Napokon je stiglo proljeće, a s njim i jedna od najiščekivanijih sezonskih namirnica – šparoga! Iako ih zahvaljujući modernom dobu možemo pronaći u trgovinama gotovo cijele godine, pravi znalci znaju da su najbolje tijekom vrhunca sezone, od travnja do lipnja. Bilo da preferiraš klasične zelene, delikatne bijele ili slatkaste ljubičaste, šparoge su pravo gastronomsko blago koje nudi bezbroj mogućnosti za pripremu. Osim što su nevjerojatno ukusne, ove vitke stabljike prava su riznica zdravlja.
Zašto volimo šparoge?
Šparoge nisu samo ukusne, već su i izuzetno hranjive. Smatraju se jednim od najboljih izvora vitamina K, ključnog za zdravo zgrušavanje krvi i čvrstoću kostiju. Važno je napomenuti da osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebaju pripaziti na unos vitamina K i posavjetovati se s liječnikom.
Osim toga, bogate su folatima (vitamin B9), neophodnim za stvaranje crvenih krvnih stanica i pravilan razvoj stanica, što ih čini posebno važnima za trudnice jer pomažu u prevenciji oštećenja neuralne cijevi kod beba. Izvrstan su izvor antioksidansa poput vitamina C, E i A, koji štite naše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, čime doprinose prevenciji kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i neke vrste raka. Vitamin A također igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju.

Šparoge su i dobar izvor prehrambenih vlakana, koja potiču zdravu probavu, hrane dobre bakterije u crijevima i pomažu u regulaciji razine kolesterola. Sadrže i kalij, mineral koji pomaže u kontroli krvnog tlaka. Uz sve to, niskokalorične su, što ih čini idealnom namirnicom za održavanje zdrave tjelesne težine.
Odabir, čuvanje i priprema
Da bi uživala u najboljem okusu, biraj čvrste, ravne stabljike jarke zelene boje sa zatvorenim, kompaktnim vrhovima. Izbjegavaj smežurane, mekane ili oštećene primjerke. Svježe šparoge prepoznat ćeš i po tome što donji dio stabljike nije pretjerano suh ili drvenast. Najbolji način za čuvanje svježih šparoga je da im odrežeš otprilike centimetar donjeg dijela stabljike, staviš ih uspravno u čašu ili staklenku s malo hladne vode (tek toliko da prekrije odrezane krajeve) i spremiš u hladnjak. Tako mogu ostati svježe i do nekoliko dana.
Prije kuhanja, šparoge operi pod hladnom vodom. Najvažniji korak je uklanjanje tvrdog, drvenastog donjeg dijela. Najlakši način je da nježno saviješ stabljiku pri dnu – ona će sama puknuti točno na mjestu gdje prestaje biti nježna. Taj tvrdi dio možeš sačuvati za temeljac. Kod debljih stabljika, donju polovicu možeš i oguliti gulilicom za povrće kako bi osigurala ravnomjernu mekoću. Ključno pravilo kod pripreme je – ne prekuhati ih! Šparoge trebaju ostati hrskave (al dente).
Šparoge su nevjerojatno svestrane. Možeš ih jesti sirove, kuhati na pari, blanširati, pirjati, peći u pećnici, grilati ili dodavati juhama, rižotima, tjesteninama, salatama i fritajama. U nastavku donosimo četiri jednostavna recepta za početak.
Proljetni recepti za svaku priliku
Jednostavno pečene šparoge s parmezanom i limunom
Ovo je brz i ukusan prilog koji ističe prirodan okus šparoga.
Sastojci:
- 1 vezica (oko 500 g) svježih šparoga
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
- 2-3 žlice naribanog parmezana
- 1 žlica svježeg limunovog soka (ili po ukusu)
- Malo naribane limunove korice (po želji)
Priprema: Zagrij pećnicu na 200°C. Pripremi šparoge (operi, odreži tvrde krajeve). Stavi šparoge na lim za pečenje, prelij maslinovim uljem, posoli i popapri te dobro promiješaj da se sve stabljike oblože. Rasporedi ih u jednom sloju. Peci 10-15 minuta, ovisno o debljini, dok ne omekšaju, ali ostanu hrskave i lagano zapečene. Izvadi iz pećnice, pospi parmezanom i vrati na 1-2 minute da se sir otopi. Prije posluživanja pokapaj limunovim sokom i po želji pospi naribanom limunovom koricom.
Fritaja sa šparogama i pršutom
Klasično proljetno jelo koje spaja nježne šparoge, jaja i slani pršut. Idealno za brzi ručak ili večeru.
Sastojci:
- 1 vezica (oko 300g) svježih šparoga
- 1 žlica maslinovog ulja
- 50g pršuta ili pancete, narezane na kockice (po želji)
- 1 manji luk ili mladi luk, sitno nasjeckan (po želji)
- 4-5 jaja
- Sol i papar po ukusu
- Malo naribanog sira (npr. Paški sir ili parmezan, po želji)
Priprema: Pripremi šparoge (operi, odreži tvrde krajeve) i nareži ih na komadiće duge oko 2-3 cm. U tavi zagrij maslinovo ulje. Ako koristiš, dodaj pršut/pancetu i kratko poprži dok ne postane hrskav. Dodaj nasjeckani luk (ako koristiš) i pirjaj minutu-dvije dok ne omekša. Dodaj narezane šparoge i pirjaj 5-7 minuta dok ne omekšaju, ali ostanu lagano hrskave. U zdjeli razmuti jaja, posoli i popapri. Prelij jaja preko šparoga u tavi. Smanji vatru, poklopi i peci dok se jaja ne stisnu (oko 5-10 minuta). Po želji, pred kraj pospi naribanim sirom. Posluži toplo.
Krem juha od šparoga
Baršunasta i ukusna juha koja savršeno koristi nježni okus šparoga.

Sastojci:
- 1 vezica (oko 500 g) svježih šparoga
- 1 žlica maslaca
- 1 manji luk, nasjeckan
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan (po želji)
- Oko 750 ml povrtnog ili pilećeg temeljca (ili vode)
- 100 ml vrhnja za kuhanje (ili biljnog vrhnja)
- Sol i papar po ukusu
- Malo muškatnog oraščića (po želji)
- Krutoni ili svježi peršin za posluživanje
Priprema: Pripremi šparoge (operi, odreži tvrde krajeve). Sačuvaj nekoliko vrhova za ukras, a ostatak nareži na komadiće. U loncu otopi maslac na srednjoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i pirjaj dok ne postane staklast (oko 5 minuta). Dodaj češnjak (ako koristiš) i pirjaj još minutu. Dodaj narezane šparoge (osim vrhova za ukras) i temeljac. Pusti da zavrije, zatim smanji vatru, poklopi i kuhaj 15-20 minuta, ili dok šparoge ne budu potpuno mekane. Makni s vatre i štapnim mikserom ili u blenderu usitni juhu dok ne postane glatka. Vrati juhu u lonac, umiješaj vrhnje za kuhanje, sol, papar i muškatni oraščić. Kratko zagrij, ali pazi da ne zavrije. Vrhove šparoga koje si sačuvao/sačuvala kratko blanširaj u kipućoj vodi ili poprži na malo maslaca. Posluži juhu toplu, ukrašenu vrhovima šparoga, krutonima ili svježim peršinom.
Rižoto sa šparogama
Kremasti rižoto bogatog okusa, savršen kao glavno jelo ili raskošan prilog.
Sastojci:
- 1 vezica (oko 400 g) svježih šparoga
- 1.2 l povrtnog ili pilećeg temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 veći luk, sitno nasjeckan
- 300 g riže za rižoto (Arborio, Carnaroli)
- 100 ml suhog bijelog vina (po želji)
- 50 g maslaca
- 50 g naribanog parmezana
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Priprema: Pripremi šparoge (operi, odreži tvrde krajeve). Vrhove ostavi cijele, a stabljike nareži na kolutiće debljine oko 1 cm. Zagrij temeljac u posebnom loncu i održavaj ga toplim na laganoj vatri. U drugom, većem loncu ili dubokoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i pirjaj dok ne omekša (oko 5 minuta). Dodaj narezane stabljike šparoga (ne vrhove) i pirjaj još 2-3 minute. Dodaj rižu i tostiraj je miješajući oko 1 minutu dok ne postane staklasta. Ako koristiš vino, ulij ga sada i miješaj dok alkohol ne ispari. Počni dodavati vrući temeljac, jednu zaimaču (šeflju) odjednom, neprestano miješajući. Dodaj sljedeću zaimaču tek kad riža upije prethodnu. Nastavi tako oko 15 minuta. Zatim dodaj vrhove šparoga i nastavi kuhati i dodavati temeljac još 5-7 minuta, ili dok riža ne bude kuhana al dente (kremasta, ali zrno još uvijek čvrsto u sredini). Makni s vatre. Umiješaj maslac i naribani parmezan. Začini solju i paprom po ukusu. Pusti da odstoji poklopljeno minutu-dvije prije posluživanja. Posluži odmah.