AROMATIČNI OKUSI

Okusi Italije na tanjuru - toskanska juha od rajčice s kruhom

Ova juha je najbolja kada je napravljena od kvalitetnih sastojaka, pa je odličan izbor u sezoni domaćih rajčica

shutterstock_146360102.jpg
Foto: Shutterstock

Ako želiš jednostavno, a ukusno jelo koje će te grijati i donijeti dašak Italije na tvoj stol, ova juha od rajčice idealan je izbor. Bogata juha kombinira zrele rajčice, začinsko bilje i svježe maslinovo ulje. Priprema je brza i jednostavna, stoga ti neće oduzeti puno vremena. Sastojci su pristupačni, a vjerojatno ih već imaš u svojoj kuhinji, što ovu juhu čini idealnom za bilo koji dan u tjednu.

Bez obzira poslužuješ li ovo jelo kao glavno ili kao predjelo, toskanska juha će definitivno osvojiti srca svih za stolom.

Sastojci:

  • 50 ml maslinovog ulja + dodatak za posluživanje
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 kg zrelih mesnatih rajčica
  • 800 ml temeljca za juhu od povrća ili piletine
  • 200 g starog kruha
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 20 g svježeg bosiljka

Priprema:

  • Rajčicu operi i poprečno zareži na zaobljenom dijelu. Uroni rajčice u lonac kipuće vode na 30-60 sekundi. Blanširanu rajčicu ohladi, zatim je oguli i po želji odstrani sjemenke. Pelate nareži na komade. Luk i češnjak oguli i sitno nasjeckaj. Bosiljak nareži na trakice (možeš ga i nasjeckati).
  • Starom kruhu skini koricu i nareži ga ili natrgaj na komade. U lonac ulij maslinovo ulje i zagrij ga na umjerenoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i češnjak te ih uz povremeno miješanje prži 10-12 minuta dok luk ne omekša i postane proziran. Dodaj rajčice, sol i papar. Dobro promiješaj, poklopi lonac i pusti da se rajčice krčkaju na laganoj temperaturi oko pola sata. Između toga nekoliko puta dobro promiješaj da se ne zalijepi za dno posude.
  • Rajčice će se za to vrijeme otopiti, ali će se ujedno i zgusnuti. U lonac ulij jušni temeljac. Dobro promiješaj i pričekaj da juha prokuha pa je kušaj i po potrebi dodatno posoli i/ili popapri. Pusti da kuha 10 minuta pa umiješaj stari kruh i bosiljak.
  • Ostavi sa strane, poklopi lonac i ostavi juhu da odstoji 10 minuta prije posluživanja (po želji i više jer se juha može poslužiti i hladna ili ohlađena na sobnoj temperaturi). Ako je kruh upio previše tekućine, dodaj još malo jušnog temeljca. Gotovu juhu serviraj u duboke tanjure i prelij s malo kvalitetnog maslinovog ulja. Po želji dodaj malo svježeg bosiljka, piše Okusno.je.

Image
KLASIK NA TANJURU

Donosimo recept za savršenu grčku musaku od krumpira