Bundeva je jedan od omiljenih i najpopularnijih plodova jeseni, a ujedno je i zdrava namirnica s kojom se mogu napraviti mnoga fina jela. Topla i kremasta juha zdravo je i ukusno jelo koje oduševljava svakoga, kako svojim izvrsnim okusom, tako i prekrasnom, živopisnom narančastom bojom. Priprema je vrlo jednostavna, a umjesto hokaido bundeve može se koristiti i butternut ili muškatna bundeva.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 srednje veliki luk
- 1 hokaido bundeva (otprilike 1 kg)
- 1 lovorov list
- 800 ml povrtnog temeljca (može i voda)
- sol, mljeveni papar, muškatni oraščić
- 1-2 žlice kiselog vrhnja (ili 50 ml slatkog vrhnja)
- Bučino ulje i pržene bučine sjemenke (po želji)
Priprema:
- Operite bundevu i osušite je, zatim je narežite na četvrtine i uklonite sjemenke. Bundeva se potom nareže na komade veličine otprilike 2 centimetra. Ogulite luk i također ga narežite na komade.
- Na štednjak stavite veći lonac i zagrijte maslinovo ulje. Na vrućem ulju kratko popržite luk dok ne postane staklast i lagano omekša. Dodajte narezanu bundevu i uz miješanje kratko je popržite.
- Dodajte lovorov list i prelijte vodom ili povrtnim temeljcem. Tekućine treba biti toliko da u potpunosti prekrije povrće. Začinite paprom i solju, a za dodatni okus možete dodati malo naribanog muškatnog oraščića. Pokrijte lonac i kuhajte juhu na umjerenoj vatri 20-30 minuta dok bundeva potpuno ne omekša.
- Kada je juha kuhana, maknite lonac s vatre i izvadite lovorov list. Ako želite kremastiju juhu, dodajte vrhnje i sve izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete gustu juhu. Zakuhajte i maknite s vatre.
Pri posluživanju, juhu možete ukrasiti vrhnjem ili bučinim uljem. Izvrstan dodatak su i pržene bučine sjemenke koje možete posuti po juhi, piše Okusno.je.