
Na žlicu - recept za goveđi gulaš s knedlama od kruha

Gulaš s knedlama od kruha izvrstan je recept koji možeš pripremiti unaprijed i zamrznuti za dane kada nemaš puno vremena za kuhanje. Okruglice od kruha također su odličan način da iskoristiš ostatke starog kruha. Ovaj obrok je bogatog okusa i držat će te sitom cijeli dan. Osim toga, kuhanje gulaša zahtijeva strpljenje, ali nagrada je nevjerojatno bogat i aromatičan okus koji će zasigurno oduševiti tvoju obitelj. Gulaš je jedno od onih jela koje su prava simbolika kuhanja u obitelji – bogatog okusa, s ljubavi u svakom zalogaju.
Sastojci za knedle:
1 štruca starog kruha
2 dl mlijeka
4 srednje velike glavice luka
2 češnja češnjaka
ulje
1 žlica maslaca
1 šaka nasjeckanog peršina
2 jaja
otprilike 4 žlice brašna
krušne mrvice
sol, papar, začinska mješavina
0.5 žličice mljevenog muškatnog oraščića
Sastojci za gulaš:
1 kg goveđeg mesa
1 kg luka
3 češnja češnjaka
1 žlica mljevene slatke paprike
1 žlica koncentrata rajčice
1 mala konzerva pelata
nekoliko zrna papra
goveđa juha ili voda za podlijevanje
ulje
sol i mljeveni papar
lovorov list
Priprema:
Oljušti i sitno nasjeckaj luk. Meso nareži na komade veličine oko 3 cm. U lonac s debelim dnom stavi malo ulja i dodaj nasjeckani luk. Posoli ga i lagano prži dok ne postane karameliziran. Dodaj sitno nasjeckani češnjak i prži još nekoliko sekundi dok ne zamiriši.
Dodaj meso i pojačaj temperaturu kako bi se meso dobro zapeklo sa svih strana. Posoli, popapri, dodaj mljevenu papriku, lovor, koncentrat rajčice, pelate (koje prethodno izmiksaj) i nekoliko zrna papra.
Podlij s goveđom juhom ili vodom, smanji vatru i kuhaj na laganoj vatri najmanje 2 sata, povremeno miješajući i po potrebi dodajući još tekućine. Gulaš treba biti gust, a meso mekano.
Priprema knedli od kruha:
Oljušti i sitno nasjeckaj još jedan luk. Na laganoj vatri prži luk u malo ulja dok ne postane zlatno smeđi. Dodaj sitno sjeckani češnjak i prži još malo, a zatim dodaj žlicu maslaca. Kad se maslac otopi, makni s vatre i ostavi da se ohladi.
Kruh nareži na male kockice. Suši koru i krajeve kruha te ih usitni u krušne mrvice ili iskoristi za neku drugu pripremu.
Kruh prelij mlijekom i dobro promiješaj da se svi komadići kruha upiju mlijekom. Smjesa treba biti vlažna, ali ne previše mokra. Ako je kruh jako star, možda ćeš trebati dodati još mlijeka.
U smjesu od kruha dodaj jaja, ohlađeni prženi luk, nasjeckani peršin, sol, papar, muškatni oraščić i začinsku mješavinu. Sve dobro izmiješaj.
Postupno dodaj brašno (otprilike 4 žlice) i miješaj dok smjesa ne postane gusta i pogodna za oblikovanje cmoka. Ostaviti smjesu da odstoji 20 minuta.
Žlicom za sladoled ili običnom žlicom oblikuj male kuglice od smjese. Uvaljaj ih u krušne mrvice. U velikoj količini kipuće posoljene vode kuhaj okruglice 15-ak minuta. Kad su gotove, izvadi ih iz posude, piše Okusno.je.

Tvoje su usne kao čokolada! Smeđe nijanse na usnama hit su ove jeseni

Stigli su prvi topli kaputi, ove modele ćemo nositi tijekom jeseni i zime

Tri savršena recepta za mekane cimet rolice
