
Hrskav izvana, mekan iznutra: Trikovi za uvijek savršeno pečen krumpir

Nisi ljubitelj hrskavog krumpira iz friteze ili pećnice? Onda svakako isprobaj ovaj divan, zlatno pečeni krumpir preliven s pilećim temeljcem pečen u pećnici, koji je toliko mekan da se doslovno topi u ustima. Ovaj način pripreme pečenog krumpira zaista je nešto posebno. Oduševit će te zlatno pečenom koricom i kremastom sredinom koja se topi u ustima.
Krumpir pred kraj pečenja prelij pilećim temeljcem, što mu daje izvanredan okus. Najbolji rezultat ćeš postići ako koristiš domaći pileći temeljac, iako ga možeš zamijeniti i kupljenim temeljcem ili pilećom kockom. Vrlo je važno i da krumpir narežeš na približno jednake komade jer će tako svi krumpiri istovremeno biti termički obrađeni.
Sastojci:
1 kg krumpira iste veličine
pola žličice soli
mljeveni papar (po ukusu)
4 žlice otopljenog maslaca
svježi ili sušeni timijan (1 žličica svježeg ili 1/2 žličice sušenog)
240 ml pilećeg temeljca (za bezmesnu varijantu možete koristiti i povrtnu temeljac)
Priprema:
Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva. U manjoj posudi pomiješaj otopljeni maslac, timijan, sol i mljeveni papar.
Krumpir operi i po potrebi oguli, zatim ga nareži na otprilike 1 cm debele kolute i stavi u veću posudu i prelij maslacem. Promiješaj tako da se komadi krumpira ravnomjerno začine i naulje.
Začinjene kolute krumpira ravnomjerno rasporedi na veći lim za pečenje. Stavi u pećnicu na 20 minuta. Krumpir okreni i peci još 15 minuta.
Lim za pečenje izvadi iz pećnice i ponovno okreni krumpir. Prelij ga temeljcem i ostavi da se peče još 15 minuta u zagrijanoj pećnici.
Gotov krumpir posluži na tanjurima. Prelij ga s eventualnim ostatkom umaka iz lima, a po vrhu po želji pospi još malo svježeg timijana ili nasjeckanog peršina, piše Okusno.je.

Najpoznatije slip haljine svih vremena – od 90-ih do danas

Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
