Granola je postala sinonim za zdravi doručak i ukusan, hranjiv međuobrok. Ova mješavina pečenih zobenih pahuljica, orašastih plodova, sjemenki i prirodnih zaslađivača, poput meda ili javorovog sirupa, osvojila je nepca mnogih zbog svoje hrskavosti, bogatog okusa i nutritivnih vrijednosti. Nije samo ukusna, već i prepuna vlakana, proteina i zdravih masti, što je čini idealnim izborom za aktivan početak dana ili za brzo podizanje energije tijekom popodneva.
Ono što granolu čini posebno privlačnom jest njena svestranost. Može se konzumirati na bezbroj načina – s mlijekom (biljnim ili kravljim), jogurtom, kefirom, kao dodatak voćnim salatama ili smoothiejima, ili jednostavno kao samostalni snack. Njena hrskava tekstura i bogatstvo okusa čine je odličnom alternativom nezdravim grickalicama, a istovremeno pruža dugotrajan osjećaj sitosti.

Osim toga, priprema domaće granole je izuzetno jednostavna i pruža ti potpunu kontrolu nad sastojcima. Možeš eksperimentirati s različitim kombinacijama orašastih plodova, sjemenki, sušenog voća i začina, stvarajući tako jedinstvene okuse prilagođene tvom ukusu.
U nastavku ti donosimo pet recepata koji će te inspirirati da se i sama okušaš u izradi ovog zdravog i ukusnog zalogaja.
Klasična granola s medom i orašastim plodovima
Ovo je osnovni recept koji možeš prilagoditi dodavanjem ili oduzimanjem sastojaka po želji.
Sastojci:
- 3 šalice zobenih pahuljica (starinskih, valjanih)
- 1 šalica miješanih orašastih plodova (bademi, orasi, lješnjaci, indijski oraščići – grubo nasjeckani)
- 1/2 šalice sjemenki (suncokretove, bučine, chia sjemenke)
- 1/4 šalice
- 1/2 šalice meda (ili javorovog sirupa)
- 1/4 šalice kokosovog ulja, otopljenog
- 1 žličica cimeta
- 3/4 žličice fine morske soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Upute:
- Zagrij pećnicu na 175°C. Obloži veliki lim za pečenje papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješaj zobene pahuljice, orašaste plodove, sjemenke, cimet i sol. U zasebnoj posudi pomiješaj otopljeno kokosovo ulje, med (ili javorov sirup) i ekstrakt vanilije.
- Prelij mokre sastojke preko suhih i dobro promiješaj dok se sve ravnomjerno ne obloži.
- Rasporedi smjesu u tankom, ravnomjernom sloju na pripremljeni lim za pečenje.
- Peci 20 minuta. Izvadi iz pećnice, promiješaj i lagano pritisni spatulom (za veće grudice). Peci još 5 minuta, pazeći da ne zagori. Granola bi trebala biti zlatno-smeđe boje.
- Ostavi da se potpuno ohladi na limu za pečenje prije spremanja.

Granola s brusnicama i bijelom čokoladom
Ova kombinacija slatkog i kiselog je neodoljiva.
Sastojci:
- 3 šalice zobenih pahuljica
- 1 šalica badema (listići ili sjeckani)
- 1/2 šalice sjemenki (suncokretove, bučine)
- 1/4 šalice
- 1/3 šalice javorovog sirupa
- 1/4 šalice kokosovog ulja, otopljenog
- 1 žličica cimeta
- 3/4 žličice fine morske soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice sušenih brusnica
- 1/2 šalice nasjeckane bijele čokolade
Upute:
- Zagrij pećnicu na 175°C. Obloži veliki lim za pečenje papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješaj zobene pahuljice, bademe, sjemenke, cimet i sol. U zasebnoj posudi pomiješaj otopljeno kokosovo ulje, javorov sirup i ekstrakt vanilije.
- Prelij mokre sastojke preko suhih i dobro promiješaj dok se sve ravnomjerno ne obloži. Rasporedi smjesu u tankom, ravnomjernom sloju na pripremljeni lim za pečenje.
- Peci 20 minuta. Izvadi iz pećnice, dodaj kokosove ljuskice, promiješaj i lagano pritisni spatulom (za veće grudice). Peci još 5 minuta, pazeći da ne zagori. Granola bi trebala biti zlatno-smeđe boje.
- Ostavi da se potpuno ohladi na limu za pečenje. Zatim dodaj sušene brusnice i nasjeckanu bijelu čokoladu, te sve promiješaj.
Čokoladna granola
Za sve ljubitelje čokolade!
Sastojci:
- 3 šalice zobenih pahuljica
- 1 šalica oraha ili pekan oraha
- 1/2 šalice sjemenki (suncokretove, bučine)
- 1/4 šalice kakao praha
- 1/2 šalice javorovog sirupa
- 1/4 šalice kokosovog ulja, otopljenog
- 1 žličica cimeta
- 3/4 žličice fine morske soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice čokoladnih kapljica ili nasjeckane tamne čokolade
Upute:
- Zagrij pećnicu na 175°C. Obloži veliki lim za pečenje papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješaj zobene pahuljice, orahe ili pekan orahe, sjemenke, kakao prah, cimet i sol. U zasebnoj posudi pomiješaj otopljeno kokosovo ulje, javorov sirup i ekstrakt vanilije.
- Prelij mokre sastojke preko suhih i dobro promiješaj dok se sve ravnomjerno ne obloži. Rasporedi smjesu u tankom, ravnomjernom sloju na pripremljeni lim za pečenje.
- Peci 20 minuta. Izvadi iz pećnice, promiješaj i lagano pritisni spatulom (za veće grudice). Peci još 5 minuta, pazeći da ne zagori. Granola bi trebala biti zlatno-smeđe boje.
- Ostavi da se potpuno ohladi na limu za pečenje. Zatim dodaj čokoladne kapljice ili nasjeckanu tamnu čokoladu, te sve promiješaj.
Granola s đumbirom i breskvama
Topla i aromatična kombinacija.
Sastojci:
- 3 šalice zobenih pahuljica
- 1 šalica miješanih orašastih plodova i sjemenki po izboru
- 1/2 šalice sjemenki (suncokretove, bučine)
- 1/2 šalice meda ili javorovog sirupa
- 1/4 šalice kokosovog ulja, otopljenog
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1 žličica cimeta
- 3/4 žličice fine morske soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica cimeta
- 3/4 žličice fine morske soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice sušenih breskvi ili marelica, nasjeckanih
Upute:
- Zagrij pećnicu na 175°C. Obloži veliki lim za pečenje papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješaj zobene pahuljice, miješane orašaste plodove i sjemenke, mljeveni đumbir, cimet i sol. U zasebnoj posudi pomiješaj otopljeno kokosovo ulje, med ili javorov sirup i ekstrakt vanilije.
- Prelij mokre sastojke preko suhih i dobro promiješaj dok se sve ravnomjerno ne obloži. Rasporedi smjesu u tankom, ravnomjernom sloju na pripremljeni lim za pečenje.
- Peci 20 minuta. Izvadi iz pećnice, promiješaj i lagano pritisni spatulom (za veće grudice). Peci još 5 minuta, pazeći da ne zagori. Granola bi trebala biti zlatno-smeđe boje.
- Ostavi da se potpuno ohladi na limu za pečenje. Zatim dodaj nasjeckane sušene breskve ili marelice, te sve promiješaj.

Veganska granola s quinoom
Dodatak quinoe čini ovu granolu još hranjivijom.
Sastojci:
- 2 1/2 šalice zobenih pahuljica
- 1/2 šalice kuhane quinoe (ohlađene)
- 1 šalica miješanih orašastih plodova i sjemenki po izboru
- 1/2 šalice sjemenki (suncokretove, bučine)
- 1/2 šalice javorovog sirupa
- 1/4 šalice kokosovog ulja, otopljenog
- 1 žličica cimeta
- 3/4 žličice fine morske soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- sušeno voće po želji, npr. sušene brusnice ili grožđice
Upute:
- Zagrij pećnicu na 175°C. Obloži veliki lim za pečenje papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješaj zobene pahuljice, kuhanu quinou, miješane orašaste plodove i sjemenke, cimet i sol. U zasebnoj posudi pomiješaj otopljeno kokosovo ulje, javorov sirup i ekstrakt vanilije.
- Prelij mokre sastojke preko suhih i dobro promiješaj dok se sve ravnomjerno ne obloži. Rasporedi smjesu u tankom, ravnomjernom sloju na pripremljeni lim za pečenje.
- Peci 20 minuta. Izvadi iz pećnice, promiješaj i lagano pritisni spatulom (za veće grudice). Peci još 5 minuta, pazeći da ne zagori. Granola bi trebala biti zlatno-smeđe boje.
- Ostavi da se potpuno ohladi na limu za pečenje. Zatim dodaj sušeno voće po želji, te sve promiješaj.
Domaća granola je jednostavan, ukusan i zdrav način da započneš dan ili utažiš glad između obroka. Uz malo mašte i eksperimentiranja sa sastojcima, možeš kreirati svoju savršenu granolu koja će te oduševiti okusom i pružiti ti potrebnu energiju. Isprobaj ove recepte i uživaj u hrskavom, domaćem zalogaju!