Zapečeni špecli sa sirom savršeno su jelo za sve koji uživaju u domaćim i brzim obrocima. Rezanci s jajima, poznati u njemačkoj i austrijskoj kuhinji, iznimno su jednostavni za pripremiti, a kad ih obogatiš kremastim preljevom od jaja i mlijeka te pospeš otopljenim sirom, dobit ćeš pravo malo gurmansko uživanje. Idealne su za obiteljsku večeru ili ručak u kojem želiš uživati bez previše truda, a opet s puno okusa. Posluži ih uz laganu salatu ili kao prilog mesnim jelima.
Sastojci:
- 250 g brašna
- 2 jaja
- Sol
- 200 ml vode (po potrebi više ili manje)
- 2 žličice ulja
- Maslac za podmazivanje limenke
- 1 veliko jaje
- 200 ml mlijeka
- 100 g naribanog ementala
- Sol i mljeveni papar
Postupak:
- U posudi pomiješaj brašno, jaja, sol i toliko vode da dobiješ glatko, pomalo tekuće tijesto. Dodaj ulje i miješaj dok se u tijestu ne počnu pojavljivati mjehurići. Pokrij posudu i ostavi tijesto da odmori 30 minuta na sobnoj temperaturi. Na srednje jakoj vatri stavi lonac s posoljenom vodom.
- Dok čekaš da voda zavrije, na vlažnu dasku za rezanje rasporedi dio tijesta za špecle, a zatim širokim nožem ili strugalicom strgaj tanke, duge špecle u vrelu vodu. Čim se špecli podignu na površinu, izvadit ćeš ih pomoću kuhače i prebaciti na cjedilo. Dobro ih isperi hladnom vodom i ocijedi.
- Postupak ponovi s preostalim tijestom.
Špecle stavi u prethodno podmazani lim. U posudi razmuti jaje i pomiješaj ga s mlijekom. Po želji začini solju i mljevenim paprom, a zatim prelij smjesom špecle. Po vrhu pospi naribanim sirom.Limenu posudu sa špeclima stavi u pećnicu zagrijanu na 200 °C i peci 10-15 minuta, dok se sir ne otopi i ne zapeče do zlatno smeđe boje. - Kada je jelo gotovo, izvadi ga iz pećnice i poslužit na tanjure uz zdjelu svježe salate, piše Okusno.je.