KREMASTO I FINO

Imamo 5 recepata za lagane namaze od povrća koji se lako pripreme

Osim što su zdravi, idealni su za vegane, vegetarijance, osobe koje paze na liniju ili jednostavno za sve koji vole kreativnost na tanjuru

shutterstock_1656564511.jpg
Foto: Shutterstock

U vremenu kad sve više pazimo na prehranu, tražimo recepte koji su jednostavni, brzi i – ono najvažnije – ukusni. Ako želiš nešto što ćeš mazati na tost, poslužiti uz sirove štapiće povrća ili ponijeti na posao kao zdrav međuobrok, vrijeme je da otkriješ svijet povrtnih namaza.

Zaboravi masne paštete, prerađene umake i namaze s hrpom aditiva. Povrtni namazi su sve što trebaš – puni su vlakana, vitamina, boja i okusa. Osim što su zdravi, idealni su za vegane, vegetarijance, osobe koje paze na liniju ili jednostavno za sve koji vole kreativnost na tanjuru.

Bilo da ti treba nešto kremasto uz doručak, lagano predjelo za druženje s ekipom ili zdrava večera uz krišku integralnog kruha – ovi namazi su pravi hit. A najbolje od svega? Možeš ih napraviti unaprijed, držati u hladnjaku nekoliko dana i uživati kad god ti odgovara.

U nastavku donosimo nekoliko prijedloga za najfinije povrtne namaze koje možeš napraviti kod kuće, bez puno truda, a s puno zadovoljstva.

Namaz od tikvica i limuna

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice
  • 1 češanj češnjaka
  • Sok pola limuna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol, papar
  • Prstohvat svježeg timijana ili mente

Priprema:

  • Tikvice naribaj i lagano posoli, pa ostavi 10 minuta da puste vodu.
  • Ocijedi ih i kratko preprži na tavi s malo maslinovog ulja i protisnutim češnjakom.
  • Kada se ohlade, stavi ih u blender, dodaj limunov sok, još maslinovog ulja, začine i kratko izmiksaj. Namaz treba ostati lagano zrnast.

Kremasti namaz od mrkve i jogurta

Sastojci:

  • 3 veće mrkve
  • 1 žlica grčkog jogurta (ili biljne alternative)
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • Sok ½ naranče
  • Prstohvat kima i kurkume
  • Sol po ukusu

Priprema:

  • Mrkve skuhaj ili ispeci dok ne omekšaju.
  • Zatim ih usitni u blenderu s ostalim sastojcima dok ne dobiješ glatku kremu.
  • Ovaj namaz je lagano sladak, aromatičan i super ide uz tostirani kruh ili rižine krekere.

Zeleni namaz od graška i mente

Sastojci:

  • 200 g kuhanog graška (može i smrznuti, prethodno odmrznut)
  • 5 listića svježe mente
  • Sok ½ limete
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica krem sira (opcionalno)
  • Sol, papar

Priprema:

  • Sve sastojke stavi u blender i miksaj dok ne dobiješ svilenkastu, ali osvježavajuću teksturu.
  • Namaz je divno zelen, mirisan i idealan za proljetne piknike.
Image
Foto: Pexels

Namaz od pečene paprike i oraha

Sastojci:

  • 2 crvene paprike (pečene i oguljene)
  • 1 češanj češnjaka
  • 40 g mljevenih oraha
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Prstohvat dimljene paprike
  • Sol, papar

Priprema:

  • Pečene paprike oguli, nareži i stavi u blender s ostalim sastojcima. Izmiksaj do željene teksture. O
  • vaj namaz je aromatičan, bogat i fantastičan uz svježi kruh ili kao dodatak sendvičima.

Namaz od mladog luka i skute

Sastojci:

  • 150 g skute ili svježeg sira
  • 2 mlada luka (bijeli i zeleni dio)
  • 1 žlica kiselog vrhnja (ili jogurta)
  • Sol, papar
  • Svježi vlasac za dekoraciju

Priprema:

  • Nasjeckaj mladi luk i pomiješaj sa skutom, vrhnjem i začinima. Po želji sve kratko izmiksaj ako želiš glađu teksturu.
  • Osvježavajuć, blago pikantan i idealan za proljetne doručke.
Image
Foto: Pexels
Image
SKROMNA, ALI MOĆNA

Leća ne mora biti dosadna: 5 recepata koji će svima otvoriti apetit