Svinjski medaljoni u kremastom umaku od gljiva s vrhnjem prava su poslastica koja će te zasititi okusom, ali će ti i uštedjeti vrijeme provedeno u kuhinji. Ovo jednostavno, a izuzetno ukusno jelo pruža savršenu ravnotežu između sočnog mesa i bogatog, aromatičnog umaka. Bez obzira jesi li ljubitelj brze večere ili želiš impresionirati goste na svečanoj večeri, svinjski medaljoni u kremastom umaku od gljiva su idealan izbor. Posluženi uz pire krumpir, njoke, pečene krokete ili zdraviji prilog poput kvinoje ili kuhane riža, zasigurno će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce. Pripremi ovu ukusnu kombinaciju koja će te oduševiti.
Sastojci:
- 1 žlica ulja
- 600 g svinjskog filea narezanog na medaljone debljine 1 cm
- 2 žlice maslaca
- 2 ljutike (ili polovica manje glavice luka)
- 250 g bijelih ili smeđih šampinjona
- 1 češanj češnjaka
- pola žličice svježeg ili sušenog timijana
- 300 ml kokošjeg temeljca
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žličica senfa (po želji)
- Sol i svježe mljeveni papar
Priprema:
- Šampinjone očisti vlažnom krpom i odreži krajeve stabljika. Nareži ih na listiće, a manje šampinjone možeš razrezati na četvrtine. Medaljone posoli i popapri s obje strane. Ljutiku i češnjak oguli. Češnjak samo stisni, a ljutiku sitno nasjeckaj.
- U velikoj tavi zagrij ulje. Kad se zagrije, stavi medaljone i prži ih 2-3 minute s obje strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Posluži ih na toplom tanjuru, pokriji da ostanu topli. U istoj tavi otopi maslac. Kad se počne pjeniti, dodaj nasjeckanu ljutiku i prži dok ne postane staklasta. Dodaj šampinjone i prži ih dok ne postanu zlatno-smeđi i mekani. Posoli i pospi timijanom. Dodaj protisnuti češnjak i prži još minutu.
- Dodaj kokošji temeljac i dobro ostruži dno tave kako bi uklonio sve karamelizirane komadiće. Umiješaj vrhnje za kuhanje i po želji senf. Vrati medaljone u tavu s njihovim sokovima, pokriji sve i pusti da kuha na umjerenoj vatri još 3-5 minuta, povremeno miješajući. Po potrebi, začini solju i paprom, piše Okusno.je.