Gulaš s knedlama od kruha izvrstan je recept koji možeš pripremiti unaprijed i zamrznuti za dane kada nemaš puno vremena za kuhanje. Okruglice od kruha također su odličan način da iskoristiš ostatke starog kruha. Ovaj obrok je bogatog okusa i držat će te sitom cijeli dan. Osim toga, kuhanje gulaša zahtijeva strpljenje, ali nagrada je nevjerojatno bogat i aromatičan okus koji će zasigurno oduševiti tvoju obitelj. Gulaš je jedno od onih jela koje su prava simbolika kuhanja u obitelji – bogatog okusa, s ljubavi u svakom zalogaju.
Sastojci za knedle:
- 1 štruca starog kruha
- 2 dl mlijeka
- 4 srednje velike glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- ulje
- 1 žlica maslaca
- 1 šaka nasjeckanog peršina
- 2 jaja
- otprilike 4 žlice brašna
- krušne mrvice
- sol, papar, začinska mješavina
- 0.5 žličice mljevenog muškatnog oraščića
Sastojci za gulaš:
- 1 kg goveđeg mesa
- 1 kg luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 žlica mljevene slatke paprike
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 mala konzerva pelata
- nekoliko zrna papra
- goveđa juha ili voda za podlijevanje
- ulje
- sol i mljeveni papar
- lovorov list
Priprema:
- Oljušti i sitno nasjeckaj luk. Meso nareži na komade veličine oko 3 cm. U lonac s debelim dnom stavi malo ulja i dodaj nasjeckani luk. Posoli ga i lagano prži dok ne postane karameliziran. Dodaj sitno nasjeckani češnjak i prži još nekoliko sekundi dok ne zamiriši.
- Dodaj meso i pojačaj temperaturu kako bi se meso dobro zapeklo sa svih strana. Posoli, popapri, dodaj mljevenu papriku, lovor, koncentrat rajčice, pelate (koje prethodno izmiksaj) i nekoliko zrna papra.
- Podlij s goveđom juhom ili vodom, smanji vatru i kuhaj na laganoj vatri najmanje 2 sata, povremeno miješajući i po potrebi dodajući još tekućine. Gulaš treba biti gust, a meso mekano.
Priprema knedli od kruha:
- Oljušti i sitno nasjeckaj još jedan luk. Na laganoj vatri prži luk u malo ulja dok ne postane zlatno smeđi. Dodaj sitno sjeckani češnjak i prži još malo, a zatim dodaj žlicu maslaca. Kad se maslac otopi, makni s vatre i ostavi da se ohladi.
- Kruh nareži na male kockice. Suši koru i krajeve kruha te ih usitni u krušne mrvice ili iskoristi za neku drugu pripremu.
- Kruh prelij mlijekom i dobro promiješaj da se svi komadići kruha upiju mlijekom. Smjesa treba biti vlažna, ali ne previše mokra. Ako je kruh jako star, možda ćeš trebati dodati još mlijeka.
- U smjesu od kruha dodaj jaja, ohlađeni prženi luk, nasjeckani peršin, sol, papar, muškatni oraščić i začinsku mješavinu. Sve dobro izmiješaj.
- Postupno dodaj brašno (otprilike 4 žlice) i miješaj dok smjesa ne postane gusta i pogodna za oblikovanje cmoka. Ostaviti smjesu da odstoji 20 minuta.
- Žlicom za sladoled ili običnom žlicom oblikuj male kuglice od smjese. Uvaljaj ih u krušne mrvice. U velikoj količini kipuće posoljene vode kuhaj okruglice 15-ak minuta. Kad su gotove, izvadi ih iz posude, piše Okusno.je.