ZDRAVA I UKUSNA

Krem juha od bundeve: Imamo recept za najukusnije jesensko jelo

Topla i kremasta juha zdravo je i ukusno jelo koje oduševljava svakoga, kako svojim izvrsnim okusom, tako i prekrasnom, živopisnom narančastom bojom

Juha od bundeve
Foto: Shutterstock

Bundeva je jedan od omiljenih i najpopularnijih plodova jeseni, a ujedno je i zdrava namirnica s kojom se mogu napraviti mnoga fina jela. Topla i kremasta juha zdravo je i ukusno jelo koje oduševljava svakoga, kako svojim izvrsnim okusom, tako i prekrasnom, živopisnom narančastom bojom. Priprema je vrlo jednostavna, a umjesto hokaido bundeve može se koristiti i butternut ili muškatna bundeva.

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 srednje veliki luk
  • 1 hokaido bundeva (otprilike 1 kg)
  • 1 lovorov list
  • 800 ml povrtnog temeljca (može i voda)
  • sol, mljeveni papar, muškatni oraščić
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja (ili 50 ml slatkog vrhnja)
  • Bučino ulje i pržene bučine sjemenke (po želji)

Priprema:

  • Operite bundevu i osušite je, zatim je narežite na četvrtine i uklonite sjemenke. Bundeva se potom nareže na komade veličine otprilike 2 centimetra. Ogulite luk i također ga narežite na komade.
  • Na štednjak stavite veći lonac i zagrijte maslinovo ulje. Na vrućem ulju kratko popržite luk dok ne postane staklast i lagano omekša. Dodajte narezanu bundevu i uz miješanje kratko je popržite.
  • Dodajte lovorov list i prelijte vodom ili povrtnim temeljcem. Tekućine treba biti toliko da u potpunosti prekrije povrće. Začinite paprom i solju, a za dodatni okus možete dodati malo naribanog muškatnog oraščića. Pokrijte lonac i kuhajte juhu na umjerenoj vatri 20-30 minuta dok bundeva potpuno ne omekša.
  • Kada je juha kuhana, maknite lonac s vatre i izvadite lovorov list. Ako želite kremastiju juhu, dodajte vrhnje i sve izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete gustu juhu. Zakuhajte i maknite s vatre.

Pri posluživanju, juhu možete ukrasiti vrhnjem ili bučinim uljem. Izvrstan dodatak su i pržene bučine sjemenke koje možete posuti po juhi, piše Okusno.je.

Image
JESENSKI ŠTIH

Recept za slatki kruh od cimeta za prve jesenske dane