SVESTRANA NAMIRNICA

Tofu salate koje ćeš obožavati: lagani, zdravi i ukusni recepti za svaki dan

Bilo da si u potrazi za zdravim ručkom, večerom nakon treninga ili nečim što ćeš ponijeti na posao – salata s tofuom može biti tvoj idealan izbor

shutterstock_1851489250.jpg
Foto: Shutterstock

Zaboravi sve što misliš da znaš o tofuu. Ako ti je ta riječ do sada zvučala dosadno, bezukusno ili rezervirano samo za vegane, vrijeme je da se upoznaš s njegovim pravim potencijalom. Tofu je poput praznog platna – možda sam po sebi nema jak okus, ali upravo zato postaje savršen temelj za najrazličitije kombinacije. Upija začine, voli marinade i savršeno se slaže s povrćem, voćem, žitaricama i – naravno – svježim, razigranim salatama.

U vremenu kada sve više pazimo na ono što jedemo, tražimo lagane obroke koji nas neće uspavati nakon ručka, tofu dolazi kao odgovor na sve što želimo od hrane: bogat proteinima, niskokaloričan, lako probavljiv i nevjerojatno svestran.

Bilo da si u potrazi za zdravim ručkom, večerom nakon treninga ili nečim što ćeš ponijeti na posao – salata s tofuom može biti tvoj idealan izbor. U nastavku ti donosimo tri provjerena recepta koji kombiniraju zdravlje, okus i boje. I ne, ne moraš biti vegan da bi ih volio – samo gladan nečeg pametnog i finog.

Hrskava azijska salata s mariniranim tofuom

Sastojci:

  • 200 g čvrstog tofua (ocijeđenog i narezanog na kockice)
  • 1 žlica sojinog umaka
  • 1 žličica sezamovog ulja
  • 1 žličica meda ili javorovog sirupa
  • 1 šalica naribane mrkve
  • 1 šalica svježeg kupusa (bijelog ili ljubičastog)
  • 1/2 crvene paprike, narezane na trakice
  • 1 mladi luk, narezan
  • Sezam za posipanje

Priprema:

  • Tofu mariniraj u mješavini sojinog umaka, sezamovog ulja i meda (barem 30 minuta, ali što duže, to bolje).
  • Zatim ga prepeci na tavi dok ne postane zlatan i hrskav. U velikoj zdjeli pomiješaj povrće, dodaj topao tofu i posipaj sezamom.
  • Po želji dodaj i kikiriki ili svježi korijander.

Mediteranska salata s tofuom i maslinama

Sastojci:

  • 200 g tofua narezanog na ploške
  • Masline (crne ili zelene), šaka
  • Cherry rajčice, prepolovljene
  • Krastavac, narezan na kolutiće
  • Crveni luk, tanko narezan
  • Maslinovo ulje, limunov sok, origano
  • Po želji: rukola ili matovilac

Priprema:

  • Tofu kratko poprži na grill tavi ili tavi bez ulja kako bi dobio laganu koricu. Povrće nareži i pomiješaj u velikoj zdjeli.
  • Dodaj masline, svježe bilje i toplog tofua. Začini maslinovim uljem, limunom i pospi origanom.

Proteinska salata s tofuom, avokadom i kvinojom

Sastojci:

  • 150 g kuhanog tofua (na kockice)
  • 1 avokado, narezan
  • 1 šalica kuhane kvinoje
  • Šaka špinata ili rukole
  • 1/2 tikvice, narezane na tanke trakice (može i sirove)
  • Sok pola limuna
  • Maslinovo ulje, sol, papar

Priprema:

  • Pomiješaj kvinoju s listovima špinata, dodaj avokado, tikvice i lagano preprženi tofu.
  • Sve prelij jednostavnim dresingom od limuna, maslinova ulja i prstohvata soli.
  • Ova salata je prava energetska bomba – puna zdravih masnoća, biljnih proteina i vlakana.
Image
ČUDESNA ŽITARICA

Bulgur u glavnoj ulozi: 5 salata koje ćeš obožavati ovog proljeća