Recepti
KLASIK NA TANJURU

Donosimo recept za savršenu grčku musaku od krumpira

Donosimo recept za savršenu grčku musaku od krumpira
Jedno od onih jela koje će zagrijati hladne jesenske dane i pružiti pravu okrepu i užitak

Musaka je jedno od najpopularnijih grčkih jela. Obično ga pripremamo vikendom, kada imamo više vremena za kuhanje. Musaka od krumpira inače se prelijeva mješavinom jaja, kiselog vrhnja i mlijeka, ali ovaj put možeš koristiti klasični preljev - bešamel obogaćen žumanjcima i naribanim sirom.

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja

1 srednji luk

3 češnja češnjaka

750 g mljevenog mesa

2 žlice koncentrata rajčice

400 g rajčice iz konzerve

1 lovorov list

sol

mljevena paprika

timijan

origano (po ukusu)

1 kg krumpir

Bešamel umak

30 g maslaca

30 g brašna

600 ml mlijeka

50 g naribanog parmezana

sol

mljeveni papar

muškatni oraščić (po ukusu)

2 žumanjka

50 g naribanog parmezana (za posipanje)

Priprema:

Najprije pripremi mesni umak. Luk i češnjak oguli, a zatim ih sitno nasjeckaj. U tavi zagrij ulje i uz miješanje poprži luk dok ne postane staklast i malo omekša. Dodaj češnjak i pirjaj s lukom 1 do 2 minute.

U tavu stavi mljeveno meso i, uz povremeno miješanje, pirjaj ga dok se ne raspadne na komadiće i ne dobije smeđu boju. Dodaj koncentrat rajčice i sve zajedno prži još 1 do 2 minute, a zatim dodaj rajčicu iz konzerve. Umak začini lovorovim listom, timijanom, origanom, soli i paprom. Po potrebi dodaj još malo vode, dobro promiješaj umak te kuhaj na umjerenoj vatri otprilike 30 minuta.

U međuvremenu oguli i operi krumpir. Nareži ga na tanje ploške i blanširaj u lagano posoljenoj kipućoj vodi jednu minutu. Blanširani krumpir ocijedi.

Pripremi i bešamel umak. U manjoj posudi otopi maslac. Preko otopljenog maslaca posipaj brašno i prži ga uz neprekidno miješanje 1-2 minute dok ne postane svijetlo žute boje. Zatim počni polako dodavati mlijeko. Najbolje je da ga ulijevaš u sredinu posude, neprekidno miješajući pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice.

Dodaj mlijeko i dobit ćeš potpuno glatku smjesu bez grudica, dodaj sol, papar, muškatni oraščić i naribani parmezan. Nastavi miješati još toliko vremena da se umak zgusne (treba kuhati najmanje 3 minute). Posudu skloni s vatre i ostavi da se bešamel hladi 20 minuta, a zatim u njega umiješaj žumanjke.

Zagrije pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Lim za pečenje koji ćeš koristiti za musaku lagano namasti maslinovim uljem. U njega prvo stavi sloj krumpira, kojim ćeš potpuno prekriti dno lima. Krumpir slaži tako da se ploške malo preklapaju.

U mesni umak umiješaj tri žlice bešamela, a zatim polovicu umaka nanesi na sloj krumpira. Slijedi novi sloj krumpira, na koji ćeš nanijeti ostatak mesnog umaka. Na kraju dolazi još jedan sloj krumpira, po kojem razmažeš bešamel umak. Po vrhu posipaj naribani sir.

Musaku peci u zagrijanoj pećnici otprilike 40 minuta, dok ne dobiješ zlatno smeđu boju na vrhu. Prije nego što musaku narežeš na komade, neka se hladi najmanje 15 minuta u limu, piše Okusno je.