Popularan recept koji oduševljava ljubitelje tjestenine i brzo pripremljenih jela. Za njega je potrebno samo nekoliko poznatih sastojaka, a najljepše od svega je to što će priprema ukusnog obroka od tebe zahtijevati vrlo malo truda i napora. Tijekom pečenja u pećnici, feta i cherry rajčice će se pretvoriti u vrlo ukusni, kremasti umak koji ćete samo trebati pomiješati s kuhanom tjesteninom kojoj si, za boju i dodatnu dozu vitamina, dodali malo špinata. Ovo jelo je za četiri osobe, a za pripremu ti treba 45 minuta.
Sastojci:
- 500 g cherry rajčica
- 3-4 češnja češnjaka
- 100 ml maslinovog ulja
- 200 g feta sira
- 350 g tjestenine po izboru (pužići, mašnice, penne, špageti itd.)
- 200 g svježe mlade špinata
- Sol i svježe mljeveni papar (po ukusu)
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Operi cherry rajčice i prepolovi ih. Ako su manje, možeš ih ostaviti cijele. Oguli češnjak i grubo ga nasjeckaj ili nareži na tanke ploške.
- Uzmi keramičku posudu ili pekač i u njega najprije stavi cherry rajčice, lagano ih posoli i pospi češnjakom. Prelij ih maslinovim uljem, a zatim rajčice pomakni malo prema rubovima pekača kako bi napravila prostor u sredini za feta sir. Stavi fetu u sredinu i također je prelij s malo ulja.
- Pekač s fetom i rajčicama stavi u zagrijanu pećnicu na 30 minuta, na srednju rešetku. Nakon pola sata, izvadi pekač iz pećnice i pomakni rešetku na gornju trećinu. Povećaj temperaturu na 220 stupnjeva Celzija i peci sastojke još toliko dugo da se rajčice omekšaju, a feta dobije nježnu zlatno-smeđu boju (još 10 do 15 minuta).
- U međuvremenu, u većem loncu zakuhaj posoljenu vodu za kuhanje tjestenine. Kada voda zavrije, dodaj tjesteninu i kuhaj je prema uputama na pakiranju.
- Po potrebi očisti i operi mladi špinat. Dodaj ga u lonac s tjesteninom zadnju minutu kuhanja kako bi špinat uvenuo i omekšao.
- Neposredno prije nego što ocijediš tjesteninu i špinat, odlij oko 150 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala i sačuvaj je u šalici.
- Kada su svi sastojci spremni, izvadi pekač iz pećnice. Vilicom lagano zgnječi rajčice i fetu, a zatim sve sastojke promiješaj kako bi se stvorio umak. Umak pomiješaj s ocijeđenom tjesteninom i špinatom. Po potrebi dodaj sačuvanu vodu od kuhanja tjestenine i sve na kraju začini solju i mljevenim paprom po ukusu.
- Pripremljenu tjesteninu posluži na tanjure i posluži dok je još topla, piše Okusno.je