Rižoto sa šparogama
Kremasti rižoto bogatog okusa, savršen kao glavno jelo ili raskošan prilog.
Sastojci:
- 1 vezica (oko 400 g) svježih šparoga
- 1.2 l povrtnog ili pilećeg temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 veći luk, sitno nasjeckan
- 300 g riže za rižoto (Arborio, Carnaroli)
- 100 ml suhog bijelog vina (po želji)
- 50 g maslaca
- 50 g naribanog parmezana
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Priprema: Pripremi šparoge (operi, odreži tvrde krajeve). Vrhove ostavi cijele, a stabljike nareži na kolutiće debljine oko 1 cm. Zagrij temeljac u posebnom loncu i održavaj ga toplim na laganoj vatri. U drugom, većem loncu ili dubokoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i pirjaj dok ne omekša (oko 5 minuta). Dodaj narezane stabljike šparoga (ne vrhove) i pirjaj još 2-3 minute. Dodaj rižu i tostiraj je miješajući oko 1 minutu dok ne postane staklasta. Ako koristiš vino, ulij ga sada i miješaj dok alkohol ne ispari. Počni dodavati vrući temeljac, jednu zaimaču (šeflju) odjednom, neprestano miješajući. Dodaj sljedeću zaimaču tek kad riža upije prethodnu. Nastavi tako oko 15 minuta. Zatim dodaj vrhove šparoga i nastavi kuhati i dodavati temeljac još 5-7 minuta, ili dok riža ne bude kuhana al dente (kremasta, ali zrno još uvijek čvrsto u sredini). Makni s vatre. Umiješaj maslac i naribani parmezan. Začini solju i paprom po ukusu. Pusti da odstoji poklopljeno minutu-dvije prije posluživanja. Posluži odmah.