ZA SVAKU PRILIKU

Brzo i zdravo: Šparoge u laganim proljetnim obrocima

Šparoge su nevjerojatno svestrane. Možeš ih jesti sirove, kuhati na pari, blanširati, pirjati, peći u pećnici, grilati ili dodavati juhama, rižotima, tjesteninama i salatama

šparoge
Foto: Shutterstock

Krem juha od šparoga

Baršunasta i ukusna juha koja savršeno koristi nježni okus šparoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

Sastojci:

  • 1 vezica (oko 500 g) svježih šparoga
  • 1 žlica maslaca
  • 1 manji luk, nasjeckan
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan (po želji)
  • Oko 750 ml povrtnog ili pilećeg temeljca (ili vode)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje (ili biljnog vrhnja)
  • Sol i papar po ukusu
  • Malo muškatnog oraščića (po želji)
  • Krutoni ili svježi peršin za posluživanje

Priprema: Pripremi šparoge (operi, odreži tvrde krajeve). Sačuvaj nekoliko vrhova za ukras, a ostatak nareži na komadiće. U loncu otopi maslac na srednjoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i pirjaj dok ne postane staklast (oko 5 minuta). Dodaj češnjak (ako koristiš) i pirjaj još minutu. Dodaj narezane šparoge (osim vrhova za ukras) i temeljac. Pusti da zavrije, zatim smanji vatru, poklopi i kuhaj 15-20 minuta, ili dok šparoge ne budu potpuno mekane. Makni s vatre i štapnim mikserom ili u blenderu usitni juhu dok ne postane glatka. Vrati juhu u lonac, umiješaj vrhnje za kuhanje, sol, papar i muškatni oraščić. Kratko zagrij, ali pazi da ne zavrije. Vrhove šparoga koje si sačuvao/sačuvala kratko blanširaj u kipućoj vodi ili poprži na malo maslaca. Posluži juhu toplu, ukrašenu vrhovima šparoga, krutonima ili svježim peršinom.

4/5