseljenje je zapravo proces fermentacije u kojem sudjeluju dobre bakterije koje hrane naš probavni sustav, odnosno probiotici. Upravo zato je kiseli kupus odličan za probavu, ali i u konačnici opće zdravlje organizma jer znamo da zdrava probava diktira sve, od imuniteta do raspoloženja.
Također je prepun vitamina C i K, a sadrži i hranjiva vlakna, mangan, željezo, folate, ali i razne antioksidanse koji čuvaju naše stanice od oksidativnog stresa.
Stavovi mnogih oko kiselog kupusa su vrlo podijeljeni. Neki ga jednostavno obožavaju, dok ga drugi izbjegavaju u širokom luku. Kako bi razveselili ljubitelje, ali i pokušali osvojiti one koji ga ne vole, izdvojile smo tri odlična recepta s ovom zimskom delicijom koji nisu najpopularnija sarma.
Jednostavna salata od kiselog kupusa
Potrebno ti je:
- 1 glavica kiselog kupusa
- Bučino ulje
- Bučine sjemenke
- Papar
- Crvena mljevena paprike
- Kiseli kupus prije korištenja malo isperi pod mlazom vode i zatim nareži na trakice željene veličine.
- Trakice kupusa stavi u posudu za posluživanje, posipaj paprom i prelij obilnim mlazom bučinog ulja.
- Salatu posluži hladu i prije samog konzumiranja posipaj s malo bučinih sjemenki i crvenom paprikom.
Zapečeni kiseli kupus s kobasicama
Potrebno ti je:
- 1 glavica kiselog kupusa
- Kobasice
- Ulje
- Papar
- Bučino ulje
- Kiseli kupus prije korištenja malo isperi pod mlazom vode i zatim nareži na trakice željene veličine.
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva Celzijevih.
- Trakice kupusa stavi u posudu za pečenje i prelij ih suncokretovim ulje. Pored kupusa poslaži kobasice za pečenje i sve skupa peci oko 15 do 20 minuta.
- Posluži vruće, a prije posluživanja kiseli kupus prelij s malo bučinog ulja. Odlično pristaje uz kuhani krumpir ili krumpir pire.
Kuhani kiseli kupus s rebarcima
Potrebno ti je:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 1 kg suhih rebarca
- Ulje
- Crvena mljevena paprike
- Sol
- Papar
- Kiseli kupus prije korištenja malo isperi pod mlazom vode i zatim nareži na trakice željene veličine.
- U lonac stavi malo vode i u nju dodaj suha rebarca. Kuhaj nekoliko minuta nakon vrenja.
- Nakon što rebarca malo omekšaju, dodaj kiseli kupus preko njih, zalij s još malo vode i kuhaj oko sat vremena.
- U posebnoj tavici zagrij ulje, crvenu papriku, papar i sol te prelij kiseli kupus i rebarca.
- Kuhaj još koju minutu i posluži toplo. Uz ovo jelo odlično će ići kuhani krumpir ili krumpir pire.
POGLEDAJ VIDEO: KAKO BRZO PRIPREMITI RUČKOVE ZA CIJELI TJEDAN?