NEMA BOLJEG

Na žlicu - recept za goveđi gulaš s knedlama od kruha

Ovaj recept omogućava ti da pripremiš obrok unaprijed, pohraniš ga u zamrzivač i uživaš u njemu čak i kada ti vrijeme to ne dozvoljava

Sanja Sirk.jpg
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je

Gulaš s knedlama od kruha izvrstan je recept koji možeš pripremiti unaprijed i zamrznuti za dane kada nemaš puno vremena za kuhanje. Okruglice od kruha također su odličan način da iskoristiš ostatke starog kruha. Ovaj obrok je bogatog okusa i držat će te sitom cijeli dan. Osim toga, kuhanje gulaša zahtijeva strpljenje, ali nagrada je nevjerojatno bogat i aromatičan okus koji će zasigurno oduševiti tvoju obitelj. Gulaš je jedno od onih jela koje su prava simbolika kuhanja u obitelji – bogatog okusa, s ljubavi u svakom zalogaju.

Sastojci za knedle:

  • 1 štruca starog kruha
  • 2 dl mlijeka
  • 4 srednje velike glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • ulje
  • 1 žlica maslaca
  • 1 šaka nasjeckanog peršina
  • 2 jaja
  • otprilike 4 žlice brašna
  • krušne mrvice
  • sol, papar, začinska mješavina
  • 0.5 žličice mljevenog muškatnog oraščića

Sastojci za gulaš:

  • 1 kg goveđeg mesa
  • 1 kg luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 žlica mljevene slatke paprike
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 mala konzerva pelata
  • nekoliko zrna papra
  • goveđa juha ili voda za podlijevanje
  • ulje
  • sol i mljeveni papar
  • lovorov list

Priprema:

  • Oljušti i sitno nasjeckaj luk. Meso nareži na komade veličine oko 3 cm. U lonac s debelim dnom stavi malo ulja i dodaj nasjeckani luk. Posoli ga i lagano prži dok ne postane karameliziran. Dodaj sitno nasjeckani češnjak i prži još nekoliko sekundi dok ne zamiriši.
  • Dodaj meso i pojačaj temperaturu kako bi se meso dobro zapeklo sa svih strana. Posoli, popapri, dodaj mljevenu papriku, lovor, koncentrat rajčice, pelate (koje prethodno izmiksaj) i nekoliko zrna papra.
  • Podlij s goveđom juhom ili vodom, smanji vatru i kuhaj na laganoj vatri najmanje 2 sata, povremeno miješajući i po potrebi dodajući još tekućine. Gulaš treba biti gust, a meso mekano.

Priprema knedli od kruha:

  • Oljušti i sitno nasjeckaj još jedan luk. Na laganoj vatri prži luk u malo ulja dok ne postane zlatno smeđi. Dodaj sitno sjeckani češnjak i prži još malo, a zatim dodaj žlicu maslaca. Kad se maslac otopi, makni s vatre i ostavi da se ohladi.
  • Kruh nareži na male kockice. Suši koru i krajeve kruha te ih usitni u krušne mrvice ili iskoristi za neku drugu pripremu.
  • Kruh prelij mlijekom i dobro promiješaj da se svi komadići kruha upiju mlijekom. Smjesa treba biti vlažna, ali ne previše mokra. Ako je kruh jako star, možda ćeš trebati dodati još mlijeka.
  • U smjesu od kruha dodaj jaja, ohlađeni prženi luk, nasjeckani peršin, sol, papar, muškatni oraščić i začinsku mješavinu. Sve dobro izmiješaj.
  • Postupno dodaj brašno (otprilike 4 žlice) i miješaj dok smjesa ne postane gusta i pogodna za oblikovanje cmoka. Ostaviti smjesu da odstoji 20 minuta.
  • Žlicom za sladoled ili običnom žlicom oblikuj male kuglice od smjese. Uvaljaj ih u krušne mrvice. U velikoj količini kipuće posoljene vode kuhaj okruglice 15-ak minuta. Kad su gotove, izvadi ih iz posude, piše Okusno.je.

Image
BAŠ KAO BAKINA

Domaća juha od mrkve baš je poput bakine